ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt într-o situație gravă! M-a contactat o persoană, care susține că lucrează pentru Diana Șoșoacă și partidul SOS și mi-a pus în vedere să iau legătura cu „avocații mei”. Altminteri, urmează să fiu târât prin tribunale, unde aș putea da ochii chiar cu celebra avocată. Cea care mi-a trimis mesajele furioase ultimative se recomandă Rontescu Alina și susține că ar fi creat pentru partidul SOS felicitarea de Crăciun, pe care eu am considerat-o o blasfemie și am comentat-o ca atare. Am să-i răspund public și detaliat, cât mai sunt în libertate și mai pot vorbi, că nu se știe.

1. I-am explicat că am făcut o captură de ecran, dar insistă că aș fi descărcat creația ei de pe pagina doamnei Șoșoacă. Precizez că nu am descărcat nicio fotografie cu Șoșoacă la mine în calculator, nici măcar în scop privat. Se poate face o expertiză informatică și se va vedea că nu dețin astfel de materiale.

2. Reclamanta susține că nu am indicat sursa și am furat spiritul Crăciunului. (Pardon, felicitarea Crăciunului.) Ori postarea mea chiar așa începe: Diana Șoșoacă a postat pe pagina ei... bla, bla, însoțită de capturi cu tot cu numele ei. Trebuie să fii idiot să înțelegi că eu mi-am însușit acea mizerie ca fiind opera mea și cumva mă laud cu ea.

3. Evident, nu am încercat să vând poze cu Șoșoacă, nici printate, nici în format electronic. Nu câștig niciun ban din postările de pe Facebook și nici nu înțeleg cum aș fi putut să o păgubesc. Cu atât mai mult dacă a fost deja plătită de partid pentru munca ei. Doar nu e plătită suplimentar la câte afișări și like-uri ia.

Am popularizat un mesaj al unui politician, dar comentându-l critic din punct de vedere teologic, politic și psihiatric. Dacă un politician se pune într-o poză deasupra lui Dumnezeu, cum ne spune și maestrul Cristoiu: „asta e o știre!”.

4. Pe felicitarea postată de „Diana Șoșoacă Oficial” pe Facebook nu scrie nicăieri că e creația reclamantei Rontescu Alina, de a cărei existență nu aveam habar până azi. Nu are nicio indicație specială de copyright. Și chiar dacă ar fi avut, e postată în spațiul public de o persoană publică și poate fi citată sau semnalată în pamflete și știri.

5. Dacă „creatoarea” a vândut „creația” partidului, se cheamă că proprietatea nu îi mai aparține. În cel mai rău caz, ar putea să se plângă doamna Șoșoacă, dacă consideră că i-am furat cumpărăturile. Dar ce-ar însemna să pretindă toate partidele că au copyright: comuniștii pe secera și ciocanul sau peneliștii pe săgeată?

6. Am făcut un „print screen” în care apar felicitarea în cauză plus alte două elemente relevante: faptul că a fost postată chiar de politicianul amintit și câte mii de like-uri a primit. Ceea ce o transformă în altceva, într-un colaj, cum pretinde că a creat și prezumptiva autoare.

Dacă un fan își făcea o icoană cu poza lui Șoșoacă, tot aș fi considerat-o de prost gust, dar nu aș fi comentat-o, că nu era de interes general. Când chiar politicianul își pierde simțul măsurii și avizează asemenea enormitate, imaginea devine un subiect de presă.

7. Politicienii își asumă riscul prestațiilor lor publice. Pot fi lăudați, votați, plătiți cu salarii și pensii speciale, dar pot fi și criticați. Dacă eu fotografiez pe stradă un afiș cu Băsescu și râd că îi stă șuvița șui, sunt apărat de legile care protejează libera exprimare; chiar dacă politicianul trimite fotograful să se plângă că are drepturi de autor pe poza din afișul electoral.

8. Reclamanta îmi spune în mesajul de amenințare că lucrează de 30 de ani în publicitate. Și încheie zeflemitor: „dacă jucați la „amatori” trebuie să vă asumați greșelile”. Păi hai să vorbim de amatori.

Din punct de vedere estetic, creația e un kitsch jenant. Chiar îi aduce deservicii candidatului. Imaginea principală, cu niște actori, care ar întruchipa personajele biblice e cumpărată de pe Freepik (link la final). Abonamentul la banca de imagini costă 5 euro 40 de cenți pe lună, din care descarci pentru toți clienții.

Dacă partidul a plătit „creatoarei” mai mult de 5 euro (din banii de la buget sau din poșeta senatoarei), și-au cam luat țeapă. Orice au plătit peste 5 euro e profitul artistei.

După ce a descărcat poza cu felicitarea, profesionista a pus textul „Crăciun biecuvântat” cu font Arial de doi bani și a trântit sigla partidului, care pare făcută în Paint la școala ajutătoare de DTP. Cea mai grea parte a creației a fost că a luat poza cu capul lui Șoșoacă și l-a decupat peste cerul înstelat de la Betleem. Cu totul, ca realizare tehnică, îi dau cu indulgență nota 6.

9. Dar eu nu am comentat grafica acelui colaj, care nu mă interesa. Am comentat aspectele ce țin de teologie (puteți revedea postarea). Mi s-a părut scandalos că poate fi întruchipat un politician (oricare) peste Dumnezeu și să te folosești atât de vulgar de sentimentul religios al votanților în scop electoral. Textul meu era amplu și citarea imaginii era absolut necesară pentru a se înțelege ce anume comentez.

10. Sper că cineva din anturajul doamnei Șoșoacă i-a atras atenția că e deplasată o asemenea blasfemie, în care Fiul lui Dumnezeu și Fecioara Maria stau în umbra respectivei șefe de partid. Dar n-are decât să retragă poza de pe pagina proprie. Nu să încerce să pună pumnul în gura celor care observă dezolați gafa.

Dacă se consideră nedreptățită, n-are decât să se adreseze Facebook, făcând o lăcrămație că i s-a furat blasfemia. Dacă moderatorii rețelei vor considera că postarea acelei capturi de ecran însoțită de comentariu încalcă termenii și condițiile, o vor șterge de la sine.

https://www.freepik.com/premium-ai-image/mary-joseph-baby-jesus-son-god-christmas-story-christmas-night-symbol-christianity_65017341.htm