ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prin Dictatul de la Viena din septembrie 1940 s-a decis cedarea nordului Transilvaniei hortyștilor. Tot așa, Tratatul de la Craiova din același an, a dat peste cap soarta a zeci de mii de familii de români. Aceste decizii dramatice ale autorităților române au pecetluit cu durere soarta a sute de mii de familii de români din nordul și sudul țării.

Drama părinților și bunicilor noștri transilvăneni, stigmatizați și batjocoriți în anii 1940-1945 marcheză de 80 de ani încoace viața a zeci de mii de familii de români din Transilvania. În anul 2024, urmașii refugiaților și ai celor uciși de trupele hortyste care au ocupat nordul Transilvaniei- își trăiesc încă în tăcere trauma moștenită de la strămoșii lor umiliți, schingiuiți și goniți din casele lor, maghiarizați forțat în anii 1940-1945.

Nu poate mintea omenească să își imagineze azi atrocitățile aplicate românilor de ocupantul hortyst. Părinții de atunci au fost surghiuniți, călcați sub copitele cailor, fugind cu câte 5-6 copii, disperați și îngroziți, unde au văzut cu ochii, nevoiți să își părăsească casele și rostul, sperînd să își salveze viața. Sau, dându-și viața.

Cunoașteți monumentul comemorativ de la Moisei, Maramureș ? El amintește trecătorilor de crima atroce de la Moisei, unde 200 de localnici au fost duși cu forța de trupele hortyse și închiși într-o casă, căreia i s-a dat foc. Au murit arse de vii 200 de suflete nevinovate, vinovate doar pentru culpa de a fi români. Cruzime și batjocură.

De aceste atrocități au fugit bunicii, cu cîte 5-6 copii după ei, copiii aceia fiind părinții noștri.

Au murit într-un târziu, dezamăgiți și purtând pe viață stigmatul traumelor suferite.

După 80 de ani, în anul 2021, Parlamentul României democratice, dă Legea 154/2021, prin care îi recunoaște pe urmașii acelor români năpăstuiți din anii 1940, alocându-le modeste indemnizații lunare, târzie despăgubire morală pentru suferințele părinților lor. Indemnizațiile stabilite pentru români sunt în sumă de 300 până la 760 de lei/persoană.

Aceeași lege dă drepturi compensatorii și urmașilor minoritarilor ce au fost persecutați după 6 martie 1945. Indemnizațiile acestora se ridică însă la sume între 2000-3500 de lei/persoană!!!!

Observație pertinentă: indemnizațiile minoritarilor sunt în plată din prima zi, românilor li se refuză dreptul la indemnizațiile câștigate prin lege, deși ele sunt de 4-5 ori mai mici decât ale minoritarilor.

Pentru români, statul nu are fonduri

Românii ies în stradă în iarna 2023-2024 ca să își ceară drepturile pe care le conferă Legea 154/2021 și să reclame că documentele ce le-au acordat recunoașterea statutului lor, nu sunt băgate în seamă. De la Satu Mare până la Constanța, de la Arad până la Tulcea, țara freamătă de revoltă și de umilința unei discriminări la cote uriașe.

Întrebare: de unde discriminarea de sumă între minoritari și români?! Cum de pentru minoritari statul are fondurile consistente necesare iar românii sunt amânati pentru al 3-lea an consecutiv de la plata drepturilor lor modeste??

Nu este Guvernul României și guvernul românilor ?!

Trebuie să te naști  minoritar ca  să ți se respecte  drepturile în țara ta ???

E vreo altă unitate de măsură a legalității pentru cetățeanul român decât pentru cetățeanul minoritar?

Guvernele României din ultimii 3 ani amână (prorogă)fără motiv DOAR PLATA DREPTURILOR ROMÂNILOR.

Discriminarea aceasta e umilitoare și dureroasă și ne pune pe noi, fiii și fiicele persecutaților și refugiaților din anii 1940-1945 în aceeași postură în care au fost părinții nostri. Doar că atunci ocupantul crud și nemilors era străin, pe când în anul 2024, discriminatorul este statul român, pe care fiecare dintre noi îl respectăm, îl slujim și îl servim împreună cu familiile noastre de zeci de ani.

Au murit dreptatea și legea în țara romănească???? Ori ea se acordă discreționar?

Unde este egalitatea în drepturi garantată de Constituția Romăniei ???

Opinia publică trebuie să cunoască motivul pentru care noi ieșim în ger, pașnici , dar hotărăți, în toate reședințele de județ și nu numai, cerînd Guvernului României să înceteze atitudinea discriminatorie față de români.

Cerem ca Guvernul să acorde respectul datorat fiecărui cetățean român și să aplice nemijlocit și în regim de urgență Legea 154/2021, punctele c) și g), singurele pe care le discriminează de ani de zile.

În spatele literelor c) și g) din lege stau zeci de mii de cetățeni români, urmași ai refugiaților persecutați, care au dreptul la respect și demnitate.

Și care au adevărul și legea de partea lor.

În ce limbă să ne adresăm Guvernului român, pentru ca el să înțeleagă ce ne datorează ????


ASOCIAȚIA ROMÂNILOR REFUGIAȚI ȘI EXPULZAȚI ÎN 1940 CAREI