ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UE s-a îndatorat masiv pentru a ieși din criza economică provocată artficial de isteria COVID. Acum, Bruxelles-ul își bagă capul într-un nou jug financiar pentru Ucraina.

În acest moment, Ucraina este întubată. Nu poate supraviețui singură: are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună pentru a menține economia în funcțiune, începând cu necesitățile de bază, cum sunt banii pentru salarii și pensii.

În consecință, potrivit Politico, regimul de la Kiev are nevoie urgentă de 15 miliarde de euro ca să poată supraviețui în următoarele trei luni.

Statele Unite au promis să contribuie cu o treime din această sumă, iar UE intenționează să acopere cu generozitate restul de 10 miliarde de euro.

În acest scop, Comisia Europeană i-a pus vineri la curent pe ambasadorii UE la Bruxelles în legătură cu un plan de îndatorare pe seama garanțiilor oferite de cele 27 de țări membre.

Planul detaliat de lansare a unor obligațiuni pentru salvarea Ucrainei urmează să fie prezentat de Comisie pe 18 mai.

O metodă similară a fost folosită și în timpul pandemiei, când Comisia a cerut garanții de 25 de miliarde de euro și a luat un împrumut de 100 de miliarde de euro.

Prețul de 10 miliarde de euro pentru salvarea Ucrainei poate părea mic, comparativ cu cele 100 de miliarde de euro împrumutate pentru a scoate economiile europene din smârcurile pandemiei.

Nu uitați, însă: cu această sumă Ucraina nu poate supraviețui decât până cel mult în toamnă.

Atunci, va fi nevoie de un alt împrumut. Și tot așa, din trei în trei luni.

Pentru a avea termen de comparație, de pe urma celor 100 de miliarde de euro împrumutate de UE prin mecanismul SURE,România a obținut doar 4 miliarde de euro – dar eșalonați pe o perioadă de șapte ani, până în 2027.

Este greu de crezut că războiul din Ucraina se va termina până în toamnă.

Audiat în fața Congresului, generalul Mark Milley, șeful Statelor Majore ale forțelor armate americane, a estimat că războiul ar putea dura „poate nu un deceniu, dar ani de zile.”

Așadar, timp de ani de zile, regimul de la Kiev va trebui alimentat regulat cu suma de circa 60 de miliarde de euro pe an, din care UE ar urma să achite 40 de miliarde.

(În mod logic, însă, pe măsură ce războiul și distrugerile vor continua, această sumă ar trebui să crească exponențial de la un trimestru la altul.)

Nici în vremuri normale atâția bani nu ar fi o bagatelă. Dar vremurile de acum sunt departe de a fi normale.

Economiile sunt epuizate de lockdown-urile autoimpuse timp de doi ani.

Lanțurile de aprovizionare mondiale sunt făcute bucăți, în urma aceleiași „terapii” sinucigașe anti-COVID, iar penuriile de produse și scumpirile fac deja ravagii.

Pe deasupra, ne confruntăm simultan cu o criză energetică și cu una alimentară.

Sancțiunile împotriva Rusiei lovesc cel puțin în aceeași măsură și Occidentul. Se anunță Foamete și Sărăcie.

Inflația a explodat peste tot. Sistemul financiar mondial se află în pragul colapsului. Companiile întorc tot mai mult spatele banilor și instrumentelor de plată tradiționale și se reorientează spre aur și spre troc.

Criza din anii 1930 pare să fi fost un mizilic comparativ cu ce ne așteaptă.

Întrebarea care se pune este: își permite Occidentul să mențină artificial în viață Ucraina ani de zile de acum încolo?

În timpul isteriei COVID, pentru a combate virusul, Occidentul și-a auto-impus o curbă de sacrificiu care a fost la un pas să-l ucidă.

Cât de departe va merge acum, pentru a-l combate pe Putin?