ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu spectrul unei „închideri” a guvernului federal din cauza neaprobării bugetului pe anul viitor, președintele Camerei Reprezentanților a avansat o propunere sumbră pentru regimul Zelenski.

Kevin McCarthy, președintele Republican al Camerei Reprezentanților, consideră că ajutorul financiar pentru Ucraina este principapul obstacol în calea aprobării bugetului federal al Statelor Unite.

Vineri, McCarthy a scris pe X (Twitter) că o propunere bi-partită de buget a Senatului, care să evite închiderea guvernului, fie și temporar, până pe 17 noiembrie, și care să includă ajutorul pentru Ucraina „nu are viitor și este moartă din start”.

Peste câteva ore, vineri seara, președintele Camerei Reprezentanților a declarat răspicat că ajutorul pentru Ucraina ar trebui exclus din buget.

El a spus la CNN:

„Cred că dacă am avea o propunere de buget curată, fără Ucraina, am putea probabil să o trecem. Cred că dacă Senatul include Ucraina și se concentrează pe Ucraina mai degrabă decât pe America, aceasta ar putea provoca probleme serioase.”

Faptul că președintele Camerei Reprezentanților propune ca Statele Unite să renunțe la finanțarea Ucrainei, fie și temporar, reprezintă un eveniment crucial.

Inimaginabil cu doar câteva luni în urmă.

În decembrie 2022, Volodimir Zelenski încă mai avea parte de o primire fastuoasă în Congresul SUA.

Acum o săptămână, în schimb, vizita lui Zelenski la Capitoliu a fost una cenușie și anodină.

Fără ședință festivă, fără discurs în plen... Doar câteva întâlniri pe fugă cu o mână de lideri politici și niște fotografii stinghere.

În doar nouă luni, Superman s-a transformat Clark Kent.

Acum, președintele Camerei Reprezentanților lansează o teză nouă, care poate răsturna întreaga narațiune ucraineană: Zelenski nu doar că nu e un supererou – e o Piedică.

Ajutorul pentru Ucraina contravine interesului direct al americanilor, spune el. Ca dovadă, de dragul ucrainenilor, americanii sunt lăsați fără o sumedenie de servicii de bază – de la transporturi aeriene la apa potabilă...

Puțin importă dacă ideea lui McCarthy se va aplica sau nu. Probabil că nu! Alta este noima pentru care liderul Republican a pus-o pe masa publică. 

Odată lansată, această idee nu va mai putea fi oprită: se va rostogoli pe panta campaniei electorale și va lua amploare, riscând să se transforme în avalanșă.

Formidabila implicare a Statelor Unite în războiul din Ucraina a fost posibilă doar prin sprijinul masiv acordat de Republicani.

Acum, pe măsură ce se apropie alegerile, Republicanii fac pasul înapoi, pentru a lăsa administrația Biden în ofsaid.

Din Idol, interzis criticilor, Ucraina se transformă în subiect tăios de campanie electorală, cu tot ce implică aceasta: dezbateri, atacuri, dezvăluiri.

Idolul a căzut. Tabu-ul a fost desființat.

Steaua Ucrainei pare să apună cu rapiditate pe firmamentul politic american.