Trump – un Președinte fără Opoziție?

Cu ambele Camere ale Congresului controlate de Republicani, cu o majoritate conservatoare la Curtea Supremă și cu un Partid Republican mai docil ca oricând, misiunea lui Trump pare mult mai ușoară decât în primul mandat. Așa să fie?
O analiză publicată de Associated Press, pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.
*
Republicanii au câștigat suficiente locuri pentru a controla Camera Reprezentanților a SUA, finalizând astfel ascensiunea partidului la putere și asigurându-și controlul asupra guvernului, alături de președintele ales Donald Trump.
O victorie în Arizona, împreună cu un succes în California, unde numărătoarea voturilor a fost mai lentă, le-au adus Republicanilor cele 218 victorii din Camera Reprezentanților care constituie majoritatea.
Anterior, Republicanii preluaseră și controlul Senatului de la Democrați.
Cu majorități greu obținute, deși firave, liderii Republicani visează la un mandat în care să schimbe total guvernul federal și să implementeze cu rapiditate viziunea de țară a lui Trump.
Viitorul președinte a promis cea mai mare operațiune de deportare din istoria țării, avantaje fiscale pentru industria națională, pedepsirea inamicilor politici, preluarea controlului asupra celor mai puternice pârghii federale și remodelarea totală a economiei SUA.
Victoriile electorale ale Partidului Republican fac sigur acordul Congresului cu această agendă, iar Democrații vor fi aproape neputincioși să se opună.
Când Trump a fost ales președinte, în 2016, Republicanii au câștigat și Congresul, dar el s-a confruntat cu lideri Republicani refractari la ideile sale politice, precum și cu o Curte Supremă cu o majoritate liberală.
Nu și de această dată.
Când se va întoarce la Casa Albă, Trump va colabora cu un Partid Republican care a fost complet transformat de mișcarea sa, „Make America Great Again”, și cu o Curte Supremă dominată de judecători conservatori, inclusiv trei numiți de el.
Trump s-a întâlnit miercuri dimineață cu Republicanii din Camera Reprezentanților la un hotel din Capitol Hill, marcând prima sa întoarcere la Washington după alegeri.
„Bănuiesc că nu voi mai candida încă o dată, decât dacă spuneți voi «E bun, trebuie să găsim ceva nou»”, s-a adresat Trump sălii pline de parlamentari, care au râs.
Constituția SUA interzice unui președinte să aibă un al treilea mandat.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care a câștigat cu sprijinul lui Trump nominalizarea Conferinței Republicane pentru a rămâne în funcția de președinte al Camerei și anul viitor, a vorbit despre o lovitură nimicitoare ce trebuie dată guvernului federal și programelor sale, căutând modalități de a revizui chiar și programele populare susținute de Democrați în ultimii ani.
Johnson a apropiat Conferința Republicană a Camerei de Trump în timpul campaniei electorale, pregătind un program „ambițios” pentru 100 de zile.
„Republicanii din Cameră și Senat au un mandat”, a declarat Johnson la începutul acestei săptămâni. „Poporul american dorește ca noi să punem în aplicare și să realizăm acest program America First.”
Aliații lui Trump din Camera Reprezentanților dau deja de înțeles că vor încerca să se răzbune pe problemele juridice cu care s-a confruntat Trump după primul mandat.
Viitorul președinte a declarat miercuri că îl va nominaliza pe Matt Gaetz, un loialist aprig, pentru funcția de Procuror General.
Între timp, Republicanul Jim Jordan, președintele puternicei Comisii Juridice din Cameră, a declarat că Republicanii „nu exclud nici o variantă” în privința planurilor lor de a-l investiga pe procurorul special Jack Smith, chiar dacă Smith a lăsat-o mai moale cu cele două investigații federale împotriva lui Trump – acuzația că ar fi încercat să răstoarne rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 și că ar fi deținut documente clasificate la reședința sa de la Mar-a-Lago.
Cu toate acestea, în condițiile în care numărătoarea la câteva alegeri pentru Camera Reprezentanților nu au fost încheiate încă, Republicanii pot deține majoritatea cu doar câteva locuri, la debutul noului Congres.
Decizia lui Trump de a alege din Cameră persoane pentru posturi în administrația sa – Matt Gaetz, Mike Walz și Elise Stefanik – ar putea pune sub semnul îndoielii capacitatea lui Johnson de a menține o majoritate în primele zile ale noului Congres.
Gaetz și-a depus demisia miercuri, cu efect imediat.
Johnson a declarat că speră ca locul acestuia să poată fi ocupat până la convocarea noului Congres, pe 3 ianuarie.
Înlocuirea membrilor Camerei Reprezentanților cere alegeri speciale, iar circumscripțiile congresionale ocupate de cei trei membri care pleacă au fost deținute de Republicani de ani de zile.
Cu o majoritate subțire, o Cameră foarte funcțională este departe de a fi garantată.
Ultimii doi ani în care Republicanii au controlat Camera Reprezentanților au fost marcați de lupte interne, facțiunile conservatoare dure încercând să câștige influență și putere prin sfidarea deschisă a conducerii partidului lor.
Deși Johnson – uneori cu sprijinul lui Trump – a domolit în bună măsură rebeliunile deschise împotriva conducerii sale, aripa de dreapta a partidului se află în ascensiune și ambițioasă, după victoria electorală a lui Trump.
Majoritatea Republicană depinde și de un mic grup de Republicani care au câștigat alegeri dificile, candidând ca moderați. Rămâne de văzut dacă aceștia vor fi de acord cu unele dintre propunerile extreme susținute de Trump și de aliații lor.
Între timp, liderul Democrat al Camerei Reprezentanților, Hakeem Jeffries, încearcă să păstreze relevanța Democraților față de orice lege care va trece prin Congres – un efort care depinde de unificarea a peste 200 de membri de către liderii Democrați, chiar dacă partidul trece printr-o analiză postmortem a înfrângerilor sale electorale.
În Senat, liderii Partidului Republican, proaspeți câștigători ai unei majorități convingătoare, colaborează deja cu Trump pentru a confirma persoanele alese de acesta pentru cabinetul său.
Senatorul John Thune, din Dakota de Sud, a câștigat miercuri alegerile interne pentru a-l înlocui pe senatorul Mitch McConnell, cel mai longeviv lider al partidului din istoria Senatului.
În trecut, Thune a fost un critic al lui Trump, dar l-a elogiat pe viitorul președinte în timpul candidaturii sale electorale.
„Această echipă Republicană este unită. Suntem într-o singură echipă”, a spus Thune. „Suntem încântați să recâștigăm majoritatea și să începem să lucrăm cu colegii noștri din Cameră pentru a pune în aplicare programul președintelui Trump.”
Majoritatea Republicană din Senat, de 53 de locuri (față de 47 Democrate), le asigură Republicanilor spațiu de manevră, atunci când vine vorba de confirmarea posturilor din Cabinet sau a judecătorilor de la Curtea Supremă, în cazul în care apare un post vacant.
Nu toate acestea confirmări sunt garantate.
Miercuri, Republicanii au fost sceptici când au aflat că Trump îl va numi pe Gaetz ca Procuror General. Chiar și aliații apropiați ai lui Trump s-au distanțat de susținerea lui Gaetz, care s-a confruntat cu o anchetă a comisiei de etică privind acuzații de comportament sexuale nepotrivit și consum ilegal de droguri.
Totuși, duminică, Trump a cerut ca toți liderii Republicani să îi permită să facă numiri în administrație fără vot, în timp ce Senatul este în vacanță.
O astfel de mișcare ar reprezenta o schimbare notabilă în cadrul puterii Senatului, însă toți candidații la funcția de lider au fost de acord cu ideea.
Democrații s-ar putea opune unei astfel de manevre.
Între timp, susținătorii lui Trump de pe rețelele de socializare, inclusiv Elon Musk, cel mai bogat om din lume, s-au opus alegerii unui Republican tradițional (moderat – n.tr.) la conducerea Senatului.
Thune a fost locotenentul lui McConnell, cel care l-a numit cândva pe Trump, în notele sale private, „o ființă umană josnică”.
Cu toate acestea, McConnell a ținut să precizeze că, în Capitoliu, zilele rezistenței Republicane față de Trump s-au sfârșit.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

A vrut un Nürnberg al Covidismului: A fost aruncat în pușcărie!

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Externe Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Donald Trump
Locații: SUA
Subiecte: Alegeri prezidențiale SUA 2024
Organizații: Casa Alba Congresul SUA
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)