ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În mai puțin de o săptămână, Joe Biden a făcut trei gafe colosale care amenință grav Statele Unite și pacea mondială.

Cel mai bun ziarist de televiziune al momentului, Tucker Carlson de la Fox News, a declarat că șeful de la Casa Albă nu mai este apt să conducă și trebuie declanșate procedurile constituționale de înlocuire sa.

Un editorial teribil pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Joe Biden a anunțat că va candida din nou la președinție în aprilie 2019. Era a treia sau a patra încercare a lui Biden de a ajunge la Casa Albă, depinde cum socotești.

De aceea, la acel moment, mulți americani credeau că îl cunosc bine pe Joe Biden. După 50 de ani ca politician, erau obișnuiți cu fața lui. S-a dovedit însă că nu îi cunoșteau noua față.

Două luni mai târziu, Biden a apărut pe scenă la Miami, pentru o primă dezbatere în alegerile primare ale Democraților, și a fost greu de recunoscut chiar și de cei care îl cunoșteau bine.

O operație estetică extinsă îl făcea să pară o cu totul altă persoană. Dar și mai șocant a fost că nici nu se mai comporta ca vechiul Joe Biden.

Vi-l amintiți probabil pe Biden expansiv și jovial, debordând de farmec irlandez. Era faimos pentru asta.

Și, totuși, pe scenă, Biden a părut distant și tăcut.

Uneori părea că se ferește să vorbească, de frică să nu se poticnească în cuvinte sau să le uite.

De mai multe ori, camera l-a surprins cu privirea pierdută în gol. Părea cu totul absorbit de gândurile sale. Când Biden a reușit să se concentreze din nou, a părut foarte deranjat de revenirea la realitate.

Indiferent de motiv, alegătorii primari Democrați nu au părut prea impresionați de prestația sa. Cifrele din sondaje ale lui Joe Biden s-au prăbușit cu 10% de la o zi la alta.  

Echipa de campanie a lui Biden nu a explicat niciodată ce s-a întâmplat în acea seară la Miami. Dar, orice ar fi fost, nu s-a mai reparat niciodată. Continuă și astăzi.

Din acea zi, caracteristica cea mai definitorie a prestațiilor publice ale lui Joe Biden a fost probabil mânia. Aceasta pare să pună stăpânire pe el în valuri.

Joe Biden țipând la un ziarist: Concentrați-vă pe acest om (Trump) și pe ceea ce face și nu a mai făcut nici un alt președinte. Nici un alt președinte!

Joe Biden certând un ziarist: Nu, nu am făcut testul. De ce dracu aș face un test? Haide, omule! E ca și cum ai zice: înainte să intri în emisiune fă un test să vedem dacă iei cocaină sau nu! Cum vine asta? Faci bancuri cu mine?

Joe Biden la dezbaterea prezidențială: Nu am depășit timpul. Tu ai depășit timpul, așa că am să vorbesc. Uite care-i treaba, Uite care-i treaba. Chestia e că... uite ce se întâmplă...

Joe Biden o bruftuluiește pe ziarista Savannah Guthrie: Nu, nu e adevărat. Spui prostii. Nu știi ce vorbești. Nimeni nu a spus asta! Cine a spus așa ceva? Cine a spus așa ceva?

Joe Biden la o întâlnire cu publicul: Ai spus că mi-am pus fiul într-un post la o companie de automobile. Nu asta ai zis? Spune lucrurilor pe nume, Jack!

Joe Biden într-o discuție cu Peter Doocy, corespondent Fox News la Casa Albă: Ăsta e un mare atu. Auzi la el, inflație mai mare... Ce derbedeu stupid!

Cunoașteți foarte bine aceste manifestări. Le-ați văzut la oamenii din jurul vostru, la cei dragi. Nu au nici o legătură cu politica.

Ceea ce tocmai ați văzut este pierderea capacității de control a emoțiilor...

Accesele necontrolate de furie sunt frecvente la persoanele care îmbătrânesc, în special la bărbați... Însoțesc senilitatea.

Pierderea capacității de control este o experiență foarte frustrantă și ne manifestăm simpatia pentru oricine trece prin așa ceva.

Avem simpatie inclusiv pentru Joe Biden, dar Biden este președintele Statelor Unite, iar noi trecem prin cea mai instabilă situația din istoria recentă.

Biden împinge țara noastră spre război și se cuvine deci să evaluăm efectele pe care starea sa mentală și emoțională o are asupra fiecăruia dintre noi.

Nu e vorba doar despre vârsta de 79 de ani. Biden este în mod evident incapabil să vorbească precis. Iar atunci când ești președintele Statelor Unite și lumea depinde de fiecare dintre cuvintele tale, este esențial să pronunți exact cuvintele pe care intenționezi să le rostești. Să nu te lași purtat de furie și să spui ceva ce ar putea periclita interesele pe termen lung ale acestei țări. Să pui în pericol familiile și copiii, pe noi toți și viitorul nostru.

Însă el exact asta face. Ăsta este purul adevăr. Dacă vă îndoiți că este așa, priviți prestația sa de săptămâna trecută.

Joi, de exemplu, Joe Biden a fost întrebat cum vor răspunde Statele Unite dacă guvernul din Rusia folosește arme chimice în Ucraina.

Era o întrebare ipotetică. Președinților li se pun adesea astfel de întrebări. Însă, ei răspund rareori la aceste întrebări, dintr-un motiv foarte simplu.

Nu cunosc circumstanțele pe care le va rezerva viitorul, așa că nu există nici un motiv să riște prestigiul Americii sau să înspăimânte restul lumii spunând ceva greșit.

Deci că nu răspund. Biden nu avea nici o obligație să răspundă la acea întrebare. Foarte puțini președinți ar fi făcut-o. Dar Biden a răspuns și iată ce a spus:

Reporter: Pentru a clarifica subiectul armelor chimice. Dacă sunt folosite arme chimice în Ucraina, va provoca acest lucru un răspuns militar din partea NATO?

Joe Biden: Va provoca un răspuns de același tip.

Deci a închis ochii și a încercat să își amintească ce scria în discurs. Care era politica noastră?

Și, când a venit vorba despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice, a spus că Statele Unite vor da un răspuns de același tip.

Dacă Rusia folosește arme chimice, atunci și Statele Unite vor folosi arme chimice.

Nici un președinte american nu a spus așa ceva în timpul vieții noastre. Ați crescut presupunând că Statele Unite nu vor folosi niciodată arme chimice, deoarece Statele Unite nu sunt un „stat-tâlhar”.

De fapt, rolul noastru istoric este de a reprima „statele-tâlhar”. Ei ne spun că asta facem și în acest moment.

Și, cu toate acestea, într-un moment de iritare, deoarece nu își putea aminti cuvintele corecte, Joe Biden, președintele Statelor Unite, a dat peste cap 100 de ani de politică de securitate americană, în mijlocul unui război.

Acest lucru nu a scăpat consilierului său pentru securitate națională, care a reacționat prompt, restabilind statu-quo-ul. Sau încercând să o facă.

„Statele Unite nu au nici o intenție să folosească arme chimice. Punct. În nici un fel de circumstanțe”, a spus Jack Sullivan, contrazicându-și flagrant șeful.

Nimeni din personalul care lucrează cu președintele nu vrea să facă asta, însă Jake Sullivan nu avea de ales.

El lucrează pentru un om care nu poate pronunța corect nici măcar numele vicepreședintei sale, dar care totuși se află la cârma Statelor Unite în cel mai delicat moment din istorie.

Dar Biden nu s-a oprit. A continuat.

A doua zi, consilierii i-au permis să zboare în Polonia pentru a „ralia comunitatea internațională în sprijinul Ucrainei”.

În timpul șederii sale în Polonia, Biden s-a întâlnit cu militarii Diviziei 82 Aeropurtată, cantonați aici.

În timp ce camerele se aflau în funcțiune, Joe Biden i-a informat pe acești soldați că vor fi trimiși curând în Ucraina.

Joe Biden: Cetățeanul de rând privește, uite cum înaintează, uite cum înaintează, și veți vedea asta când veți ajunge acolo, unii dintre voi au fost deja, veți vedea, veți vedea femei, veți vedea tineri stând în fața unui afurisit de tanc și spunând: Nu plecăm, rămânem pe loc.

Fostul președinte era adesea criticat, uneori pe bună dreptate, pentru că nu folosea cuvintele cu precizie. Ești președinte, nu poți scrie orice pe Twitter.

Ați auzit asta timp de patru ani, era o afirmație care avea adesea un sâmbure de adevăr... Însă ultimul președinte nu a spus niciodată ceva care să se apropie măcar de nesăbuința nebună pe care tocmai ați auzit-o.

„Veți vedea când veți ajunge acolo.” Unde? În Ucraina. Deci, Divizia 82 Aeropurtată se pregătește să meargă în Ucraina. Le-a spus-o comandantul lor suprem.

Evident, ei nu aveau nici o idee despre asta. Nici familiile lor. Nici la Casa Albă nu știa nimeni până să o spună Joe Biden în direct vineri.

După aceste afirmații, Fox News a luat legătura cu purtătoarea de cuvânt a lui Biden, dar nimeni acolo, la Casa Albă, nu părea să știe că aceste afirmații fuseseră înregistrate.

Cum se explică această răsucire bruscă în politica externă americană?

„Președintele a fost clar asupra faptului că nu vom trimite trupe americane în Ucraina, și nu există nici o schimbare în privința acestei poziții.”

Așadar, pentru a doua oară în trei zile, administrația era obligată să îl contrazică pe comandantul suprem. Și nu într-o chestiune minoră. Acestea sunt adesea considerate niște gafe.

O gafă este când pronunți greșit numele cuiva.

Dar să le spui trupelor că vor fi trimise în Ucraina, să promiți că Statele Unite vor folosi armele chimice, acestea nu sunt gafe. Sunt altceva.

Ceva periculos, asta e cert.

Așadar, cel mai bun lucru pe care îl putea face Casa Albă era să ne zică:

„Ei bine, președintele nostru, spunând că trimite trupe americane în Ucraina, reafirmă politica noastră de a NU trimite trupe în Ucraina.”

Mulțumim pentru clarificare. Ce altceva puteau zice?

Însă lucrurile au luat o turnură și mai bizară.

Sâmbătă, încă o dată absolut din senin, Joe Biden a pledat pentru o schimbare de regim în Rusia. Priviți:

Joe Biden: Un dictator hotărât să reconstruiască un imperiu nu va șterge niciodată dragostea poporului său pentru libertate. Brutalitatea nu va sta niciodată în calea libertății. Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu mai trebuie să rămână la putere!

Cunoscuta rutină a lui Churchill! Când lucrurile nu merg bine acasă, președinții caută consolare în străinătate. Acolo unde sunt luați mult mai în serios decât de propriii alegători.

Dar Biden nu s-a putut stăpâni.„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu mai trebuie să rămână la putere!”, a spus el despre Vladimir Putin.

Lăsați deoparte sentimentele pe care le aveți față de Putin. Probabil că nu îl agreați, și pe bună dreptate.

Însă, politica noastră, potrivit președintelui Statelor Unite, este să-l eliminăm pe Putin. Să-l dăm jos din funcția de șef al statului.

Să fim foarte clari: schimbarea de regim în Rusia nu a fost niciodată linia politică a Americii. Este probabil pentru prima oară când ne amestecăm în treburile interne ale Rusiei.

Și au existat în istorie circumstanțe chiar mai periculoase decât cele de acum. Vă amintiți, Statele Unite au purtat timp de 11 ani un război prin interpuși împotriva Rusiei, în Vietnam. Aproape 11.000 de militari americani au murit în acest război.

Și cu toate acestea nici un președinte american nu a vorbit despre o schimbare de regim la Kremlin.

De ce? Pentru că erau toleranți cu rușii? Nu, ci pentru că Rusia deține în jur de 6.000 de arme nucleare.

Acum, să presupunem că l-am eliminat pe șeful statului rus și, evident, tot guvernul central al acestei țări. Ce se va petrece cu aceste arme? Să vedem...

În Irak, stocurile de arme ale lui Saddam, toate convenționale, au căzut în mâinile milițiilor care le folosesc acum pentru a ucide americani.

Rusia are o populație importantă și destul de nervoasă de extremiști islamici.

V-ați gândit că este posibil, în lipsa unui lider care să conducă țara – pentru că, evident, nu am ales un succesor pentru Putin – ca una din cele 6.000 de arme nucleare să ajungă în mâinile vreunui grup terorist anti-american și să fie folosită aici, împotriva populației civile?

O armă nucleară...

Ei bine, nu e doar posibil, e chiar probabil să se întâmple acest lucru, dacă reușim să-l asasinăm pe Putin.

Dar dacă NU reușim să-l asasinăm pe Putin, așa cum pare să fie acum politica noastră? Președintele Statelor Unite tocmai i-a transmis guvernului rus că dorește să-l răstoarne.

Prin urmare, trebuie să te întrebi:

Auzind aceasta, Vladimir Putin devine mai dispus sau mai puțin dispus să folosească armele nucleare împotriva Statelor Unite sau a Europei Occidentale?

Cum se comportă animalele prinse în capcană? Își folosesc cu furie ghearele și colții.

Oamenii disperați sunt oameni periculoși.

De aceea, ar fi în interesul Statelor Unite, iar acesta este singurul interes care contează din punctul nostru de vedere, să mai răcorim puțin retorica.

Sau, când folosim o retorică încinsă, să o facem cu un motiv solid, într-un scop perfect articulat, care să ajute Statele Unite.

Nu doar așa, pentru că ești bătrân și nervos.

Or, exact asta am văzut: un tip care și-a pierdut controlul pentru că era prea înfuriat.

Este cât se poate de evident. Nimeni la Washington nu a stat 30 de secunde să se gândească ce se întâmplă dacă îl dăm jos pe Putin. Sau fie și numai dacă vorbim să îl dăm jos pe Putin.

În realitate, clasa noastră politică și-a petrecut weekendul felicitându-l pe Joe Biden pentru că a spus o prostie. L-au comparat cu Ronald Reagan.

Clasa politică de la Washington iubește schimbările de regim. Ce urmează după schimbarea de regim nu prea se gândește. Dar pentru moment, au fost încântați.

(...)

Spre lauda sa, personalul de la Casa Albă nu s-a lăsat fermecat de aplauze ci a rămas concentrat pe munca sa. Au încercat imediat să ne transmită că Biden nu a vrut să spună ce ne-a spus în fața camerei. Că el nu crede asta.

„Punctul de vedere al președintelui...”

(Orice declarație publică care începe așa este o minciună. Noi am înțeles care este punctul lui de vedere, ni l-a comunicat chiar el.)

Însă Casa Albă susține că punctul de vedere al președintelui a fost că lui Putin nu trebuie să i se permită să își exercite puterea asupra vecinilor din regiune.

Președintele nu a vorbit despre puterea lui Putin din Rusia sau de o schimbare de regim. Îhî.

Sigur că nu e adevărat, însă măcar e liniștitor să știm că linia noastră politică rămâne aceeași.

Neoconii din DC au fost evident distruși. Fostul lucrător al CIA, Rodney Faraon, de exemplu, a scris:

„Acesta ar fi fost ocazia lui Biden de a «dărâma zidul», dar echipa sa de la Casa Albă i-a diluat mesajul.”

În urmă cu câteva ore, Biden a venit din nou la microfon și a reafirmat că vorbele scăpate accidental din gură în weekend, pentru că era nervos și își pierduse stăpânirea de sine, au reprezentat de fapt linia politică oficială americană.

Kelly O’Donnell, NBC: Credeți cu adevărat ceea ce ați spus, că Putin nu mai trebuie să rămână la putere? Sau regretați acum că ați spus asta, dat fiind că administrația dvs. a încercat să retracteze? Complică vorbele dvs. situația?

Joe Biden: Ei bine, da. Trei întrebări diferite. Voi răspunde la toate. Numărul unu: nu retractez nimic...

„Nu retractez nimic.” Deci linia noastră politică actuală este o schimbare de regim în Rusia. Asta ne-a spus președintele Statelor Unite, și și-a certat colaboratorii că au negat.

Aceștia și-au petrecut toată săptămâna corectând declarațiile pe care le-a făcut el la repezeală și fără să reflecteze o clipă.

Hei, Joe Biden, care va fi pentru Statele Unite efectul pe termen lung a ceea ce faci acum? Habar n-are. De ce să te gândești la viitor, acum, când mizele sunt mai mari decât oricând în istorie?

Niciodată nu a existat la Casa Albă un asemenea nivel de nesăbuință. Nimic din ce a fost în trecut nu se compară cu situația de acum.

Peter Doocy de la Fox a cerut lămuriri. Joe Biden a demonstrat că habar n-avea că, săptămâna trecută, echipa lui a tot reajustat linia politică americană, pe care șeful lor o schimba la nimereală.

Doocy: Vă temeți că alți lideri din lume vor începe să se îndoiască de seriozitatea Americii, dacă toate aceste lucruri importante pe care le afirmați pe scena mondială sunt mereu retractate?

Biden: Ce a fost retractat?

Doocy: În ultimele zile, a părut că le-ați spus trupelor SUA că vor merge în Ucraina. A părut că ați spus că e posibil ca SUA să folosească arme chimice. Și a părut că faceți apel la o schimbare de regim în Rusia, iar noi știm...

Biden: Nici una din cele trei nu s-a petrecut.

Doocy: Nici una din cele trei nu s-a petrecut?

Biden: Nici una din cele trei.

Doocy: Domnule președinte...

Biden: Îmi răstălmăcești cuvintele.

„Ce a fost retractat?”

Să spunem lucrurilor pe nume: Joe Biden nu este apt să conducă, mai ales într-un moment ca acesta.

Bernie Sanders a speriat băncile. Partidul Democrat i-a scurtcircuitat campania și l-a instalat pe Joe Biden.

Pentru mulți alegători, Biden părea mai degrabă lipsit de inițiativă. Un respiro binevenit după ultimul președinte, care era cam gălăgios.

Nimeni nu prevedea în acel moment că vom ajunge în pragul unui război cu o putere militară nucleară, în mai puțin de doi ani. Dar exact acolo ne aflăm acum.

În aceste circumstanțe, să fii condus de cineva care nu are nici o idee despre ce se petrece... Care nici măcar nu știe că provoacă schimbări în linia politică pe termen lung a Statelor Unite, așa cum a fost ea trasată de niște persoane mature, cu capul pe umeri... Vi se pare înspăimântător?

E chiar mai rău de atât.

Deci, Biden tocmai a spus că tot ceea ce a zis săptămâna trecută este adevărat, și că nimic nu a fost retractat de colaboratorii săi.

Realitatea este că Biden nu are nici o idee despre nimic.

Nu are nici o idee despre ce spun experții săi când el doarme.

Nu are nici o idee că, la jumătatea răspunsului, începe să dea înapoi în privința propriilor afirmații. Pentru ca, după câteva minute, să spună că niciodată nu dă înapoi când afirmă ceva.

„Nimic din toate acestea nu s-a petrecut”, a spus Biden.

(Ai impresia că ești răutăcios cu omul ăsta când tot citezi din el, și nimeni nu dorește asta. Nimeni nu râde de vârsta lui sau de starea sa precară. Încercăm doar să servim interesul țării.)

Apoi, peste câteva momente, Biden a declarat că nici un om cu capul pe umeri nu s-ar gândi că el dorește o schimbare de regim în Rusia.

Joe Biden: Pentru că e ridicol. Nimeni nu crede că îl vom da jos, că eu îl voi..., că vorbeam despre dărâmarea lui Putin. Nimeni nu crede așa ceva.

Gata cu gluma. Miza este prea mare. Dacă a existat vreodată un moment în istoria Statelor Unite ale Americii când a trebuit invocat cel de-al 25-lea Amendament, acela este acum.

Așa cum Joe Biden a spus singur:

„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu trebuie să rămână la putere!”