ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Refugiații ucraineni și apatrizii proveniți din Ucraina, aflați pe teritoriul țării noastre, vor mai beneficia de sprijinul financiar al statului român doar patru luni. Din septembrie, suma forfetară va mai fi acordată doar persoanelor care vor dovedi că s-au angajat cu contract de muncă în România. Suma plătită din bugetul statului a mai scăzut, o familie formată din 3 persoane primind 3.800 de lei pe lună, față de 6.000 de lei. 

Ucrainenii și apatrizii din Ucraina cazați în România mai au la dispoziție patru luni ca să-și găsească un loc de muncă, în caz contrar pierzând ajutorul financiar acordat de statul român. Mai mult, începând cu luna iunie, cetățenii ucraineni trebuie să facă dovada că s-au înscris la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și șomaj pentru găsirea unui loc de muncă. Guvernul a decis să mai aloce o sumă forfetară de 750 lei pentru cazare în cazul unei persoane singure din Ucraina și de 2.000 de lei pentru cazare în cazul unei familii.

Peste acești bani se vor acorda câte 600 de lei pe lună pentru fiecare persoană pentru achiziționarea hranei. În cazul în care refugiații ucraineni se angajează cu contract de muncă, aceștia vor continua să primească aceeași sumă forfetară de la statul român până la 31 decembrie 2023, când, teoretic, se suspendă orice ajutor pentru refugiați.

De precizat că România este singura țară din Europa care încă mai acordă bani refugiaților din Ucraina, fără ca acești bani să fie decontați din fonduri europene. Condiția impusă cetățenilor ucraineni de a-și găsi locuri de muncă vine ca urmare a faptului că de peste un an de zile aceștia nu au manifestat vreun apetit pentru angajarea în câmpul muncii, cu toate facilitățile oferite. ”În evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) s-au înregistrat un număr de 1.510 cetățeni ucraineni pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii, iar 740 dintre ei au găsit astfel un loc de muncă. De asemenea, potrivit Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL)”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern.

125.000 de refugiați, susținuți financiar de statul român

Potrivit datelor deținute la nivelul Inspectoratului General de Imigrări, în intervalul martie 2022 – martie 2023 au fost emise un număr 120.712 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare cetățenilor ucraineni și apatrizilor proveniți din zona de conflict din Ucraina, iar 4.400 de cetățeni ucraineni și apatrizi proveniți din zona de conflict din Ucraina au solicitat azil în România. Numai în anul 2022, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro, arată Executivul. Pentru a putea beneficia, în prima lună (mai), de suma forfetară, solicitanții trebuie să depună o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de copia permisului de ședere, aflat în perioada de valabilitate. Suma forfetară se va acorda integral, indiferent de numărul de zile rămase de la data depunerii cererii până la finele lunii calendaristice respective.

Bătaie de cap pentru autoritățile locale

Decizia cu privire la acordarea sau refuzul acordării sumelor forfetare, respectiv decizia cu privire la decontarea sau refuzul decontării sumelor forfetare aparține autorităților administrației publice locale din unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cererile, pe baza documentelor prezentate de solicitanți, precum și a verificărilor efectuate în aplicația informatică. Autoritățile administrației publice locale din unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cererile pot efectua verificări privind realitatea informațiilor din cererile/documentele justificative depuse de solicitanți/unitățile care asigură cazarea. Până la data de 15 ale lunii, autoritățile administrației publice locale din unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cererile trebuie să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute în hotărârea de guvern și să valideze în aplicația informatică cererile de plată pentru suma forfetară.
 
Parteneriat NAȚIONAL