ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tentativa lui Elon Musk de a cumpăra Twitter și a reda oamenilor posibilitatea de a vorbi liber este evenimentul cel mai important din istoria modernă a Americii. Și a lumii.

Amenințarea ca întregul eșafodaj al cenzurii și propagandei să se prăbușească asemenea unui castel din cărți de joc a provocat isterie în cercurile politice și în presă.

Un editorial scânteietor al lui Tucker Carlson la Fox News pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Elon Musk a devenit faimos în calitate de om de afaceri. Produce mașini electrice și rachete – și este singura persoană bogată de pe planetă care face asta.

Elon Musk nu este din Statele Unite. A copilărit în Africa de Sud dar are o înțelegere fină și precisă a modului în care sistemul nostru a fost conceput să funcționeze.

Așa cum a scris pe Twitter săptămâna trecută „libertatea de exprimare este esențială pentru funcționarea unei democrații”.

Apoi, Musk a adresat celor 80 de milioane de urmăritori ai săi o întrebare foarte simplă: „Credeți că Twitter respectă cu rigurozitate acest principiu?”, iar o majoritate zdrobitoare a răspuns: „Nici vorbă”.

Se dovedește astfel că Musk a înțeles în legătură cu Twitter ceea ce mulți din țara aceasta nu înțeleg: că este, poate, forumul de dezbateri cel mai important din lume.

Nu pentru că este mare, ci pentru că aici se găsesc opiniile elitei. De aceea, libertatea de exprimare este esențială.

Luna trecută, Elon Musk a dat impresia că intenționează să facă ceva în privința asta. Să elibereze cuvântul.

Astăzi (joi), Musk tocmai a făcut o ofertă să cumpere 100% din Twitter la 54 de dolari per acțiune și să îl transforme într-o companie privată.

Din punctul de vedere al unei afaceri, este o ofertă foarte tentantă pentru companie. Practic, ea reprezintă un plus de 54% peste prețul per acțiune din preziua când a început să investească în ea.

Musk a trimis companiei o scrisoare seara trecută (miercuri). „Twitter are un potențial extraordinar”, a scris el.„Îl voi descătușa.”

Deci, este mai mult decât un plan de afaceri. De fapt, nu este o exagerare să afirmi că ar putea fi cel mai important eveniment pentru libertatea de exprimare din toată istoria modernă a Statelor Unite.

După cum a explicat și Musk, Twitter are potențialul de a deveni „platforma libertății de exprimare a lumii întregi”.

„Twitter nici nu va înflori, nici nu va servi nevoilor societății în actuala sa formă. Twitter trebuie să se transforme într-o companie privată.”

Apoi Musk a explicat limpede că nu are nici un fel de încredere în persoanele care conduc în prezent Twitter, inclusiv CEO-ul său pro-cenzură:

„Dacă afacerea nu se va face, dar fiind că nu am nici un fel de încredere în management, nici nu cred că pot aduce schimbarea necesară pentru public, voi fi nevoit să îmi reconsider calitatea de acționar.”

Această înseamnă că, în cazul în care conducerea Twitter respinge oferta lui Elon Musk, ea va fi nevoită să dea explicații acționarilor în privința motivelor. De ce refuză o afacere care i-ar face pe acționari mult mai bogați.

Procedând astfel, Elon Musk joacă totul pe o singură carte. Știe cât de important este Twitter pentru oamenii care conduc sistemul nostru și sistemul global.

Pentru ei, cenzura și propaganda nu sunt doar niște trăsături ale modului lor de a conduce. Regimul lor însuși depinde de cenzură și de propagandă.

Dacă propui măsuri și politici care nu sunt în beneficiul nimănui altcuiva decât al tău, trebuie să minți în legătură cu ele și trebuie să îi împiedici pe oameni să se plângă.

Cenzura și propaganda constituie însuși nucleul neoliberalismului, iar Elon Musk li se opune acum fățiș.

Este cel mai bogat om din lume. Nu încearcă să se îmbogățească și mai mult. Nici nu face o donație pentru vreo acțiune de caritate, nici nu își creează pentru el însuși un paravan pentru a evita taxele, cel puțin nu în acest caz.

Își folosește banii pentru a le permite – măcar potențial – americanilor să vorbească liber.

Este deranjant că propriul nostru sistem democratic nu funcționează, că ai nevoie de un tip cu bani care să sară – deus ex machina – și să apere libertatea de exprimare în Statele Unite. Și este trist că e nevoie de Elon Musk să ne salveze.

Dar cine altcineva ar putea-o face? În acest stadiu, nimeni. De aceea, evident, presa corporatistă, care există doar pentru a înăbuși opiniile americanilor, detestă ideea și prima ei reacție a fost să facă bășcălie. Priviți:

Brian Stelter, realizator CNN: Zice că vrea să plătească 54,20 dolari pe acțiune pentru a răscumpăra restul de Twitter pe care nu îl are. Evident, 54,20. Adică 420. Numele de cod pentru marijuana pe care, știți, o apreciază mult. Deci, ce e asta, un troll sau e adevărat?

John Berman, realizator CNN: Este atât de bizar.

Stelter: Da, codul 420 și totul...

Christine Romans, corespondent CNN: E doar un troll și poate că nu vrea să negocieze? Spune: „aceasta este oferta mea cea mai bună și ultima. Nu am ce să negociez aici.” Ce e asta, un soi de joc?

Stelter: Sau o face doar ca să se amuze?

Așa ceva nu poate fi real. Gândiți-vă:amenințând monopolul asupra cuvântului – nu doar în Statele Unite ci peste tot în lume – prin această platformă pentru idei, Elon Musk riscă tot ce are. 

Numeoasele sale afaceri se intersectează cu guvernele din lumea întreagă. Iar ele nu apreciază asta. Ar putea să-l zdrobească fie și numai pentru că a făcut o asemenea propunere.

Așa că a mizat totul pe o carte. „All in”. Trebuie să fii „all in” fie și numai ca să spui așa ceva.

La Twitter se știe că Musk este „all in” și de aia sunt atât de supărați. Potrivit unui reporter Bloomberg, chiar și înainte ca Musk să facă această ofertă pentru o preluare ostilă, „atmosfera printre angajații de la Twitter era «super-stresată», ei «ajutându-se unul pe altul să treacă peste această săptămână»”.

Așa este privită acțiunea lui Musk și ești obligat să îți pui întrebarea: ce fel de companie este Twitter?

Valoarea companiei a crescut cu 30%. Acest lucru s-a întâmplat atunci când Elon Musk a făcut prima achiziție. Așadar, este evident că scopul acestei companii nu este de a face bani.

Este o companie al cărei scop este să cenzureze discursul liber. Acesta este scopul său real.

Administrația Biden înțelege cu siguranță asta și a făcut deja o mișcare pentru a-l intimida pe Musk și a-l determina să dea înapoi.

Charlie Gasparino, de la Fox Business, relata în seara aceasta că „în timp ce Elon Musk a făcut o ofertă să cumpere Twitter, o sursă juridică a declarat pentru Fox Business că SEC (Comisia SUA pentru controlul pieței de acțiuni) și DOJ (Departamentul de Justiție) au declanșat ceea ce a fost descris ca o „anchetă comună în privința a numeroase chestiuni legale pentru Musk, în principal în legătură cu Tesla”.

Cu alte cuvinte, dacă sunt amenințați să îi lase pe oameni să vorbească liber, ei vor să îți distrugă afacerea.Acesta este un comportament demn de Lumea a Treia.

Washington Post, care este proprietatea unui alt mare bogătaș al lumii, Jeff Bezos, dorește și el cu ardoare să îl oprească pe Elon Musk.

De fapt, Elon Musk, scrie Max Boot într-un editorial din Washington Post, trebuie redus la tăcere în numele democrației.

„Mă tem de impactul asupra societății și asupra politicii dacă Elon Musk reușește să cumpere Twitter. El pare să creadă că pe rețelele sociale este permis orice. Pentru ca democrația să supraviețuiască avem nevoie de mai mult control al conținutului, nu de mai puțin.”

Serios? Așadar, pentru ca democrația să supraviețuiască, cetățenii care trăiesc în democrație trebuie să vorbească mai puțin, trebuie să își exprime opiniile mai cu fereală, trebuie să își țină gura?

Ce fel de democrație e asta?

Nu este democrația pe care o înțelegeau atenienii și fondatorii acestei țări. Democrația a ajuns un eufemism pentru a permite mafiei „noastre” să conducă țara în beneficiul „nostru”.

Un profesor de jurnalism pe nume Jeff Jarvis a explicat azi pe Twitter că tirania este atunci când regimul NU își mai poate cenzura propriii cetățeni.

„Astăzi, pe Twitter, te simți ca într-o ultimă seară la un club de noapte din Berlin în ajunul Republicii de la Weimar.”

Cu alte cuvinte, ești nazist dacă vorbești liber pe Twitter.

Realizatorul de la CNBC, Joe Kernen, înțelege exact ce se petrece. Dacă Twitter este eliberat, aceasta înseamnă că persoanele plătite pentru a cenzura publicul își vor pierde această capacitate. Își vor pierde tutela asupra libertății de exprimare. Priviți:

Kernen: Cine este tipul ăla de la ADL (Liga Anti Defăimare)? Jonathan Greenblatt, cred. Pentru el, care ocupă această (de control al discursului) va fi ceva de genul: Las-o baltă! Și probabil că omul portocaliu (Donald Trump) se va întoarce, și asta e incredibil.

Are perfectă dreptate. Repet, nu poți acorda suficientă importanță pentru ceea ce înseamnă o amenințare ca asta – nu doar pentru tipii care ocupă locurile în rândurile puterii politice, dar și pentru tot universul „non-profit” care există și se îmbuibă, sprijinindu-i prin cenzură și propagandă.

Grupuri precum ADL sau Media Matters primesc bani pentru a-i cenzura pe oameni. Ei scot câte un raport în care te etichetează ca rasist și după aia rețelele sociale te interzic.

Elon Musk afirmă că toată lumea trebuie să vorbească liber. Aceasta înseamnă sfârșitul controlului lor asupra cuvântului. Sfârșitul unor grupuri precum ADL sau Media Matters.

Astfel, presa și aceste grupuri non-profit trebuie să împiedice cu orice preț o asemenea eventualitate înainte ca ea să se producă.

Iată cum MSNBC vă spune că Elon Musk trebuie oprit deoarece este un bigot:

Joy Reid: (Musk) este unul dintre cei mai iritabili oameni de pe rețelele sociale iar în această săptămână a încercat să o atace pe senatoarea Elisabeth Warren care a scris pe Twitter: „Să schimbăm codul fiscal măsluit astfel încât Personalitatea Anului (așa a fost desemnat Musk de revista Time în 2021) să își plătească taxele și să înceteze să păcălească pe toată lumea”. Ei bine, Elon s-a supărat și atunci a făcut ce face de obicei, a bătut din picior și a insultat-o pe senatoarea Warren, numind-o mamaie furioasă și senatoarea Karren (după numele uraganului). Deci, din toate aceste motive, pentru că e un profitor, și încă unul egoist și obraznic, și pentru că a deturnat tradițiile negre în scopuri misogine, Elon Musk reprezintă răul absolut.

Așadar, brusc, partidul politic susținut de oligarhi precum Jeff Bezos și de tipii de la Google vă spun că este periculos ca bogații să aibă un prea mare control asupra cuvântului. Serios?

Facebook este controlat de o singură persoană, Mark Zuckerberg, dar nu este o amenințare, pentru că Zuckerberg este fericit să slujească Partidului Democrat.

Repet: nu există cuvinte suficiente pentru a descrie importanța intenției lui Elon Musk de a cumpăra Twitter.

Dacă libertatea de exprimare este restabilită, fie și pe una singură dintre rețelele sociale, totul se năruie.