ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un mai mare provocator, după Putin, decât Înaltul reprezentant al UE, Josep Borell, nu am mai văzut!

Iată ce îndrugă acesta, deja a nu știu câta oară în ultimele săptămâni:

„UE este solidară cu Republica Moldova și își reiterează sprijinul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru regiunea transnistreană”.

De unde a luat această fosilă înalt europeană „statutul special pentru regiunea transnistreană” în situația în care această regiune a fost declarată de CEDO, ONU și, recent, de APCE „teritoriu ocupat de Rusia”?

Cum poți să-i acorzi „statut special” unei părți din teritoriul constituțional „ocupat de Rusia”?

Cel care sugerează, metodic și cu premeditare, această ilegalitate și acest abuz în raport cu Republica Moldova este un criminal ca și Putin, la ordinul căruia de peste două luni zilnic sunt uciși copii și adulți nevinovați!

Cine i-a permis acestui intrus să promoveze federalizarea RM în situația în care ucrainenii luptă, cu prețul vieții lor, să nu admită așa ceva (așa zisele republici populare Lugansk, Donețk etc.) pe teritoriul lor?

Or, o asemenea secătură ca Josep Borell lucrează braț la braț cu Putin împotriva Ucrainei și Republicii Moldova concomitent!

Tragedia este că nimeni din actuala guvernare PAS nu-i dă replica!

Iată, deci, cum se explică „neutralitatea” față de invazia Ucrainei și flirtul scârbos cu separatiștii de la Tiraspol ale Maiei Sandu!

În asta de fapt constă „soluționarea pașnică” (pe vreme de război!) a „conflictului transnistrean” despre care ne tot suflă la ureche, metodic și premeditat, de asemenea, precauta noastră președintă!

Eu nu admit „statutul special” pentru un „teritoriu ocupat de Rusia” care aparține Republicii Moldova!

De asta sunt întru totul de acord cu colegul meu jurnalist ucrainean, Dmitri Gordon, care îndeamnă armata ucraineană să atace militarii ruși din regiunea separatistă a RM (că tot mulți dintre colegii și prietenii mei jurnaliști mă întreabă care este poziția mea pe marginea declarațiilor lui Gordon)!

„Personal, dacă aș fi în locul militarilor noștri, dacă noi (Ucraina) avem forțe și resurse, aș ataca regiunea transnistreană, anume armata a 14-a rusă care stă în Transnistria. Anume de acolo vine potențiala amenințare pentru Ucraina. Acolo este granița cu regiunea Odesa, iar dacă ceea ce spun eu ar coincide cu planurile armatei noastre, eu aș fi bucuros. Eu aș bombarda fără milă toate forțele militare ruse și tehnica rusă oriunde este posibil și nu aș acorda atenție la nimic”, spune Gordon.

Total de acord!

Poate astfel îi vor pieri poftele nepoftitului Borell, și încă multora ca el, de a ne da sfaturi cu „statute speciale” pentru ocupanți.

Siegfried Mureșan:„Aderarea Republicii Moldova la NATO și UE prin unirea cu România e un scenariu complicat”

Vă mai întrebați cine, alături de propaganda rusă, alimentează neunirea celor două maluri de Prut, adică antiromânismul?

Românul Siegfried Mureșan se tot laudă că susține din toate încheieturile lui Republica Moldova, că intervine, bate la toate ușile acolo, la Buxelles, ca să i se dea bani Republicii Moldova.

Adică, vă dăm bani, dar să nu vă uniți cu România, că vă ia dracu!

Iată de unde vin rădăcinile atacului recent („îmbrățișării otrăvite”), din partea cercurilor neomarxiste de la București (Armand Goșu, Ioana Dogioiu de la Spotmedia etc.), asupra românilor, inclusiv a basarabenilor, care pledează, în aceste vremuri tragice de război, pentru reunirea Republicii Moldova cu România, aceștia fiind catalogați, culmea, drept putiniști!

Tragedia noastră este că doar aceste voci, ale antiromânismului neomarxist, domină azi sută la sută și TVR Moldova, singura instituție de presă publică din stânga Prutului, revendicată, ani la rând, de basarabenii cu conștiință românească în fața guvernărilor pro-rusești de la Chișinău, pentru a ne sprijini în afirmarea identității noastre românești.

Și tot aceste voci, aflate în spatele actualei guvernări de la Chișinău, au alimentat și continuă să alimenteze moldovenismul civic și atitudinea arogantă, plină de dispreț, a acestei guvernări față de curentul unionist/pro-românesc din Republica Moldova.

Ștefan Secăreanu, Chișinău