ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De Ziua Mondială a Libertății Presei, Judecătoria Carei a emis o decizie prin care respinge definitiv plângerea formulată împotriva deciziei de clasare a cazului de amenințare cu moartea a familiei de români, Ciută.

Cu alte cuvinte, pentru români se clasează cazul de amenințare cu moartea la adresa lor dar pentru minoritari se află autorul amenințării în 24 de ore.

Cazul de la Carei crează un precedent periculos. Procurorul Meszaros Robert, de fapt  prim procuror, nu s-a mai obosit să facă toate demersurile  pentru aflarea autorului amenințării. E mai comod să dai o clasare decât să acționezi ca un profesionist.



La data de 12 februarie 202o a apărut  o pagină de Facebook intitulată Morte Sotilor Ciuta care mai apoi a postat comentarii la fel de amenințătoare la unele articole deranjante pentru conducerea orașului.
 


La data de 13 februarie 2020 a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei o plângere pentru depistarea autorului amenințării.

In urma incompetenței sau poate a rea voinței, procurorul dă ordonanță de clasare.

Am atacat prima ordonanță de clasare în instanță iar Judecătoria Carei a retrimis la data de 17 februarie 2022 cazul spre cercetare la Parchetul Carei, constatând că nu s-au epuizat toate căile de aflare a autorului amenințării cu moartea a familiei de români.

In joc de glezne, în decurs de 1 an de zile, procurorii trimit o adresă la Facebook prin care solicită comunicarea autorului amenințării.

Facebook le oferă o adresa la care să solicite aceste informatii dar ce să vezi, procurorii nu mai mișcă niciun deget și nu mai trimit solicitare la adresa indicată de parcă nu ar vrea să fie aflat numele autorului.

Cazul este din nou clasat, prin altă ordonanață și cu mânuța lor scriu negru pe alb că putem ataca la Judecătoria Carei această nouă ordonanță. Evident, de această dată, cazul este judecat de un alt judecător.

Ca în filmele cu proști, Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei se apără si consideră ca inadmisibilă plângerea de atacare a ordonanței. De-a râsu plânsu. Totul pentru protejarea autorului amenințării cu moartea a familieri  de români, Ciută. O fi vorba de un om doldora de bani ce colaborează cu vreun analfabet funcțional? Sau poate cineva specializat în fabricarea de dosare penale…sau din grupul de interese ce contolează orașul…

Se poate lua  în calcul și faptul că nu se descurcă cu astfel de cazuri care le depășesc capacitățile de rezolvare  dar contrariază faptul că nu au solicitat ajutor concret, insistând până la a-l obține. Adică ai cazul Raed Arafat sau Maia  Morgenstern cu autori ai amenințărilor cu moartea descoperiți zi la zi și tu, procuror din Carei, ții cu orice preț să clasezi cazul. Puțin probabil ca să nu se cunoască deja autorul…

ing.Daniela Ciută,

nativ careian,

președinte ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei

președinte al Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei