ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi pornim în marș, la Sfântu-Gheorghe! Adunarea se face la ora 18 în fața Statuii Ostașului Român de la intrarea în oraș.

Marșul Trianonului de la Sfântu-Gheorghe nu a putut fi oprit, deși asociațiile maghiare au cerut acest lucru. Tot vineri, 4 iunie, cu puțin timp înainte de manifestările noastre, Consiliul Național Secuiesc organizează în centrul orașului comemorarea Trianonului.

Președinții Asociației Maghiare a Transilvaniei, Janos Mezei și Istvan Csomortanyi i-au cerut primarului municipiului Sf. Gheorghe, Arpad Antal, să interzică manifestările Asociației Calea Neamului organizate cu prilejul sărbătoririi Trianonului (conform site-urilor Maszol și Szekelyhon). Bineînțeles că Primăria Sfântu-Gheorghe a fost nevoită miercuri, 2 iunie, să avizeze favorabil manifestările noastre, neavând niciun temei legal de a le interzice. Acțiunea omagială organizată de Calea Neamului și Grupul NOI, la care vor participa si Scut Botășănean, Straja Carpaților și Resurrectio, va începe la ora 18 în fața Statuii Ostașului Român, de la intrarea în Sfântu-Gheorghe, dinspre Brasov, iar marșul va avea loc între acest punct și Statuia Voievodului Mihai Viteazu din centrul orașului.

Comemorarea organizată de Consiliul Național Secuiesc este de fapt încă o manifestare prin care se cere din nou autonomia teritorială a așa zisului ținut secuiesc, încă o manifestare la care în anii trecuți au participat mii de maghiari, prin care se condamnă Tratatul de la Trianon, adică consfințirea juridică internațională a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin care Transilvania s-a reunit cu Țara Mamă. La aceste adunări autonomiste, pe care le consider anticonstituționale și antiromânești, pe lângă liderii Consiliului Național Secuiesc, participă desigur și numeroși lideri UDMR, inclusiv primarul din Sfântu-Gheorghe și presedintele Consiliului Județean Covasna. Sunt afișate bannere prin care se cere autonomia, steaguri ale Ungariei și ”ținutului secuiesc”. Le aduc la cunoștință tuturor acestor domni, tovarăși care visează la regiuni autonome maghiare, că degeaba plâng Tratatul de la Trianon. Marea Unire din 1918 a fost făcută de sutele de mii de români transilvăneni care au participat direct sau prin delegații lor la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, de trupele române victorioase din Primul Război Mondial, fiind definitiv petcetluită de Campania Militară din 1919 care a înlăturat orice urmă de împotrivire armată maghiară din Transilvania, această campanie încheindu-se cu ocuparea Budapestei de Armata Română, de Țăranii în Opinci Militare și Generalii lor. Tratatul de la Trianon din 1920 a luat act de toată această realitate și a consfințit juridic, pe plan internațional, Marea Unire.

Acest lucru va fi subliniat dealtfel si la Sfântu-Gheorghe, pe 4 iunie.

Nu dăm niciun pas înapoi. Azi, vineri, 4 iunie, vom respira, în toată această mare de amărăciune a zilelor noastre, un aer de glorie, un aer de istorie dar și de luptă actuală în același timp; ne vom reaminti din nou și din nou că fiecare dintre noi este năScut Român, și-atunci vom simți, adânc, dureros până-n prăsele, dar atât de frumos, că avem o datorie și o Țară, pentru care merită să luptăm. Mulțumesc în mod special tuturor românilor minunați care au continuat să trimită marți și miercuri fondurile necesare în contul Asociației Calea Neamului, BRD RO62BRDE080SV52855930800 prin care putem organiza atât Trianonul la Sfântu Gheorghe cât și Ziua Eroilor la Valea Uzului. Mă înclin până la pământ în fața tuturor!

Le suntem extrem de recunoscători acestor români, fără de care astăzi nu am fi putut face mai nimic, căci orice organizare a unei manifestări presupune costuri destul de mari, iar contul asociației noastre, în urma participării la numeroasele proteste de la București, rămăsese aproape gol. Acest fapt, al adunării fondurilor pentru Trianon la Sfântu-Gheorghe și Ziua Eroilor, 10 iunie, la Valea Uzului, ne arată foarte clar că acest popor minunat are încă resurse sufletești pentru a-și afirma Istoria, pentru a-și cinsti Eroii și Martirii, pentru a-si apăra practic identitatea națională, fără de care ar muri. Sutele de distribuiri și de aprecieri la fiecare postare despre această actiune, confirmă acest fapt, acest interes. Le mulțumesc deasemenea foarte mult tuturor celor care s-au manifestat în acest sens, reacția de pe internet contând enorm de mult, fiind de fapt un barometru al opiniei publice, extrem de important. Împreună încercăm si uneori chiar reușim să facem ceea ce statul român ar trebui să facă. Acest stat este din nefericire anchilozat, de multe ori având chiar tendințe sinucigașe, fiind total inert la agresiunile anti-naționale ce se manifestă împotriva lui. Temele lui sunt cu totul si totul altele decât marile teme naționale. Statul se chinuie să depășească Ungaria doar la vaccinuri, face tumbe pe biciclete prin parcuri iar economia națională duduie în continuare pe ultimul loc din Europa, pregătindu-se în acelasi timp să scoată la vânzare pământul care ne-a mai rămas sub picioare împreună cu resursele lui.
 
În tot acest peisaj, a mai rămas un nucleu destul de mare de români ce se încăpătânează să rămână români care îsi afirmă puterea identitară, nelăsându-se călcați în picioare. Din acest nucleu va renaște România, am o nelimitată încredere în voința lui, în puterea lui, căci acest nucleu de români demni merge cu Dumnezeu înainte spre Biruința Neamului Românesc!