ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, joi, alături de lideri europeni din 47 de țări la Summitul Comunității Politice Europene, o struțo-cămilă inventată de păpușarii președintelui francez Emmanuel Macron, eveniment organizat la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri de Chișinău, capitala Republicii Moldova - titrată greșit de agenția publică de presă a României - Agerpres - drept „Moldova”. Nu există statul „Moldova”. Neîntâmplător, taman acum și-a adus aminte Maia Sandu că ar vrea să candideze din nou la președinția Răspublicii.

Fotografia de grup de la Mimi, realizată cu puțin timp în urmă, ne pune pe gânduri. Nu discutăm despre cine este președintele României, recte Klaus Iohannis, ci despre faptul că, în Republica Moldova, mica noastră provincie fragmentată, Președintele României a fost poziționat în ultimul rând (în ciuda înălțimii sale), în spatele lui Viktor Orban, premierul Ungariei, care își etalează burdihanul de pe a doua treaptă a podiumului, în loc să fie plasat, pentru tot ceea ce face și reprezintă România, în primul rând, alaturi de „elementele” principale, ca să le zicem așa, Maia Sandu și Volodîmîr Zelenski, războinicul luminii de la Kiev, împreună cu liderii UE cunoscuți (Ursula și compania).

În schimb, îl avem în primul rând, într-un cadru mult mai apropiat, pe președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, un dictator recunoscut, distrugător al bisericilor Armeniei din zona Nagorno-Karabakh, ale cărui excese dictatoriale nu mai contează atunci când se pune chestiunea împușcării unui contract profitabil de gaze naturale. Democrația în numele căreia ne facem de fentă că ne contrăm cu Rusia nu mai contează în cazul Azerbaidjanului.

Poziția incorectă și incomfortabilă în care a fost plasat Președintele României de către păpușarii Maiei Sandu rezultă și din această fotografie de mai jos în care șeful statului român apare pierdut, în lipsa unei interacționări firești cu vecinii săi, care în mod normal trebuiau să fie cei din primul rând, și derutat, după modul în care își învârte verigheta pe deget într-un tic nervos. Măcar și-a pus pe nas ochelarii de soare RayBan primiți suvenir de la Joe Biden în locul șepcii lui Donald Trump cu Make Romania Great Again. Da' de unde, când scopul pare să fie făcută cât mai mică...

Lipsa importanței cuvenite acordate României rezultă și din modul în care Maia Sandu prezintă pe contul ei oficial de Facebook realizările summitului de la Mimi: avem primirea lui Zelenski, primirea lui Macorn, conferința de presă comună și apoi întâlnirea bilaterală cu... prim-ministrul Letoniei. România lipsește și din acest cadru. Una din două: ori ofițerii de presă ai Maiei Sandu sunt idioți, ori Maia Sandu își bate joc de noi.

La fel se poate pune problema și pe pagina de Facebook oficială - deci plătită din banii noștri, cu tot cu ofițerii ei - a Ministerului Afacerilor Externe al României, unde, deși Bogdan „Trabucel” Aurescu a băgat capul în poza din avion a lui Klaus Iohannis cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola (foto mai jos), lipsește absolut orice referire despre întâlnirea zecilor de șefi de state și guvern de la Bulboaca. La fel, măcar rămânem cu o poză cu avioane, că cam asta s-a ales din mandatul lui Iohannis. Nu înțelegem de ce lipsește Prima Doamnă. Sau era în carlinga pilotului?

Bref: Păpușica de paie de la Chișinău, umflată ca broscuța din fabulă în fața boului nostru, și-a permis prea multe. Ar fi bine ca autoritățile României să rețină asta, pentru când mai vine pe la noi cu cerșeala.

PS: Nu ne mai întrebăm dacă Iohannis și Trabucel au abordat cu Zelenski adâncimea noului Canal - ilegal - Dunăre-Marea Neagră de pe Bîstroe, situația confiscării bisericilor românilor bucovineni din Cernăuți, a nerecunoașterii limbii române în Ucraina, considerată și acum, în stil sovietic bolșevic, „limba moldovenească”, sau problema gravă a comunităților românești, ale căror școli seculare românești din fostele județe Cahul, Bolgrad și Ismail - 14 la număr -, și altele 4 din județul interbelic Cetatea Albă, sudul Basarabiei, regiunea Odesa, vor fi ucrainizate în proporție de 99% începând de la 1 septembrie 2023, la fel ca celelalte 75 de școli românești din regiunile Transcarpatică și Cernăuți. Știm răspunsul. Tristețe mare...