ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Disperarea din tabăra Democraților a atins cote maxime. Se caută febril o scamatorie legală pentru a nu pierde alegerile.

După catastrofala prestație a lui Joe Biden în dezbaterea din 27 iunie, a devenit limpede că el va fi o pradă ușoară pentru Donald Trump.

Pe de altă parte, repetarea fraudei electorale din 2020 pare improbabilă: nimeni nu va crede că Biden a putut câștiga, nici măcar alegătorii Democrați cei mai fanatici.

Nici înlocuirea lui Biden nu pare să rezolve problema. Din simplul fapt că nu există un înlocuitor viabil, care să coaguleze voturile Democraților în răstimpul scurt de cinci luni până la alegeri.

Kamala Harris are o cotă de popularitate chiar mai mică decât Joe Biden.

Michelle Obama, despre care obsevatorii spun că ar fi soluția ideală, refuză cu obstinație să candideze.

Iar alți înlocuitori, precum Gretchen Whitmer, Josh Shapiro sau Gavin Newsom, nu par să aibă nici anvergura, nici timpul necesar pentru a se impune ca lideri naționali.

Iepurașul din joben

În această căutare disperată a unei soluții magice, un jurist american a scos iepurașul din joben: Barack Obama.

Cel despre care se spune că a fost păpușarul din umbră și liderul de facto al SUA și în timpul mandatului Joe Biden.

Obama a fost președinte între 2008 și 2016, iar Constituția interzice deținerea a mai mult de două mandate.

Nu îi interzice însă lui Obama să candideze la vicepreședinție.

Aceasta este și ideea bizară a avocatului și profesorului de drept John Banzhaf.

Candidând în locul Kamalei Harris, pentru vicepreședinția SUA, susține Banzhaf, Barack Obama ar putea reprezenta un impuls suficient de puternic pentru propulsarea din nou a lui Joe Biden la Casa Albă.

S-ar reface – pe invers – cuplul câștigător din 2008.

Ar fi o rocadă asemănătoare celei dintre Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, în 2008, când Putin a condus de facto Rusia timp de patru ani din poziția de premier.

Însă Banzhaf merge și mai departe: el susține că nu există nici un obstacol constituțional pentru ca, ulterior, în cazul unei retrageri pe motiv de „incapacitate” a lui Biden, Obama să devină președinte a treia oară.

Avocatul american afirmă:

„Al 22-lea Amendament, care este cel mai frecvent invocat ca fiind un obstacol pentru ca Barack Obama să mai ocupe vreodată funcția de președinte, nu face de fapt acest lucru – conform limbajului său de excludere atent elaborat și foarte îngust.”

Banzhaf crede că fraza cheie din Amendament este următoarea:

„Nici o persoană nu poate fi aleasă în funcția de președinte de mai mult de două ori și nici o persoană care a deținut funcția de președinte sau a acționat ca președinte pentru mai mult de doi ani dintr-un mandat pentru care o altă persoană a fost aleasă președinte nu poate fi aleasă în funcția de președinte mai mult de o dată.”

Și avocatul explică posibila chichiță constituțională:

„Deși acest amendament i-ar putea interzice lui Obama să fie «ales» din nou în funcția de președinte, este evident că, prin limbajul său clar, nu îi interzice să fie ales vicepreședinte și, ulterior, să devină președinte prin succesiune, fără a mai fi ales încă o dată în această funcție.”

Este deocamdată imposibil de spus dacă Democrații vor apela la această scamatorie legală „à la russe”, contrară - dacă nu literei - cel puțin spiritului Constituției.

Cert este că, dacă o vor face, democrația americană, care de multă vreme umblă cu capul spart, va fi moartă și îngropată.

Iar Putin și Xi se vor putea prezenta pe sine ca modele democatice.

 

Citește și: Ce încearcă să acopere tămbălăul mediatic al Demolării lui Joe Biden