ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Familia jurnalistului Igor BURCIU anunță:

Pentru cine vrea sa-și ia ADIO de la IGOR

Priveghi: azi, 27 Septembrie, începând cu ora 21:00 si pe parcursul întregii nopți, inclusiv miercuri, 28 Septembrie pana la începerea Slujbei de înmormântare, ora 11:00, Biserica "Tuturor Sfinților proslăviti pe meleagurile Moldovei” (Biserica Șipca), Chișinău, sec. Râșcani, parcul Șipca, str. Dimo nr. 6.
(Actualizare 27 septembrie 2022. Articolul din 25 septembrie în continuare)

O veste zguduitoare în această după-amiază: colegul nostru jurnalist Igor Burciu ne-a lăsat, a plecat să se nască în Cer...

Încerc să aflu acum un singur lucru: ce s-a întâmplat? de ce a plecat atât de tânăr - cu câteva zile în urmă împlinise 48 de ani (!)?

Și tot câteva zile în urmă, la 1 septembrie, Igor ne anunța bucuros, ca orice tată grijuliu, pe Fb:

„Fiica-mea, Paula Ruxandra Burciu, a fost înscrisă la prestigioasa Universitate din Groningen (Olanda). Să fie într-un ceas bun, fata tatii!”.

De atunci, nu am mai dat de nicio reacție a lui pe Fb, nu a mai răspuns nici la multele felicitări care i-au fost adresate la 10 septembrie, de ziua lui de naștere...

Până vom afla câte ceva despre cauza morții lui Igor Burciu (Poate vom reuși s-o contactăm pe soția lui, Liliana, sau pe sora ei, Tania Istrate, ambele reprezentante marcante ale organizației noastre frontiste de tineret Noua Generație din timpul istoricelor proteste anti-comuniste din 2002. Tot de pe Fb, am înțeles că de vreun an de zile Igor s-ar fi aflat stabilit peste Prut), mă cuprinde părerea de rău, chiar neliniștea, legată de pierderea, pe zi ce trece, din cauza vicisitudinilor prin care trecem, a comuniunii dintre cei care am constituit odată echipa vibrantă a deșteptării naționale și a luptei noastre pentru cauza românească în stânga Prutului, Igor Burciu, fiind unul dintre membrii valoroși ai acestei echipe, după ce urmase studiile la una dintre universitățile românești.

Până atunci, dar și întotdeauna, ne vom aminti, cu mare durere în suflet, de chipul lui solar și rebel, dar și de potrivirea, tot atât de solară, rebelă și precisă, a cuvintelor și a frazelor din textele sale pline de zbucium și de sens din ȚARA sau din FLUX, sau de după imaginile de pe ecran...

El s-a aflat mai tot timpul după ecran...

(Între timp, colegul nostru jurnalist Nicolae Federiuc a aflat unele amănunte privitoare la decesul lui Igor, care ar fi intervenit în urma unei infecții cu evoluție rapidă în tot organismul. A decedat la Spitalul Sf. Pantelimon din București, unde se afla internat de pe 15 septembrie, la terapie intensivă. A intrat în comă cu toate organele interne afectate. Pancreatită, cancer ficat extins, pericardită masivă, stins în urma unui stop cardiac. Inima nu a mai rezistat...).

Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa și să-l aibă în rândul celor drepți!

Nicolae Federiuc: A plecat la Domnul fostul nostru coleg și prieten, jurnalistul Igor Burciu. Subit și prematur. Și iarăși Moartea ne surprinde, și iarăși ne prinde nepregătiți. Păcat, a fost unul dintre condeierii noștri cu peniță ascuțită, un om din generația presei de calitate. Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze în loc luminat, în loc cu verdeață, unde toți drepții se odihnesc!

AMIN!

Igor Burciu: Jurnalist, master în Istorie, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, și licențiat în științe politice, studii academice postuniversitare la București, director Departament Știri și Dezbateri TVM și realizator la mai multe televiziuni din Basarabia, fost redactor șef al publicației Flux pe vremea când era o tribună vie a românismului.

Redacția ActiveNews transmite familiei profundul nostru regret și tristele noastre condoleanțe. Veșnica lui pomenire!