ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cititorul ActiveNews care semnează cu pseudonimul Thele Fon ne-a lăsat următorul comentariu la știrea publicată ieri privind trecerea la cele veșnice a muzicianului grec Vangelis. Îl publicăm aici împreună cu albumul oferit mai sus:

Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca!

I-am descoperit muzica inainte sa implinesc douazeci de ani. De atunci frumusetea creatiilor sale m-au insotit in viata. Ramane un geniu al muzicii pentru ca din cate stiu a invatat sa cante singur la pian de la patru ani si nu a cunoscut notatia muzicala obisnuita. Si-a inventat propria notatie si de cate ori a fost nevoie sa isi interpreteze creatiile, impreuna cu orchestra si voci, aceasta notatie era tradusa de cineva apropiat in notatie obisnuita.

A fost in total dezacord cu politica majoritatii caselor de discuri. Desi ar fi putut, nu voia sa compuna hit-uri la comanda. De altfel Oscarul pe care l-a castigat pentru coloana sonora a filmului Chariots of Fire nu i-a fost inmanat personal deoarece Vangelis nu a participat la ceremonie. Tema centrala a coloanei sonore a fost scrisa de Vangelis in memoria tatalui sau care in acele zile trecuse la cele vesnice - acesta fiind si motivul absentei compozitorului de la decernarea premiului.

Spre batranete a inceput sa picteze pentru propria placere si cu greu a fost convins sa isi lase lucrarile pentru a fi expuse la vernisaje. Ca si muzica pe care a creat-o si pictura lui este deosebita. A fost un iubitor de arta si frumos si creatiile lui arata asta din plin.

Desi a trait mare parte din viata in afara Greciei si-a iubit tara si chiar a adus un omagiu muzical (Mythodea) acestui leagan al antichitatii.

Piesa postata (si cantata de Irene Papas) este de pe albumul Rapsodies si face parte din Prohodul Domnului care in Biserica Ortodoxa se cântă in Vinerea Mare.

Acum, cu Mila lui Dumnezeu Cel care ti-a daruit talentul, domnule Evangelos Odysseas Papathanassiou vei asculta cu inima Muzica cea mai presus de muzica. Noi te vom regasi in opera pe care ne-ai lasat-o.

Hristos a înviat!