ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Mediului a elaborat o nouă metodologie de calcul al contribuțiilor și taxelor datorate la Fondul pentru mediu, care, practic, dublează aceste biruri. Fiecare obligație instituită pentru operatorii economici, indiferent că vorbim de gestionarea deșeurilor, de orice fel de ambalaje, de anvelope, produse din lemn, pungi de plastic etc, se va transfera în prețurile plătite de populație, apărând, astfel, un nou val de scumpiri.

În numele reducerii poluării, românii vor plăti noi biruri impuse de Guvern, prin contribuții la economia circulară și ecotaxe, care vor aduce un nou val de scumpiri.

Astfel, noua metodologie de calcul a contribuțiilor și taxelor datorate la Fondul pentru mediu dublează valoarea contribuției pentru economia circulară, de la 80 de lei pe tonă, la 160 de lei pe tonă. Ecotaxa, în valoare de 0,15 lei/bucată, va fi aplicată tuturor pungilor de transport și se încasează de la operatorii economici care introduc pe piața națională astfel de ambalaje de desfacere. Ecotaxa va fi evidențiată distinct pe documentele de vânzare, iar valoarea acesteia se afișează la loc vizibil la punctul de vânzare/desfacere, în vederea informării consumatorilor finali.

Sunt exceptate de la plata ecotaxei pungile de uz casnic introduse pe piața națională de către operatorii economici, aceștia având obligația să le inscripționeze individual cu sintagma «pungi de uz casnic», potrivit Ministerului Mediului. Totodată, comercializarea pungilor de uz casnic ca ambalaje la punctul de vânzare/desfacere va fi interzisă. Plata de doi lei pe kg va fi făcută către Fondul de mediu de către operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate, operatorilor economici care importă/ achiziționează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu, responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele primare, secundare și terțiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepția ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor.

Recuperare din prețuri

Tot 2 lei pe kg vor plăti operatorii economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii, responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele secundare și terțiare pe care le introduc pe piața națională, operatorii economici care introduc pe piața națională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, responsabili pentru deșeurile generate de respectivele ambalaje, precum și cei care dau spre închiriere, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, responsabili pentru respectivele ambalaje.

Mai mult, firmele care introduc pe piața națională substanțe clasificate ca fiind periculoase pentru mediu au obligația de a calcula și de a plăti la Fondul pentru mediu o contribuție de 2% din valoarea acestora. Obligația de a declara și de a plăti la Fondul pentru mediu taxa de 0,30 lei/kg revine operatorilor economici care introduc pe piața națională uleiuri pe bază minerală, semisintetice și sintetice, cu sau fără adaosuri. De asemenea, administratorii, respectiv proprietarii de păduri care realizează venituri din vânzarea masei lemnoase și/sau a materialelor lemnoase, cu excepția lemnelor de foc, arborilor și arbuștilor ornamentali, pomilor de Crăciun, răchitei și puieților, au obligația de a calcula și de a plăti la Fondul pentru mediu o contribuție de 2% din valoarea de vânzare a acestora. În același timp, și gestionarii fondurilor de vânătoare au obligația de a calcula și de a vira la Fondul pentru mediu o contribuție de 3% din tariful de gestionare a fondurilor de vânătoare înscris în contractele de gestionare.

Cine plătește?

Operatorii economici care nu îndeplinesc obiectivele minime anuale de returnare pentru amabalaje vor plăti, de la 1 ianuarie 2024, 0,5 lei pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil din metal și un leu pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil din sticlă și/sau plastic. Cum în sistemul de garanție returnare nu sunt foarte mulți producători, este de așteptat ca aceste costuri să se reflecte în prețurile de la raft.
 
Parteneriat Național