Un loc unic: Cascada din Balcic
Bine știut cititorilor acestor rânduri este faptul că Balcic (cunoscut în bulgară sub numele de Балчик, în turcă Balçık, în franceză Baltchik și în engleză Balchik) este un oraș situat pe țărmul Mării Negre, în regiunea Dobrici din Dobrogea de Sud, în nord-estul Bulgariei, la aproximativ 42 km distanță de Varna.
Între 1913 și 1940, Balcicul a fost parte din Regatul României, împreună cu restul Dobrogei de Sud, ca urmare a celui de-al Doilea Război Balcanic.
În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost retrocedat Bulgariei.
În present, Balcic este un orășel, loc deosebit pentru cei care doresc să combine relaxarea pe plajă cu explorarea istoriei și culturii locale. Versanții de calcar din jurul orașului, care i-au conferit denumirea de „Orașul Alb”, precum și zona cunoscută sub numele de „Coasta de Argint” adaugă un caracter aparte peisajului, oferind un cadru natural spectaculos pentru vizitatori.
Balcic este o destinație turistică fascinantă datorită istoricului său, peisajelor naturale și atracțiilor culturale. În mod evident una dintre atracțiile principale ale orașului este Palatul/Castelul Reginei Maria, construit în perioada în care România era stăpână în zonă, între 1920 și 1940. Palatul are un stil arhitectural unic și este înconjurat de grădini frumoase, cunoscute sub numele de „Grădinile Reginei Maria” (Grădina Botanică).
Balcicul este apreciat pentru plajele sale frumoase și pentru peisajul său spectaculos. Coasta stâncoasă și apele cristaline ale Mării Negre fac din acest loc o destinație populară pentru turiști.
Zona din jurul Balcicului este potrivită pentru diverse activități în aer liber, cum ar fi drumețiile, ciclismul și sporturile acvatice.
Un alt punct tare al Balcicului este acela că se află aproape de alte destinații turistice importante din Bulgaria, cum ar fi Albena, Nisipurile de Aur și orașul Varna.
Aceasta face ca Balcicul să fie o destinație convenabilă pentru turiștii care doresc să exploreze mai multe locuri de pe litoralul bulgar.
Stațiunea a devenit cunoscută și datorită vieții de noapte și gastronomiei sale. Orașul oferă o varietate de restaurante și baruri, unde turiștii pot savura preparate tradiționale bulgărești și preparate internaționale. Gastronomia locală include multe fructe de mare proaspete și preparate din pește.
În Balcic nu există un aeroport comercial. Cel mai apropiat aeroport internațional de Balcic este Aeroportul Varna, situat cu aproximativ 45-50 de kilometri mai la sud. Aeroportul Varna este cel mai mare din regiunea de nord-est a Bulgariei și servește destinații internaționale și interne.
În trecut a existat un aeroport la Balcic. Acesta a fost un aeroport militar folosit în perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aeroportul a fost construit inițial de către Regatul României în perioada în care Cadrilaterul, făcea parte din România (1913-1940). El a fost utilizat atât în scopuri militare, cât și pentru aviația civilă în acea perioadă.
La Balcic mergeau des nu numai membrii familie regale, ci și foarte mulți români și străini. Dat fiind faptul că linia aeriană București - Constanța – Balcic (304 Km), deschisă la 25 iulie 1931 de avioanele Junkers, era cea mai circulată dintre liniile aeriene interne, iar ruta cea mai scurtă către această perlă a litoralului Mării Negre era prin Călărași, s-a luat inițiativa înființării unei noi linii aeriene București – Călărași – Bazargic – Balcic, ceea ce a presupus construirea unui aeroport la Călărași (1936).
După cedarea Cadrilaterului în 1940 în urma Tratatului de la Craiova, Balcic a devenit parte a Bulgariei, iar aeroportul a continuat să funcționeze pentru o perioadă. Ulterior, însă, a fost abandonat și nu mai există astăzi.
În prezent, locul fostului aeroport nu mai este folosit ca infrastructură aeriană și nu mai are nici o funcționalitate legată de aviație. Dacă călătorești spre Balcic cu avionul, trebuie să aterizezi la Varna și apoi să continui călătoria cu mașina, autobuzul sau alt mijloc de transport către Balcic.
Totuși – în mod simbolic – în data de 13 aprilie a.c. până la 40 de avioane românești au aterizat pe Aeroportul Balcic (Balchik Airfield) pentru a marca intrarea Bulgariei și României în spațiul Schengen pe calea aerului și pe apă la 31 martie a.c.
Clădirile aeroportului sunt utilitare, cu structuri moderne și eficiente, menite să faciliteze operațiunile de zbor și să ofere servicii de bază pasagerilor.
Evenimentul a fost organizat în comun de conducerile Aeroportului Balcic și Aeroportului Tuzla din România și s - a adreseat piloților de avioane de mici dimensiuni.
Aminteam că Balcicul încântă și atrage prin gastronomie și rețeaua de restaurante. Gastronomia locală este un amestec savuros de influențe balcanice și mediteraneene, în care peștele și fructele de mare joacă un rol central, alături de preparatele tradiționale bulgărești. Atmosfera relaxantă a orașului, combinată cu mâncarea proaspătă și gustoasă, face din Balcic o destinație gastronomică atrăgătoare pentru cei care vizitează regiunea. Meniurile sunt și în limba română, ospătarii „o rup pe românește” sunt atenți amabili și prietenoși. Multe dintre restaurantele din Balcic sunt situate pe malul mării și oferă o atmosferă plăcută, cu preparate din pește și fructe de mare proaspete.
Datorită prietenilor mei Mariana și Mircea, care petrec o bună parte a anului la Balcic (cred ca vor obtine și o recunoaștere a acestui fapt, în afara celei de gazde extraordinare) am bătut stațiunea cu mașina și „la picior”, dintr-o atracție în alta, dar mai ales dintr-un restaurant în altul.
Am văzut, degustat, comentat, apreciat. Le sunt recunoscător pentru prietenie, timpul acordat și faptul că mă fac să mă simt ca acasă, ori de cîte ori ne revedem.
De altfel Balcicul este în mare parte... românesc. Auzi vorbindu-se la tot pasul românește (pe faleză, în magazine, pe străzi și în restaurante), te întâlnești cu prieteni ori cunoscuți, este vie imaginea Reginei Maria a României, recunoști vedete, ești ca acasă.
În Balcic există și acel spirit bulgăresc; un spirit local cald și binevoitor. Pentru mine, inima lui la Bistro Vodopada. O tavernă tradițională, situată în apropierea Grădinilor Botanice și a Castelului Reginei Maria, care oferă o experiență autentică a gastronomiei bulgărești, cu preparate tradiționale, mezeluri, brânzeturi și vinuri locale.
Numele „Vodopada” înseamnă "cascadă" în bulgară, și este posibil să facă referire la un mic curs de apă sau la un element natural din zonă care completează atmosfera locului.
S-ar putea să vă întrebați ce face Bistro Vodopada special? Vin cu câteva argumente.
Locație: Restaurantul beneficiază de o locație foarte bună, în inima uneia dintre cele mai vizitate zone turistice din Balcic. Este un loc popular pentru turiștii care vizitează Grădinile Botanice și Castelul Reginei Maria, oferindu-le o oprire convenabilă pentru a se relaxa și a savura o masă.
Meniu: Bistro Vodopada oferă o gamă variată de preparate din bucătăria bulgară și internațională. Aici poți găsi feluri tradiționale bulgare, precum salata shopska, kavarma sau preparate din pește proaspăt, dar și preparate internaționale, ceea ce îl face accesibil pentru o gamă largă de vizitatori.
Atmosferă: Restaurantul este cunoscut pentru atmosfera sa relaxantă, fiind un loc unde poți să te bucuri de o masă într-un cadru pitoresc, adesea înconjurat de vegetație luxuriantă, care contribuie la o experiență plăcută.
Peste toate acestea personalul este foarte atent, iar proprietarul (Domnul Enciu) prezent - ca în tavernele francize – printre clienți, atent că totul să fie la nivelul dorințelor și exigențelor. Terasa (mica și cochetă) te lasă efectiv cu gura căscată/
Dacă vizitezi Balcicul, Bistro Vodopada este un loc unde poți să te oprești pentru a te bucura de o masă bună într-un cadru frumos și relaxant, în apropierea unor atracții turistice importante.
Dacă aveți animale de companie, accesul este permis. Acestea se vor împrieteni cu pisicuțele locale.
Recomand cu toată căldura sufletului meu sincer, Bistro Vodopada. Este posibil să fie cea mai simpatică escală a unei vacanțe la Balcic.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
SECTA BANCARĂ TIBETANĂ ȘI PERICOLUL RĂZBOIULUI NUCLEAR. SCHEMA SISTEMULUI SECRET DE PUTERE MONDIALĂ (I)
Paștele la Comun. Patriarhul aruncă bomba: Catolicii trec la Calendarul Vechi – BOR și Ispita Ereziei
Vremea Revoltei: Intrăm în faza Cenzurii în Masă a Tiraniei Globale
Efectul Sancțiunilor: În locul Rusiei, moare Europa – Vulturul pleșuv trebuie să se mulțumească cu Leșul B
Av. Marina Ioan Alexandru: Atenție maximă la contractul educațional!
Fostul șef al SIE: România nu trebuia să doneze PATRIOT. Nu o să obținem nimic în loc. La ședința CSAT au lipsit șefii SRI, SIE și MAE. Mă enervează această recurgere la ștampila ”pro-rus” atunci cînd încerci să spui cum vezi situația din Ucraina
Recomandările noastre
ATENȚIE LA CONTRACTUL EDUCAȚIONAL! Vă poate expune copiii ideologiei de gen și bazelor de date biometrice planetare. Părinții și profesorii, speriați prin abuz psihologic cu amenzi de mii de lei. Nu vă lăsați intimidați!
Paștele la Comun. Patriarhul aruncă bomba: Catolicii trec la Calendarul Vechi – BOR și Ispita Ereziei
Secțiuni: Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Regina Maria
Subiecte: gastronomie turism
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)