ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Macron devine pe zi ce trece tot mai vocal în legătură cu implicarea trupelor francez terestre în Ucraina.

O analiză de John Cody de la Remix News pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

Președintele francez Emmanuel Macron aafirmat recent că liniile roșii trasate de Uniunea Europeană pentru a menține țările UE în afara războiului din Ucraina reprezintă un semn de slăbiciune.

Comentatorii și analiștii sunt încă destul de sceptici în ceea ce privește posibilitatea intrării lui Macron în război într-o manieră decisivă cu trupele franceze, dar există cel puțin 5 motive pentru a crede că președintele francez ar putea fi dispus să își asume acest pariu al vieții sale. 

O străpungere a liniei frontului de către Rusia este o posibilitate reală

O rupere a frontului de către Rusia poate într-adevăr avea loc în următoarele luni, deoarece serviciile de informații, politicienii și presa occidentală pregătesc de ceva vreme opinia publică din Occident pentru această posibilitate.

Într-un astfel de scenariu, dacă Rusia ar cuceri întinderi mari de teritoriu, atenția s-ar îndrepta către Macron și avertismentele sale repetate, potrivit cărora Franța ar intra în război în favoarea Ucrainei în aceste condiții.

Ceea ce nu ar face decât să sporească presiunea asupra liderului francez de a reacționa.

Până la urmă, întrebarea care se pune este dacă Macron își etalează retorica pentru scopuri de politică internă sau chiar se gândește serios la trimiterea de trupe franceze în Ucraina, în cazul unei străpungeri rusești.

Cei care se îndoiesc de dorința lui Macron de a trimite trupe în Ucraina au o mulțime de argumente.

De exemplu, imediat după ce a afirmat că francezii ar putea intra în război de partea Ucrainei, Franța a anunțat de asemenea că va trimite un emisar francez pentru a participa la ceremonia de învestire ca președinte a lui Vladimir Putin de la Moscova, în timp ce majoritatea țărilor UE au declarat că boicotează evenimentul.

„Nu suntem în război cu Rusia sau cu poporul rus și nu avem nici o dorință de schimbare de regim la Moscova”, a declarat Macron într-o discuție cu președintele chinez Xi.

Cu toate acestea, Macron ar putea teoretic să intre în război de partea Ucrainei, să se mențină pe poziții defensive și să susțină în continuare că aceste trupe nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, atâta timp cât forțele rusești nu le atacă.

Cu alte cuvinte, Putin poate rămâne la putere, dar Franța nu va permite ca Ucraina să fie ocupată. 

Macron aruncă mingea în terenul Ucrainei

Unul dintre elementele cheie care trebuie remarcat este că Macron însuși a aruncat responsabilitatea pe umerii Ucrainei, o mișcare ce i-ar putea forța acesteia mâna.

În mod specific, Macron a spus că, dacă Ucraina „va solicita” ajutorul Franței, Franța ar putea răspunde cu trupe.

În aceste condiții, dacă Ucraina va solicita în mod deschis asistența franceză, iar Macron nu o va oferi, aceasta îl va face să apară slab și timorat.

Există în acest moment nenumărate scenarii pe care le are la dispoziție Ucraina pentru a se folosi de declarațiile lui Macron și a șicana în mod deschis Franța să intre în război.

De fapt, președintele ucrainean Zelenski riscă să fie socotit ca neglijent în îndatoririle sale dacă nu ar cere Franței să intre în război cât mai curând posibil, invocând chiar declarațiile lui Macron.

Iar Ucraina se află sub o presiune extremă, cu un grav deficit de forță umană și de echipamente.

Opinia publică franceză nu contează

Sunt mulți care acordă o importanță exagerată sondajelor de opinie, care arată că francezii se opun în proporție covârșitoare trimiterii de trupe în Ucraina.

De exemplu, un sondaj realizat deOdexa arată că 68% din francezi consideră că afirmațiile lui Macron privind trimiterea de trupe în Ucraina au fost „greșite”.

Mulți ar putea presupune că această poziție a opiniei publice îl va lega pe Macron de mâini și de picioare. Nimic mai greșit!

Realitatea este că opinia publică nu contează prea mult în Occident. Să luăm de pildă problema imigrației. Publicul francez este de decenii, în proporție covârșitoare, împotriva imigrației în masă.

O proporție chiar mai mare decât cea care se opune trimiterii de trupe în Ucraina.

Și care a fost rezultatul? Un număr record de imigranți în Franța.

Macron este un slujitor al opiniei și intereselor elitelor, ceea ce a fost suficient pentru a-i permite să se mențină la putere chiar și în condițiile unor cote de aprobare infime de-a lungul mandatului său.

Macron se folosește, de asemenea, de presa prietenoasă pentru a declanșa o campanie de PR în sprijinul recentei sale atitudini belicoase.

„Dacă Rusia va câștiga, viața francezilor se va schimba”, a declarat Macron cu ocazia unui interviu de o oră televizat la o oră de maximă audiență. „Nu am mai avea securitate în Europa.”

Este destul de improbabil ca Macron să deturneze opinia publică în favoarea sa, dar ar putea fi suficient să reușească acest lucru cu oamenii care contează pentru a se asigura că aventura sa în Ucraina se bucură de sprijinul elitei pro-UE.

Rusia ar avea probleme dacă ar răspunde militar

Acum, când Rusia face progrese pe câmpul de luptă, există unele afirmații potrivit cărora Ucraina ar fi pe punctul de a se prăbuși și de a pierde teritorii importante.

Nu sunt de acord cu această teorie. Cred că Occidentul este cel care a dictat ritmul acestui război. Dacă ar fi dorit, Occidentul ar fi putut asigura o înfrângere strategică a Rusiei într-un timp scurt, motiv pentru care cred în ideea că acesta este un „război fals”, conceput pentru a bloca Rusia și Ucraina într-un impas sângeros.

Cu cât mai mulți slavi morți cu atât mai bine?

Poate că aceasta este o parte din strategie. În același timp, însă, sunt și o grămadă de bani care pot fi făcuți sau spălați în Ucraina.

Rusia se află într-o situație foarte dificilă, în care nu se poate retrage și trebuie să cheltuiască cantități enorme de echipamente  și forțe umane pentru a realiza progrese pe front.

Occidentul este cel care, mai mult sau mai puțin, poate dirija aceste progrese prin fluxul de arme trimis în Ucraina.

Nu trebuie să uităm că Occidentul a livrat cantități foarte limitate de armament. Germania, de exemplu, nu a trimis rachete Taurus. Statele Unite nu au trimis drone Predator, avioane de luptă invizibile și versiuni avansate ale tancurilor sale importante de luptă.

Mai mult, chiar și tancurile de luptă occidentale care au ajuns în Ucraina au fost într-un număr limitat.

De asemenea, Occidentul întârzie să livreze Ucrainei avioanele de luptă F-16 promise.

Dacă Occidentul ar fi dorit, acestea ar fi putut deja fi operaționale pe cerul Ucrainei. Există o mulțime de „explicații” pentru care nu sunt, de la pretinsa scuză a lipsei de „antrenament” la afirmațiile că aerodromurile ucrainene nu au infrastructura adecvată.

În același timp, Rusia și-a jucat cartea. Nu există nici o armă secretă pe care Rusia să nu o fi folosit. Întreaga sa producție militară și internă este dedicată războiului din Ucraina.

Sigurul atu real este arma nucleară, iar Rusia a exclus folosirea ei.

Rusia reprezintă încă o formidabilă amenințare și a făcut progrese uriașe în domeniul militar în ultimii doi ani. Dar cum ar răspunde ea la o escaladare a conflictului de către Franța?

Din punct de vedere militar, există puține opțiuni.

Rusia ar fi nevoită să recurgă la războiul economic, deoarece capacitatea sa de a-și pedepsi dușmanii prin forță este foarte îndoielnică în acest moment istoric.

Franța ar putea pretinde că intervenția sa este una defensivă

Cu siguranță, Rusia ar putea ucide soldați francezi în Ucraina, dar o amenințare reală a Rusiei la adresa Franței este o posibilitate foarte îndepărtată.

Dacă Franța ar intra în război, Macron ar trebui să se asigure că trimite o forță militară capabilă să ducă o luptă reală în caz că este atacată.

În ciuda celor care se opun, o Franță care și-ar desfășura cele mai avansate mijloace militare ar reprezenta o amenințare formidabilă pentru Rusia.

Cel mai probabil, Macron va încerca să desfășoare aceste forțe în cel mai defensiv mod cu putință și va încerca pe cât posibil să se asigure că vor evita un conflict deschis.

De asemenea, este posibil ca forțele rusești să evite să atace direct forțele armate ale unui stat membru NATO.

Dacă Macron ar reuși să împiedice o retragere ucraineană și să oprească o înaintare rusească, steaua sa ar deveni extraordinar de strălucitoare în UE și nu există nici o îndoială că ar repune Franța pe harta internațională ca actor important.

Însă riscurile ar fi imense.

Totuși, criticii au avertizat de mult timp că tancurile și artileria occidentală vor duce la o replică rusească teribilă. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Rusia a permis ca multe „linii roșii” să fie încălcate, ceea ce l-ar putea încuraja pe Macron să treacă peste încă una și să intre direct în conflict.

Pare cert că Macron pregătește terenul pentru a avansa cu trupe în număr limitat, așteptând reacția Rusiei, pentru ca apoi să mărească aceste efective în mod corespunzător.