ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Publicăm comentariul cititorului „Spring” la articolul ActiveNews intitulat Dr Răzvan Constantinescu: Nu mai avem mult de rezistat. Oricât de greu v-ar fi, să știți că Dumnezeu nu uită de noi!

Încă din 1956, unul dintre psihologii renumiți, Albert Biderman a dezvoltat instrucțiuni despre cum să obțină cedarea psihică de la prizonierii de război. El a numit această tactică „tabelul de constrângere al lui Biderman.” Este o metodă care poate aliena o persoană, îi poate smulge toată încrederea/stima de sine și poate înlătura orice rezistență.

Există în total opt pași și aceștia sunt:

1. Izolarea, marginalizarea. Izolarea elimină resursele și capacitatea de a rezista în lipsa lucrului în echipă. Există prea multă menajare de sine și frică de consecințe. O astfel de persoană devine dependentă de chinuitorul său; cu cât economia este mai distrusă, cu atât mai mult noi, oamenii, care suntem victimele întregului proces de constrângere, vom deveni dependenți de autorități.

2. Monomania percepției. Vă predispun să vă concentrați în mod dirijat numai pe subiectele selectate eliminând orice alte nuanțe. Chiar și astăzi, radioul și televiziunea nu vorbesc despre altceva mai obsesiv ca despre coronavirus și doar dintr-o singura perspectivă. Orice informație care este incompatibilă cu narativa aceasta oficiala este eliminată. Cenzura elimină tot ceea ce poate nuanța perspectiva și nu lasă sa fie credibila decât linia propagandei. Opoziția sau negarea este pedepsită. Umilirea unei persoane prin a-i interzice circulația liberă îi pulverizează rezistența psihică mult mai mult decât dacă omul și-ar fi dat voluntar și asumat consimțământul. În final, cedăm psihic și suntem totuși de acord pentru că ne este frică de consecințe.

3. A provoca intenționat epuizare și slăbirea nervilor. Când oamenii cedează fricii de instabilitate, fricii de a-și pierde slujba și fricii de ceea ce se va întâmpla în viitor, se slăbănogesc sufletește și fac risipă de energie și apoi nu mai pot rezista.

4. Amenințări. Toată lumea trebuie să poarte mască sau va fi amendat. Toată lumea trebuie
să păstreze distanța sau are de suferit consecințe. Amenințările creează un sentiment de nesiguranță, teamă și disperare oamenilor. Rezistența critică și fermă pare prea dificilă sau aproape imposibilă.

5. Relaxări ocazionale. Relaxarea temporară a regulilor este la fel ca atunci când dresezi un câine. Este recompensat pentru executarea comenzilor. O astfel de alternare (una calda/una rece) nu permite oamenilor să se obișnuiască cu normalitatea cerințelor stricte anterioare pentru a se adapta la ele și li se induce ideea că e ceva temporar și nu un abuz tiranic definitiv. Sunt amăgiți cu recompense mici și mai ales cu promisiuni - săptămâna viitoare va fi mai bine etc.

6. Demonstrarea atotputerniciei și omniscienței. Vă controlăm și este inutil să luptați cu autoritatea legii. Ești într-o închisoare planetară și nu ai cum să te opui la reguli. Și, de asemenea, nu ai șanse să scapi. Deci rezistența este inutilă: trebuie să te supui.

7. Umilirea. A fi nevoit să ieși afară în fața oamenilor cu masca pe față este foarte umilitor. Poate că mulți dintre noi ne-am obișnuit, dar acum un an nimeni nu ar fi fost de acord cu așa ceva.

8. Cererea unor lucruri lipsite de sens sau de importanță. Cu cât o cerere este mai banală și mai stupidă și va trebui să fim de acord cu ea, cu atât ni se pierde stima de sine . Oamenii își pierd atunci respectul de sine; se pierde demnitatea și devenim servili. Acest lucru începe de la școală, când profesorul cere adesea de la copii supunere fără sens. Continuă să se manifeste, apoi, când intervine poliția, guvernul cu mici abuzuri, iar acest lucru îl sfâșie lăuntric treptat pe om, îi rupe echilibrul său și îl face o creatură foarte trădătoare și obedientă.

Prin aceste manipulări, oamenii devin treptat depersonalizați și mulți își anulează manifestarea liberului arbitru și devin confuzi sau zombificați. Este o programare psihologică; este o pervertire a naturii umane care îl transformă pe om într-un sclav obedient care așteaptă ca proprietarul să-i poruncească. Și orice om care nu problematizează și nu ripostează spunând „Nu fac asta, e sub demnitatea mea”, va ajuta la crearea unui sistem fascist de stil nou.