ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Democrația americană se află pe buza prăpastiei.

Un editorial de Raul Ilargi Meijer înThe Automatic Earth pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*              

În ianuarie 2023, procurorul special american Jack Smith a solicitat – și justiția i-a acordat – o citație pentru Twitter.

Principalul motiv al citației: toate declarațiile făcute de Donald Trump de-a lungul anilor, inclusiv cele pe care poate nu le-a publicat.

Observație: citația pentru Twitter de a depune mărturie a intervenit mult timp după ce Trump a părăsit Twitter.

Atunci nu era X. Trump a scris pe vremea când încă exista Twitter. Aspect important.

Trump a plecat de la Twitter (i s-a închis contul) pe 8 ianuarie 2021, Elon Musk a cumpărat Twitter pe 27 octombrie 2022 și l-a redenumit „X” în iulie 2023.

Asta ca să punem lucrurile la punct.

Procurorul special Jim Smith a primit de la justiție citația cu o mențiune: audierea trebuie să fie total secretă, nici măcar Trump să nu afle.

Judecătorul districtual Beryll Howell i-a dat lui Smith ce și-a dorit, fiind de acord că dacă trecutul lui Trump, vechi de ani buni, de la Twitter ar fi cunoscut, ar apărea riscul ca acuzatul să fugă.

Dar și Smith și Howell știau foarte bine că asta era o aiureală. Nu doar că Twitter este ultimul loc din lume la care recurgi când ai secrete infame de ascuns (dimpotrivă!), dar, pentru numele lui Dumnezeu, tipul de care vorbim e candidat la președinție!

Din cauza unor postări vechi de ani de zile, ar putea să-și ia familia și să dispară într-un bungalow în Vanuatu, ca să nu mai știe nimeni de el?

Aș spune că acesta este momentul în care a devenit imposibil să existe alegeri în Statele Unite, în 2024.

Se împlinesc opt ani de circ anti-Trump non-stop - Hillary, Pelosi, Adam Schiff și Robert Mueller, bla-bla-bla-bla - dar nu credeam că am putea ajunge la momentul în care alegerile să fie anulate.

Totuși, aici ne aflăm. Iar acesta este un element CRUCIAL.

Am lăsat lucrurile să meargă prea departe. Acum, ne aflăm deja într-un tărâm al absurdului.

Gândiți-vă la întreaga situație ca la un meci de box.

Într-un colț îl avem pe fostul campion/președinte, în șort roșu, ușor lărguț.

La vârsta de 77 de ani, deși cam contuzionat și bușit, nu arată totuși ca un învins dinainte. Încă.

Ce merită remarcat este că, în colțul lui, în afară de Melania, care îi șterge fruntea, nu se mai află nimeni. Nici măcar partidul său nu îl sprijină.

În spatele său sunt vreo 90 de milioane de americani, dar aceștia sunt la casele lor.

În celălalt colț, campionul en-titre, în șort albastru, cântărind vreo 50 de kilograme. Abia se ține pe picioare și pare rătăcit.

Dar, în spate, în colțul lui, are o echipă de mii de asistenți: întregul partid, plus CIA și NSA și FBI și DOJ. Și toate ziarele și televiziunile și platformele sociale din țară.

Plus toți judecătorii și procurorii. Un întreg alai.

Chiar dacă tipul în nădragi albaștri ar fi în moarte cerebrală și tot ar câștiga.

Mi-ar fi plăcut să fiu un desenator ca să pot reproduce imaginea  scenei într-un singur cadru.

Analogia cu boxul nu mai este valabilă când realizăm că partea albastră are dreptul să hărțuiască partea roșie, înainte, în timpul și după pregătirile de meci. Ba chiar și în timpul meciului însuși.

Nu este o luptă liberă și echitabilă, cu reguli corecte, de vreme ce unii „agenți albaștri” pot pune fiare la gleznele și mâinile candidatului roșu.

Sau chiar să îl închidă în timp ce se așteaptă bătaia gongului.

Dacă sistemul îi permite să fie candidat, ar trebui să îi permită și să își pregătească candidatura, la fel ca adversarul său. Dar nu se întâmplă așa.

Procurorul special Jim Smith a anunțat că Statele Unite intenționează să îl târască pe Trump în fața tribunalului începând cu 2 ianuarie 2024.

Cel puțin trei acuzații majore (din vreo douăsprezece), probabil că vor urma și altele și, după ultima mea numărătoare, 82 de capete de acuzare (este aproape imposibil să mai ții socoteala).

Smith poate alege oricare din aceste capete de acuzare pentru a-l aresta pe Trump oricând are chef.

Judecătorii sunt aproape cu toții„albaștri”. La fel și bazinele sociale din care se aleg jurații: New York și DC.

Și toate acestea în timp ce se presupune că Trump ar trebui să facă campanie electorală.

Mai mult: Trump a cheltuit deja 40 de milioane de dolari cu cheltuieli judiciare. Dar dacă Trump nu avea 40 de milioane? Sau poate că acești 40 de milioane de dolari puteau fi folosiți în campanie.

Uitați-vă la Imran Khan, care tocmai a fost condamnat la 3 ani de închisoare în Pakistan, la ordinul SUA. La fel ca Trump, este cel mai popular candidat politic din țara sa și ei l-au prins că vindea lănțișoare când era prim-ministru.

Asta îl așteaptă și pe Trump.

Și așa se termină cu democrația americană.

Trump nu are nici o șansă. Și dacă el nu are, nici democrația nu are. Și nici voi.

Totul este în regulă atâta timp cât ești de acord cu bocancul care te apasă pe grumaz. Poate îl și apreciezi.

Dar dacă nu faci asta, Jack Smith și toți cei asemenea lui – Obama, Hillary, Adam Schiff, Pelosi, toată gașca, îți sar în cap cu acuzați îndreptate împotriva ta.

Suntem pe buza prăpastiei.

Dacă sunteți curioși să vedeți cum e acolo jos, foarte bine. Dar să nu uitați că întotdeauna există o alegere de făcut.

Și dacă, într-un fel sau altul, vor organiza alegeri prezidențiale în noiembrie 2024, la cum stau lucrurile acum, ele vor fi falsificate de la cap la coadă.

Adunați-vă tot curajul de care dispuneți, oameni buni! Și îndreptați-vă coloana vertebrală!

O să aveți nevoie!