ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție a lui Vlad Voiculescu. Un gest necesar, dar venit prea târziu. A fost nevoie de câteva luni ca să-și dea seama că ministrul cu studii absolvite pe o chitanță de mână nu are ce căuta la Sănătate. Putea să-i vadă palmaresul înainte de a depune jurământul. Nu cred că nu i-l cunoștea, dar mă întreb de ce l-a acceptat în guvern. Voiculescu nu venea cu nimic nou, era complet lipsit de idei și de inițiative. Simplul fapt că și-a adus imediat 20 de consilieri care să-i facă treaba și că și-a delegat toate sarcinile unui secretar de stat arată și cât chef de muncă avea, dar și câtă pricepere.

Demiterea lui Vlad Voiculescu este totuși târzie. În spatele lui rămân neghiobiile pentru care nu va răspunde. Arogant, cinic și tupeist, fostul ministru nu va ieși în public nici măcar pentru a încerca niște scuze. La fel, nici cei care l-au susținut până în ultima clipă. Acum se vede spiritul coaliției de dreapta, cu un Dan Barna care afirma că evacuarea bolnavilor de la Spitalul Foișor reprezintă un cost acceptabil, sau cu un Kelemen Hunor care declara, cu doar o zi în urmă, că Voiculescu gestionează bine sănătatea. Te ia cu fiori pe spate când vezi pe mâinile cui a încăput România.

Eroare, dar și hohote

Împreună cu Voiculescu a fost trimisă la plimbare și Andreea Moldovan, secretarul de stat care, de fapt, conducea Ministerul Sănătății.

Ultima ei prostie a răsturnat coaliția cu picioarele în sus. Fără să-l treacă prin ședință de guvern și fără să-l aducă la cunoștința premierului, ordinul semnat de ea pentru inerenta intrare a Capitalei în carantină a fost publicat în Monitorul Oficial. Specialiștii în Drept spun că problema are iz penal, pentru că un secretar de stat, chiar dacă are atribuite toate competențele ministrului, nu poate semna un ordin care afectează drepturi și libertăți. Este un evident abuz în serviciu. Reacțiile pluseriștilor față de cele două destituiri nu au întârziat să apară. Imbecile sau de un umor necontrolat. Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS, afirma că demiterea lui Vlad Voiculescu este un act de agresiune a premierului în coaliție. Eroare, dar și hohote. Însăși prezența USR PLUS în guvern reprezintă un act de agresiune, de data aceasta împotriva românilor de bun-simț. Cât despre râs, nu mai discutăm.

Nu-i mai votează nici dracul

Dan Barna a ținut și el să facă spectacol, așa cum știe el mai bine. Cu ochii bulbucați ca de cucuvaie nervoasă, cu vorbe sacadate, cu gesturi agitate și cu amenințări. A trimis săgeți clare că îi retrage sprijinul politic lui Florin Cîțu și că, dacă USR PLUS e să rămână în continuare la guvernare, Cîțu trebuie schimbat. Va cădea guvernul?

Nici vorbă, va fi doar minoritar și va conduce în continuare, cu sprijinul discret al PSD, după cum scria acum câteva zile ziarul „Național”. Nimeni nu a crezut asta, dar uite că se întâmplă. Nu se poate lucra pe față, pentru că ar fi împotriva voinței lui Iohannis, dar ferit de ochii lumii merge. Analiștii s-au și repezit să anunțe o criză guvernamentală. Fals. Pluseriștii nu se vor retrage de la guvernare, după cum amenință. Au în mână ministere cu zeci și sute de milioane de euro, la care nu vor renunța. Și nici în Parlament nu vor face stricăciuni, deasupra capului fluturându-le sabia anticipatelor. Cine e atât inconștient încât să renunțe la mandat tocmai acum, când mirosul banilor i-a luat de nas pe toți? Apoi, în caz de alegeri anticipate, știu și ei că nu vor strânge voturile necesare pentru a intra în Parlament. Nu-i mai votează nici dracul. Ceea ce se întâmplă acum e doar o umflare de mușchi, timp în care oamenii mor în spitalele gestionate atât de bine de fostul ministru.

Ambițiile lui Iohannis

Decizia de îndepărtare a lui Vlad Voiculescu a venit prea târziu. A durat prea mult până ce Florin Cîțu și-a analizat șansele de a fi stăpân pe situație. A durat prea mult până i-a contabilizat toate prostiile. Dacă nu ar fi existat evacuarea Spitalului Foișor, drama de la Spitalul „Victor Babeș” și gafa monumentală a secretarului de stat, probabil că și acum Voiculescu ar fi fost în funcție. Numărul de decedați Covid și haosul din spitale nu i-au spus nimic lui Cîțu. Dar demiterea lui Voiculescu este cu atât mai târzie cu cât a fost acceptat ca ministru. Cu atât mai mult cu cât Iohannis și-a făcut guvernul lui cu USR PLUS în compoziție, ignorând câștigătorul alegerilor. Este al treilea guvern la care i se vede nepriceperea și ambiția prostească de a conduce cu orice preț.

NAȚIONAL