ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews a publicat în exclusivitate o poziție fermă a Cancelariei Sfântului Sinod cu privire la manifestări neortodoxe ale preotul-vedetă Constantin Necula, comunicare oficială transmisă luna trecută Mitropoliei Ardealului din încredințarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel.

Dezvăluirea noastră, preluată de mass media „quality” și fără de „fake-news” din România fără a cita sursa, a provocat valuri de reacții și în mediile online, asemănătoare cu cele făcute după descoperirea publică a faptului că fostul paroh de Militari Visarion Alexa spovedea enoriașe tinerele într-o manieră particulară, pe mai multe căi.

Una dintre reacțiile echilibrate apărute pe Facebook aparține publicistului Anghel Butururgă. Acesta mai atrage atenția și că alături de consilierul CJSU-Sibiu în probleme de vaccinare Constantin Necula evoluează la așa-zisa „Life University” și la fel de celebrul Calistrat Chifan, expert în cipuri „benefice”, în timpul liber. Poți „să bagi o sesiune de spiritualitate, iar apoi înveți de la noi cum să-ți faci unghiile! Hai cu areopagul, cu misiunea...”, mai scrie acesta. Prezentăm în continuare pozițiile acestuia:

"Mărturisesc că sunt puțin șocat de câți au putut compara prezența părintelui Constantin Necula la „Masterclassul” SRL-ului „Life University” din cadrul „Summitului de spiritualitate 2023”, alături de astrologi, numerologi, fengșuiști și life coacheri, cu misiunea Sfântului Apostol Pavel din Areopagul atenian.

Lucrurile se prezintă simplu: Areopagul era forul public al atenienilor, locul reprezentativ al cetății. Oricine avea acces la Areopag.
Persoana umană care participa nu era transformată nici în „date”, nici în „marfă”. Acesta nu era similar unei piețe comerciale, nu era „privatizat”, iar ideile filosofice nu se dezbăteau pe bani.

Participarea Sfântului Pavel la Areopag nu-l asocia pe acesta cu niciuna din școlile filosofice ale timpului și nici măcar nu valida modelul ca atare de for public, pentru că el nu laudă așa ceva, ci doar este prezent pentru a încerca o deschidere de orizont celor prezenți.

Lumea digitală NU este un Areopag. Este o lume fragmentată alcătuită de algoritmi, care produc o tribalizare extremă în care toate aspectele prezenței noastre sunt transformate în date, iar acestea în marfă. Trăim în bule autosuficiente în care ni se pune permanent în față „conținut” care corespunde „profilului” nostru.

Diferențele sunt atât de mari încât mă simt de parcă explic de ce apa nu e același lucru cu pământul.

Desigur - asta nu înseamnă că nu poți să faci misiune în lumea digitală. Ci înseamnă că trebuie să ții cont de specificul ei, de dinamica, de capcanele, de ceea ce are ca efect asupra persoanei. Despre cum modelează percepțiile și sinele omului. Doar dacă ești conștient de acestea poți pretinde că faci misiune în lumea digitală. Că poți să eviți transformarea spiritualității tale în „date” care alimentează „bule” și care hrănesc, în ultimă instanță, Molohul digital, ținând acolo prizonieri pe cei care se regăsesc în „conținutul” generat de tine.

La nivel concret, acea „Life University” este un SRL, adică e o afacere în domeniul „life coaching”-ului, așa cum spuneam, un domeniu care explodează în lumea digitală și care este la limita fraudei și a imposturii. O asemenea afacere crește și prosperă căutând să ajungă și să cuprindă cât mai multe categorii - de aici oferta de astrologi, numerologi, pretinși specialiști în tehnici orientale spirituale și alți „experți de top” care trebuie să convingă oamenii că merită să plătească taxele de înscriere pentru sesiunile lor online.

Părintele Necula nu este invitat special al acestui așa-zis Summit, ci are un statut clar delimitat: e prezent ca „expert de top”, ca profesor de Teologie (desigur și ca speaker motivațional cunoscut), în cadrul programului, cu un Masteclass. Este unul printre alții, este parte din oferta SRL-ului cu pricina. Doar cine plătește o taxă participă și la cursul dumnealui. Așadar, indiferent de conținutul a ceea ce va expune în cadrul prezentării sale, părintele Necula se asociază și legitimează afacerea ca atare. Numele său va aduce clienți suplimentari, aduși de algoritmii care vor duce reclama masterclassului la cei care deja îl urmăresc și apreciază.

Nu „Life University” îi aduce auditoriu părintelui Necula, ci invers! Și acesta este și motivul pentru care această afacere apelează la părintele, și acesta este motivul pentru care Patriarhia s-a sesizat (gândiți-vă că Facebook nu v-a adus niciun tutorial cu părintele Necula la Masterul nuștiucare de Teologie...).

Dincolo de aceste aspecte, aș remarca încă odată apariția unui nou tip de spiritualitate ortodoxă tocmai sub influența acestor curente noi. Ortodoxia tinde să devină o tehnică terapeutică de „simțit bine”, o tehnică de „coaching” similară cu celelalte, care are ca scop atragerea de urmăritori, de aprecieri și de distribuiri, dar care își pierde complet substanța. Devine discurs motivațional, poză, a cărei singură rațiune este de a mângăia sinele „utilizatoruluI”, de a-i oferi „starea de bine” și de „confort” cu care a ajuns să fie confundat Dumnezeu în noile generații. În acest sens, nici măcar nu e nevoie ca un astfel de „conținut” digital, ortodox, să devină sincretist sau relativist. E suficient să participe la „oferta” de conținuturi fake-terapeutice calibrate de algoritm, devenind doar una din nadele cu care persoanele digitale sunt ținute în pântecul Marii Desfrânate."

* * *

Dacă vrei să salvezi lumea din asemenea înșelăciuni, nu faci parte din personalul bordelului

„Unii au înțeles că i s-ar reproșa pr Constantin Necula participarea la un eveniment New Age sau sincretist. Nu taică, asta ar fi deja o problemă de teologie... Ideea e că participă la un soi de impostură, de „universitate” pe bază de astrologie și alte friki-miki-radio-meta-para-neta aiureli.

Industria de „coaching” și de „self-help” și alte drăcovenii de acest tip pur și simplu a explodat. În toată lumea, deci și la noi. Sunt tot felul de „guru” în această zonă care au cu zecile de mii de „urmăritori” pe Insta sau Tik tok. Pe acest fond - și pe acest fel de nevoi-surogat - se explică și afirmarea și popularitatea imensă a unora ca pr. Ioana sau „gheronda” Efrem. Este aceeași rețetă: o spoială de „sfințenie” și de sfătoșenie, o charismă numai bună pentru fotografii care sclipesc frumos pe ecranul telefonului și vorbe de duh care să încapă în range-ul de atenție atrofiat al spiritualului Z(en).

PS: Nu, nu e comparabil cu ce făceau părinții de pateric ce mergeau în case de toleranță și se rugau pentru mântuirea prostituatelor. Aici e vorba despre „antreprenoriat”, taxe imense, promovare intensă și marketing, despre mulți bani în numele „expertizei” în făcut lumea să se simtă bine și „spirituală”. Dacă vrei să salvezi lumea din asemenea înșelăciuni, nu faci parte din personalul bordelului.”

Citiți și Pr. Constantin Necula pe urmele lui Burducea, când cu seringa când cu crucea. Dr. Adrian Cacovean: Pușcărie obligatorie tuturor celor ce au făcut reclamă înșelătoare, au exercitat presiuni asupra populației să devină cobai, au mințit-o. REMEMBER PLANDEMIA