ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima vreme, se aude din ce ȋn ce mai insistent, o remarcă ȋn conformitate cu care, fiecare persoană trebuie să vorbească raportându-se la sfera competenței sale, și la ceea ce o caracterizează, din perspectivă profesională.

Fiind licențiat ȋn Științe Juridice, Psihologie și Teologie, finalizând mai multe programe de master, și susținând teza de doctorat ȋn teologie, pot spune cu toată modestia, că-mi rezerv dreptul de a-mi exprima opinia personală, referitoare la introducerea așa numitului certificat verde și implicit la restrângerea anumitor drepturi și libertăți pentru o largă categorie de cetățeni.

În ceea ce privește motivarea din punct de vedere spiritual a faptului că libertatea este un dar neprețuit, care nu trebuie știrbit ȋn niciun fel, de nicio autoritate lumească, mă simt dator să precizez respectând Adevărul Scripturistic, că Dumnezeu, a protejat libertatea omului, i-a garantat-o și i-a ocrotit-o, lăsând ființa omenească, reprezentată de Protopărinții noștri, Adam și Eva, să-și asume consecințele neascultării.

În același timp, trebuie menționat faptul că ȋnsuși Mântuitorul Hristos spune "oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea, și să-Mi urmeze”. Iată ȋncă un apel, la libera alegere a omului.

Înainte de săvârșirea multor vindecări, Iisus, care a venit pentru toți oamenii care doresc să-L primească, ȋi ȋntreba pe cei bolnavi dacă doresc să primească vindecarea, și le oferea tămăduirea, ȋn cazul unui răspuns afirmativ.

Și aici vedem, că libertatea omului, ȋn a hotarȋ, cum ȋși administrează, sănătatea și tămăduirea, ȋi este pe deplin respectată.

În zilele ȋn care trăim, din nefericire, se produce o nepermisă segregare, o ȋmpărțire și o accentuată dezbinare ȋntre cei care ȋși asumă un tratament medical și cei care nu optează, pentru o soluție, de acest gen, având la baza propriile raționamente.

Am afirmat de foarte multe ori că respect ȋn egală masură atât pe cei care ȋși asumă o anumită alternativă medicală cât și pe cei care nu optează pentru o astfel de soluție.

Consider că este o enormă greșeală să se producă ȋmpărțirea, mânată de sentimente de adversitate, ȋntre vaccinați și nevaccinați, aceasta provocând o alterare majoră a relațiilor interumane, dând naștere unei falii extrem de adânci, care cu greu va putea fi acoperită.

Poziția de echilibru și dreaptă socoteală, care să respecte libera alegere a fiecărui om, este cea mai bună, și de aceea, o astfel de atitudine, trebuie susținută.

Din perspectivă juridică, introducerea așa numitului certificat verde, reprezintă o formă accentuată de discriminare, iar Tribunalul București a hotărât deja aceasta, ȋntr-o primă decizie care nu este definitivă dar trasează deja o direcție a principiilor, care trebuie să stea la baza apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Foarte pe scurt, voi preciza doar câteva dintre drepturile, afectate ȋn mod grav, de introducerea așa numitului certificat verde.

În primul rând, trebuie spus că una dintre componentele esențiale, care caracterizează, dreptul la o viață normală, este libertatea de mișcare, dreptul la libera circulație, sau dreptul de acces, toate afectate, foarte puternic, de condiționarea, introdusă prin așa numitul certificat verde.

Implementarea ”unei sumedenii de restricții”, după cum ni s-a spus de la cel mai ȋnalt nivel, pentru persoanele care nu urmează un tratament medical, creează o pronunțată discriminare, pentru că este dovedit științific că virusul poate fi transmis și de cei care-și asumă un astfel de tratament.

Prin urmare, orice diferențiere, nu face decât să discrimineze ȋn mod injust.

Totodată, dreptul la educație, dreptul la muncă, cât și alte drepturi și libertăți, extrem de importante, primesc o lovitură foarte grea prin introducerea așa numitului certificat verde.

Suntem conștienți cu toții de importanța sănătății fiecărui om, dar totdată, și responsabilitatea apărării libertății noastre trebuie să fie o prioritate, existențială majoră a fiecăruia dintre noi. În același timp, societatea zilelor noastre, care are pe bună dreptate ca prioritate sănătatea trupului, trebuie să se ȋngrijească, chiar ȋn mod, extrem de profund și de sănătatea sufletească.

Mă ȋntreb, cum se ȋngrijește lumea secularistă de astăzi de sănătatea sufletească a copiilor noștri, ȋn condițiile ȋn care se urmărește introducerea educației sexuale obligatorii ȋn școli, având așa numita programa de studii, ȋncepând cu intervalul de vârsta 0-4 ani, și care până la varsta de 9 ani trebuie să le prezinte copiilor, ca fiind firesti, păcate extrem de grave precum homosexualitatea, sau păcatul uciderii, al avortului.

Simultan cu aceasta, există o ȋntinare a sănătății sufletești a credincioșilor și o lipsă totală de respect față de credința milenară a națiunii noastre, mai ales dacă privim prin prisma faptului că ȋn acest an, de exemplu, s-au organizat parade LGBT la București și Iași, pe 14 august și 1 octombrie, zile cu semnificație profundă pentru fiecare creștin ortodox.

Oricum, astfel de manifestări, sau promovarea așa numitei ideologii de gen, reprezintă elemente inacceptabile, indiferent de momentul  ȋn care sunt aduse la suprafață.

Nu ȋn ultimul rând, revenind, la discriminarea creată de așa numitul certificat verde, trebuie spus că aceasta are un impact extrem de puternic și din punct de vedere psihologic pentru că marginalizarea, periferizarea, jignirea ȋn toate felurile posibile, atribuirea de etichete, pe alocuri cinice, persoanelor nevaccinate, de exemplu,  creează complexe de inferioritate, scăderea ȋncrederii ȋn sine, stigmatizare continuă, provocând, o imagine de sine, destul de scăzută.

În concluzie, afirm cu toată convingerea că fiecare om, trebuie să aleagă ȋn duhul libertății ascultându-și conștiința, felul ȋn care se raportează la sănătatea sa, pentru că aceasta reprezintă, după cum spunea Părintele Arsenie Papacioc, „Darul Lui Dumnezeu și responsabilitatea omului”.

Doresc să-mi exprim nădejdea că această perioadă nu va semăna, cu multe dintre aspectele, cu mari semne de ȋntrebare din ultimii aproape doi ani, cum ar fi de exemplu absența implementării restricțiilor ȋn birourile din spatele unor uși bine capitonate, unde s-au serbat zile de naștere, sau lipsa de ȋngrijorare cu privire la ȋmbolnăvirea românilor plecați ȋn avioane arhipline să culeagă sparanghelul bavarez ori dubioasa lipsă de preocupare față de respectarea condițiilor sanitare la congrese cu mii de participanți și respectiv festivaluri cu zeci și chiar sute de mii, de participanți.

Totodată, mi-aș dori să vad o preocupare mult mai aplicată din partea autorităților referitoare la condițiile din spitale, absența medicamentelor și prevenirea incendiilor cumplite de care am avut parte, din nefericire, în multe unități spitalicești.

Așadar, consider că numai uniți, fără discriminare, fără abuzuri sau limitări de drepturi, vom birui orice boală și orice neputință.

Să-l rugăm pe bunul Dumnezeu să ne daruiască din prea plinul Înțelepciunii Sale ȋn care să ne scăldăm atât cugetul cât și sufletul deopotrivă.