ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cum se face că TVR Moldova, postul de televiziune public al României difuzat în Republica Moldova, în cadrul principalului său program informativ de la ora 18.00, nu a catadicsit să pomenească, astăzi, 19 decembrie, barem o frază, sau măcar un cuvânt despre împlinirea în această zi a 30 de ani de când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 19 decembrie 1992, a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei și printr-un Act Patriarhal și Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă și de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române și având reședința în Chișinău?

„Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârșește astăzi un act sfânt de adevăr și dreptate, care reîntregește plinătatea comuniunii de credință strămoșească și gândire românească”, se spune în Actul Patriarhal și Sinodal din 19 decembrie 1992, semnat de Patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist.

Este trist că prea puțini dintre românii basarabeni cunosc că, la 14 septembrie 1992, Adunarea Eparhială constituită la Chișinău a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925, fiind sancționată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925. Preasfințitul Petru Păduraru, episcop de Bălți, a fost ales locțiitor de mitropolit al Mitropoliei Autonome a Basarabiei de stil vechi.
Adunarea Eparhială a hotărât, în numele clerului și credincioșilor din Basarabia, revenirea la canonicitate a Mitropoliei Basarabiei și trimiterea la București a unei delegații, alcătuită din clerici și mireni, pentru a adresa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române rugămintea ca Mitropolia Basarabiei să revină la rosturile ei canonice și să-și reia activitatea sub jurisdicția de drept a Sfântului Sinod al Bisericii strămoșești a neamului românesc.

În urma acestui demers istoric, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat Actul Patriarhal și Sinodal din 19 decembrie 1992, pe care postul public de televiziune al României, difuzat și în stânga Prutului, a preferat să-l treacă sub tăcere.

În schimb, acest principal post de televiziune al românilor din stânga Prutului, nu a uitat și a ținut cu tot dinadinsul să ni-l prezinte, într-un amplu reportaj, în principalul său program informativ de azi pe nimeni altul decât mitropolitul Vladimir din fruntea structurii locale a Bisericii Ortodoxe Ruse oficiind Sfânta Liturghie de Sf. Nicolae, fără a prezenta măcar un cadru din lăcașurile sfinte ale Mitropoliei Basarabiei unde s-a săvârșit aceeași Sfântă Litughie de Sf. Nicolae, dar unde s-au închinat și rugăciuni de mulțumire în legătură cu împlinirea a 30 de ani de la adoptarea istoricului Act Patriarhal și Sinodal din 19 decembrie 1992 al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Cum se face că în această zi istorică TVR Moldova ni-l scoate în față pe reprezentantul structurii bisericești a Rusiei, cel care a mers acum câteva săptămâni la Moscova pentru a se închina și a-l sprijini pe Patriarhul Kiril de acolo în binecuvântările și încurajările rostite de acesta în favoarea agresiunii militare asupra fraților creștin-ortodocși din Ucraina, iar Biserica Ortodoxă Română și Mitropolia Basarabiei din cadrul ei, care au condamnat războiul împotriva Ucrainei, sunt ținute în umbră de această instituție de presă cu bună știință în chiar ziua cea mai însemnată din istoria lor zbuciumată?

Cum se face că așa-zisa Mitropolie a Întregii Moldove în frunte cu agentul rus Vladimir Cantarean, structură bisericească necanonică, de ocupație, instalată cu forța tancurilor în Basarabia de regimul sovietic în 1944, după ce preoții români au fost scoși din altare, fiind deportați și împușcați, se bucură de atâta atenție din partea TVR Moldova?

Nu cumva s-au dat anumite indicații după o anumită știre despre o eventuală viitoare agresiune militară a Moscovei asupra RM, lansată de șeful SIS de la Chișinău?

Noi știm că de lași este plin TVR-ul, și mai ales TVR Moldova, dar nu ne-am imaginat că este plin într-o astfel de măsură.