ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



„Acest conflict va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani” ( Medvedev, 26 mai, 2023)

Au trecut aproape trei săptămâni de la incursiunea ucraineană din regiunea Kursk. Teritoriul rusesc continuă să fie atacat, peste o sută de mii de ruși au fost nevoiți să își părăsească locuințele, iar la Kremlin domnește liniștea. Nu vedem nicio reacție fermă din partea lui Vladimir Putin.
 
Ce se întâmplă? Mai este lucid președintele rus?

La întrebarea aceasta ne răspunde veteranul diplomat suedez Hans Blix, fostul șef al inspectorilor ONU în Irak.

În vârstă de 96 de ani, Hans Blix a primit echipa AFP în casa sa din centrul capitalei Stockholm, unde locuiește de 50 de ani, pentru un interviu de peste o oră, publicat în relatare sâmbătă, a transmis Agepres.

Instalat pe canapea, el observă echilibrul de putere la nivel internațional de la distanță și cu experiența de decenii în cele mai înalte eșaloane ale diplomației mondiale.

În cadrul interviului, diplomatul a subliniat că liderul de la Kremlin este o o persoană "foarte rațională" care "știe ce face". El se agită, flutură armele nucleare și amenință, dar nu este prost".

Hanx a mai afirmat, totodată, că ”marile puteri - SUA, Rusia și China - nu doresc să ajungă într-o situație de confruntare directă între ele”.

La 17 august, AIEA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o "deteriorare" a siguranței centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, în urma unui atac cu dronă în apropiere.

În ciuda acestei evaluări a instituției pe care a condus-o timp de 16 ani și a cărei activitate o "aplaudă", Blix rămâne calm în ceea ce privește amenințarea unui accident nuclear major, pe care a experimentat-o deja în calitate de inițiator al unui proiect internațional de securizare a centralei nucleare de la Cernobîl în 1986.

El a dat asigurări că Rusia nu va ataca niciodată "în mod deliberat" o centrală nucleară și adaugă că este clar că "nu are insomnii" în această privință.

Uneori, cel mai bine este să nu faci nimic

Și tăcerea este un răspuns! Putin ales să nu dea curs provocărilor, să nu pună paie pe foc, cum zice expresia românească. Cu siguranță nu ar vrea rămână în istorie ca dictatorul care a provocat un război nuclear. 

Dacă ne gândim pe termen scurt, fără îndoială Putin a eșuat: soldații ruși se predau, populația civilă este nevoită să-și abandoneze casele, dar privind pe termen lung observăm că este, de fapt, un succes. 

În primul rând, cel mai important pentru umanitate - evită un război mondial. 

În al doilea rând, îl pune pe Zelenski într-o lumină proastă.
 
Incursiunea din Kursk nu l-a făcut un erou pe liderul ucrainean, așa cum cred mulți ci, dimpotrivă, l-a făcut să pară în ochii elitei americane drept un lider nechibzuit care a trecut la acțiuni frenetice.
 
Dacă scopul lui Putin a fost acesta, putem spune că a fost deja atins, întrucât Casa Albă i-a și găsit înlocuitor, pe Arsen Avakov, fostul ministru ucrainean de interne.

După cum a afirmat și Silviu Predoiu, ”președintele ucrainean Vladimir Zelenski a creat riscul unui război nuclear pentru toți aliații săi, fără acordul lor”. 

Deși mai mult ca sigur incursiunea a fost pregătită cu participarea serviciilor de informații din SUA, în presă a reieșit un singur lucru: Zelenski a acționat pe cont propriu! Chiar astăzi aflăm că administrația Biden este nesigură cu privire la operațiunea din Kursk: ”Este posibil să aibă un plan, dar nu ni-l împărtășesc”.
 
Tot ce trebuie să facă Putin este să aștepte
 
Vizita istorică a premierului indian Modi la Kiev este o altă lovitură de imagine dată lui Zelenski. 

„Calea spre rezolvare poate fi găsită doar prin dialog și diplomație. Și ar trebui să mergem în această direcție fără să pierdem timpul. Ambele părți ar trebui să se așeze împreună pentru a găsi o cale de ieșire din această criză”, a declarat Modi la Kiev.
 
Observați expresia ”fără să pierdem timpul”? Oare la ce face referire? Nu cumva la incursiunea din Kursk?

Dezaprobat de administrația Biden, dezaprobat de premierul indian, tot efortul lui Zelenski din ultimele trei săptămâni s-a transformat în eșec, pe când eșecul lui Putin s-a transformat în succes.
 
Din liderul erou, Zelenski a ajuns ”nechibzuit”, iar Vladimir Putin din liderul nebun a ajuns liderul ”rațional”, după cum l-a conturat Blix.
 
Războiul din ultima lună a fost un război de imagine. Ca într-un joc de șah, reacțiile impulsive se plătesc...