ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Beniamin Netanyahu i-a interzis ministrului israelian al Apărării să aibă vreo întâlnire cu oficiali americani, cu ocazia vizitei sale la Washington.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a ajuns în Statele Unite vineri. Aici, potrivit programului, se va întâlni cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și cu ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan.

În plus, Gallant va face o vizită la sediul Delegației Aprovizionării de la New York, aparținând Ministerului israelian al Apărării.

Totuși, în agenda ministrului nu figurează nici o întâlnire cu vreun oficial american, condiție impusă în mod expres de premierul Netanyahu:

„Dacă Eu nu sunt invitat la Washington, nimeni nu va avea drept de întâlnire.”

De la revenirea sa la putere, la sfârșitul anului trecut, Beniamin Netanyahu a fost ignorat ostentativ de Joe Biden, care a refuzat să îl invite la Casa Albă.

L-a invitat în schimb pe președintele Ytzhak Herzog.

Răceala administrației Biden față de Netanyahu este explicată de refuzul liderului israelian de a renunța la pachetul de reformă a Justiției, care a iritat toată Stânga occidentală.

Noile legi, aprobate pe 24 iulie, reduc semnificativ puterea Justiției de a contesta măsurile luate de guvern.

Presa israeliană a relatat că în martie Netanyahu a respins două invitații adresate lui Gallant de a vizita Statele Unite, așteptând să fie invitat el mai întâi.

În timp ce Netanyahu se află în dizgrația lui Biden, de grațiile acestuia se bucură Gallant, care – coincidență! – tot în martie, s-a opus public pachetului de reformă al șefului său.

Atunci, Netanyahu a anunțat demiterea lui Gallant, însă, ca urmare a presiunilor americane, a revenit la sentimente mai bune și l-a păstrat în fruntea Apărării.

În ciuda interdicției lui Netanyahu, Gallant a avut în ultima vreme mai multe întâlniri cu oficiali americani, inclusiv cu secretatul pentru Apărare, Lloyd Austin, la Bruxelles, cu ocazia reunirii miniștrilor Apărării NATO.

Gallant s-a mai întâlnit o dată cu Austin, cu prilejul vizitei americanului în Israel, în aceeași tumultoasă lună martie.

De asemenea, Gallant a avut o întâlnire și cu șeful Marelui Stat Major al armatei americane, generalul Mark Milley, care a vizitat Israelul săptămâna aceasta.

Este limpede că administrația Biden îl folosește pe Gallant pe post de Cal Troian, pentru a submina guvernarea Netanyahu.

Joe Biden urmează la indigo politica mentorului său, Barack Obama, care a avut și el relații glaciale cu Netanyahu.

A rămas de pomină vizita în SUA a liderului israelian din 2015, invitat de Congresul majoritar Republican peste voința lui Obama.

Președintele american se afla în pline negocieri cu Teheranul, pentru faimosul Acord Nuclear, la care Israelul s-a opus din răsputeri, ceea ce l-a înfuriat pe Obama.

Pe de altă parte, poate pentru a se răzbuna, în ultimele sale zile de mandat, Obama a intenționat să promoveze în Consiliul de Securitate o rezoluție care ar fi obligat Israelul să cedeze teritorii pentru crearea unui stat palestinian.

Obama a fost blocat de Putin.

Poate de aceea, Netanyahu este acum atât de reticent să îi livreze arme lui Zelenski pentru a se apăra de Putin.