ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În satul de pe malul râului se iscă vâlvă mare, căci primarul decretase că semănarea grâului trebuie să se facă iarna, anume în decembrie. Bătrânii începură să-și clatine capul a jale, unii țărani s-au revoltat de-a dreptul spunând că primarul a luat-o razna sau că a băut țuică când l-a bătut soarele-n cap, iar majoritatea a rămas mută de uimire. Primarul însă o ținea langa cu grâul de iarnă, ba încă a mai adus si câțiva domni de la oraș care au început să le explice absolut științific oamenilor noua teorie. Le-au tot explicat si la grămadă si din poartă-n poartă cum se face, adică metodic, le-au arătat niște semințe mai mari, chiar și niște pâini frumoase, spunându-le că uite, ce pâini zdravene ies din grâul semănat iarna. În fine, mulți s-au convins și-au început să semene iarna grâul, alții n-au vrut, alții n-au putut, căci li se rupea sapa în pământul înghețat.
 
Lumea a început să vorbească, mai întâi în șoaptă, mai apoi mai tare, până când a izbucnit și un fel de răscoală, căci nu se mai putea trăi săpând zăpada. Și unul dintre ei a zis mai tare: primarul e nebun! Așa este, ziceau o parte. Primarul vrea să ne omoare cu foamea, primarul s-a vândut! Păi așa e, bravo, asta zicem și noi. Iar omul care le vorbea a mai spus: să-l dăm jos pe primar! Așa este, trebuie dat jos! Păi da, mai spuse el, dar primarul trebuie să plătească, să-l dăm afară din sat, căci ne-a stricat rânduielile și uite cât de tare suferiți din cauza lui! Așa este, uite câtă dreptate are, să-l alungăm pe nemernic, nu semănăm grâul iarna, spuneau unii țăranii în timp ce bătrânii își clătinau capul a jale, uitându-se la râul care curgea.
 
Mai apoi, când oamenii au început să mănânce din pâinea grâului semănat iarna, au simțit în dinți gheață și tot satul s-a convins că teoria primarului este falsă. Cu toții s-au dus la primărie să-i ceară socoteală, în frunte cu omul care-i îndemnase la răscoala împotriva nebunului, dar primarul și-a luat specialiștii în spate și se dusese în alt loc, să scape de osânda poporului. Uralele victoriei au fost fantastice, auzindu-se până departe, țăranii simțind un gust dulce de victorie ce parcă mai amăgea gheața dintre dinți și, entuziaști, l-au întrebat pe acel om din fruntea lor care le vorbise atât de bine până atunci: am învins, acum ce trebuie să facem? El le-a răspuns: acest primar ticălos ne-a spus că trebuie să facem iarna semănarea grâului, câtă minciună și pacoste pe capul său, nu vrem acest lucru, ați văzut că pâinea lui a fost gheață! Așa este, nu trebuie iarna! Iar omul le-a spus așa: grâul trebuie semănat vara, când este cel mai cald!

Un bătrân din vechime, vai de el, că de-abia îl mai țineau vremurile, s-a ridicat din cârje și a zis mai încet, de pe malul râului care tot curgea: grâul se seamănă toamna, nu vă mai amintiți?

Iar oamenii i-au spus așa: taci, că ne smintești!
 
P.S.: Am două întrebări: în principiu, credeți că oamenii anti-sistem pot vorbi împotriva sistemului în mod repetat, la ore de maximă audiență, pe marile posturi TV de știri, inclusiv în emisiuni transmise în direct, în condițiile în care știm cu toții că aceste posturi au primit zeci de milioane de euro de la sistem, ele fiind de fapt parte din acesta, căci fără ele șandramaua s-ar prăbuși brusc?

Ba mai mult, credeți că în același timp, omenii anti-sistem pot să scrie ce vor ei pe Fb. și să intre în live când doresc ei, fără să fie blocați și fără să li se șteargă niciodată contul...sau măcar o postare, în condițiile în care Fb. România face parte din sistem și este un instrument principal al cenzurii?

Personal, nu cred că sistemul riscă să ofere audiență în mod repetat unor oameni anti-sistem, mai ales în emisiuni, transmisii directe la marile posturi de televiziune, respectiv pe Fb. din simplul motiv că atunci când ești live, nu se poate aplica cenzura. Adică ori te lasă cu totul ori nu te lasă deloc, dacă sistemul nu vrea să riște, căci nu are în mod logic niciun interes să facă acest lucru, mai ales într-un mod constant. Unor indivizi li se șterg conturile, iar pe cele noi sunt blocați din când în când astfel încât să le fie imposibil ca vreodată să facă vreo transmisie directă. Pe acest cont am încercat să fac de aproape un an câte un live, de Trianon, la București cu ocazia protestelor împotriva restricțiilor, la Valea Uzului, de aniversarea lui Mihai Eminescu din 15 ianuarie sau acum, recent, la Târgu-Ocna, cu prilejul Parastasului pentru Sfinții Închisorilor. N-am putut, sunt ținut cu restricție, de fiecare dată primind câte o blocare de live un sac mare de zile. Mulți alți prieteni de-ai mei sunt în aceeași situație.

Dar în fine, ce să zic, e bine că oamenii anti-sistem zburdă liberi în direct pe Fb. si pe la posturile tv. ale sistemului ce le generează audiență, implicit capital electoral.

Câtă corectitudine... politică, sistemul acceptă să fie „înjurat” în direct, e tare asta!