ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Este în afara oricărei îndoieli că nu ne aflăm în primul tur de scrutin al prezidențialelor, ci în turul trei, de vreme ce primele două tururi au fost anulate. O anulare aprobată cu aplauze de „imparțialul” președinte interimar Ilie Bolojan, care, în plus, a mai și acuzat un magistrat, cel de la Curtea de Apel Ploiești, de săvârșirea unei fapte anticonstituționale. După primele două tururi de scrutin, cel de-al treilea a început cu un buchet de flori albe și a continuat cu înjurături ca la gura cortului.

În pregătirea celui de-al treilea tur de scrutin, cum spuneam, președintele interimar Ilie Bolojan a sugerat – de fapt, a afirmat explicit – că un magistrat, cel care a decis anularea anulării, la Curtea de Apel din Ploiești, e parte a unei acțiuni anti-statale. Aviz „amatorilor”, pentru că mai există aproape 200 de procese identice pe rol. Se înțelege că și un alt magistrat – e adevărat, pensionar – cel care a redactat toate sesizările pe care cetățenii le-au adresat tuturor curților de apel din țară, ar fi tot parte a unui complot. Dacă așa ar sta lucrurile, atunci, într-adevăr, statul numit România este făcut praf. Și, în calitatea pe care o deține, de comandant suprem și de șef al comunității serviciilor secrete, Ilie Bolojan ar trebui să-i demită pe toți acești spioni ai României, foarte bine plătiți, și care nu au sesizat lovitura pe care o pregătește justiția – o putere în stat – împotriva executivului, altă putere în stat, în condițiile în care Parlamentul, a treia putere în stat, care de fapt e prima, doarme în bocanci. În această atmosferă de suspiciuni și acuzații se va desfășura turul trei și turul patru, în condițiile în care, în turul patru, fanteziile politice nu vor genera și acuzații mult mai grave.

Ieri a avut loc un spectacol de circ total la Palatul Cotroceni, în sala Marii Uniri, regizat în mod nefericit de Digi24, despre care toate gurile rele afirmă că este o portavoce a serviciilor. A fost anunțată și s-a vrut, cel puțin la modul declarativ, o mare dezbatere a candidaților la prezidențiale. Spre ciuda lui Daniel Funeriu, care a protestat energic, dezbaterea a vizat doar cinci candidați, primii clasați în sondaje, dintre care s-au prezentat doar trei. Victor Ponta a absentat, fără nicio explicație, iar în târg circulă zvonul că ar fi preferat să stea după coada lui Donald Trump Jr., aflat într-o scurtă escală, cică de afaceri, la București. Un alt candidat, primul plasat în toate sondajele, George Simion, a venit însoțit de o întreagă delegație, la braț cu soția sa, și i-a prezentat un buchet de flori albe Elenei Lasconi, pe care a felicitat-o pentru că a intrat în cel de-al doilea tur la prezidențiale. După care a făcut stânga împrejur și a plecat cu suita cu tot, protestând asupra eliminării abuzive din cursă a lui Călin Georgescu și informându-ne pe toți, prin intermediul Digi24, că preferă să facă campanie în țară, în rândul cetățenilor simpli. După care, numărul de circ a continuat, cei trei rămași pe platou fiind de câteva ori la un pas de a se linșa unii pe alții. În talmeș-balmeșul care a durat mai bine de două ore, niciunul dintre cei trei nu a fost capabil să-și prezinte un program de țară sau, cel puțin, să dezvolte vreun punct din prezumtivul program. Așa că nu am încotro și devin nostalgic când mă gândesc la așa-zisele confruntări inițiate de Mihai Gâdea la Antena 3.

Dacă nu mă înșel, vor mai avea loc două spectacole de același fel, organizate de cele două televiziuni. Mă gândesc că, dacă vreo autoritate mediatică sau de alt fel ar fi dorit să aibă loc cu adevărat o dezbatere electorală, la capătul căreia, cu subiect și predicat, cetățenii să înțeleagă despre ce este vorba, ar fi trebuit invitați, într-un spațiu neutru – în niciun caz pe platoul unei televiziuni partizane sau la Palatul Cotroceni, unde, de asemenea, partizanatul e în floare – să zicem la Academia Română, sau în aula vreunei universități, sau la Biblioteca Națională, cei 11 candidați sau, la limită, primii 5 clasați, și supuși unor întrebări adresate de cei mai redutabili analiști politici din România, cei care nu sunt subordonați unor grupuri politice de interese legitime sau nelegitime.

Dacă George Simion, primul clasat în toate cercetările de piață și la mare distanță de toți ceilalți, nu a participat la nicio confruntare electorală, fie pentru că nu a fost invitat, fie că, așa cum s-a întâmplat ieri seară, a refuzat, invocând samavolnicia anulării primelor două tururi de scrutin, mă întreb ce se va întâmpla în viitor. Presupun că vom avea, așa cum suntem anunțați, încă două tururi de așa-zise dezbateri, la care Simion, de asemenea, fie nu va fi invitat, fie va lipsi. Dar după?

După, vom avea parte de ultimul tur de scrutin, al patrulea, și, în intervalul de timp consacrat organizării acestuia, din nou se vor căzni unii să inițieze, într-un mod la fel de nefericit, confruntări între cei doi candidați rămași în cursă. Și ce se va întâmpla atunci? George Simion va lipsi din nou, invocând eliminarea lui Călin Georgescu? Și se va confrunta cu el însuși, pentru ca această comedie să fie perfectă, cel de-al doilea candidat rămas în ultima cursă? Probabil Crin Antonescu va fi pus în situația de a se confrunta cu el însuși. Nu că nu ar fi capabil.
 
Parteneriat CorectNews