ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



"Era în anul 2024 când avioanele aveau zile în care făceau "condens" și zile în care nu făceau "condens" (căci legile fizicii și ale chimiei operează neuniform, după cum s-a învățat la școala internațională americană), iar în zilele în care se hotărau să producă numitul "condens", o făceau geometric, fie radial, fie cartezian, să ajungă la toată lumea — "condensul". Și populația progresului râdea fericită, curgându-i fericirea din gură.", am scris pe la prânz...
 
Pentru că ulterior am primit un maldăr de mesaje inteligente și lămuritoare, în care mi s-a explicat că intensitatea urmei avionului variază după condițiile atmosferice (numai de câțiva ani încoace, că înainte nu varia), să trecem la faza pă aritmetică:

1. Cei care nu sunteți din Cluj nu aveți de unde să știți, dar Clujul nu este Frankfurt, avem un aeroport mic.

2. Pentru că avem un aeroport mic, avem un număr de zboruri redus, proporțional cu capacitatea. - Foto Captură mai jos

3. Programul zborurilor, spre deosebire de explicațiile astea savante de fizică inovatoare și meteorologie avansată, nu este secret, e pă site-ul aeroportului.

4. Făcând suma Sosiri + Plecări pe orice interval orar vă poftește inimioara, veți constata cu stupefacție că în zona Clujului nu sunt mai mult de 2-3 avioane sincron în aer. Verificând în spatele manualului, ca-n gimnaziu, adică pe site-urile de monitorizare live a zborurilor, veți vedea că v-ați numărat corect deștele, sunt chiar numai 2 sau 3! (P.S.: Pentru riguroși, pe monitorizare sunt 2-3 sincron cu tot cu alea care tranzitează fără să treacă prin aeroportul de la Cluj.)

5. Cu toate acestea, noi vedem urma activă, nu latentă (deci care crește în lungime sub ochii noștri) a foarte multe obiecte zburătoare deodată.

6. Tocmai traversăm o perioadă de megastabilitate meteorologică de vreo două săptămâni.

7. Am înțeles din alte opinii că s-ar putea să fie exerciții militare (vecinătate Câmpia Turzii etc.), adică zboruri joase și așa se explică treaba.

8. Dacă zborul este jos, obiectul zburător este mai aproape, deci inevitabil sună mai tare (mai ales dacă e echipament militar) — astea nu sună mai tare.

Iată, am intrat într-o fundătură și mai mare pe baza explicațiilor științifice primite: acum este aproape o certitudine că discutăm despre obiecte zburătoare ale nimănui.