ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dan Barna s-a simțit săgetat până în moalele capului de o idee cum până acum nu a mai avut. L-a pătruns febra vaccinării măcar pentru a arăta că face și el ceva în politică. Bineînțeles, în condițiile în care vaccinare este echivalent cu politică. Și-a suflecat mânecile să-l vadă națiunea cum se lasă înțepat, joacă „mima”, cel puțin așa a ieșit de la montaj, joacă „mima”, deci, într-un spot publicitar despre vaccinare și se numește că face politică? Ce fel de politică? A cui? Despre ce? Pentru cine?

A vorbit luni dimineață, într-o conferință de presă, despre cum merge campania de vaccinare. Nu era nevoie de așa ceva, căci campania se târâie vai mama ei și asta o vedem cu toții. Sau a organizat dezbaterea doar pentru a lansa apeluri ca lumea să se vaccineze?

Cu Dumnezeu nu faci târg

Liderul USR PLUS cere ca toate organizațiile civice să participe și să facă propriile campanii publicitare, astfel încât oamenii să se vaccineze. Încă nu este limpede la cine se referă, vaccinarea nefiind obligatorie. Alunecă pe aceeași pantă a abuzurilor și șantajului precum Cîțu, care oferă o gamă întreagă de înlesniri, dar numai cu condiția de a fi vaccinat. Și, ca niciodată, bagă și Biserica în seamă, apreciind că ar trebui să participe cu toate instrumentele la campania de vaccinare.

Dacă ar fi gândit preț de câteva secunde, Barna ar fi realizat că Biserica nu va face niciodată clipuri și nu va lansa mesaje pentru vaccinare. Singurul instrument cu care operează este cuvântul Domnului, iar Dumnezeu, până în clipa de față, nu a dat niciun semn că trebuie să-l ascultăm pe Barna. Unde până acum USR tuna și fulgera împotriva Bisericii, subminându-i poziția sau ridiculizând-o, dintr-odată apelează la ajutorul ei. După ce i-au pus preoții la zid, terfelindu-le menirea și harul, useriștii au descoperit că le-ar prinde bine sprijinul lor. În nemernicia lor, #reziștii au uitat esențialul: cu Dumnezeu nu faci târg.

Ca la „Colectiv”

Mi se pare un gest pervers, să apelezi la Biserică după ce ai terfelit-o și după ce l-ai lăsat pe Iulian Bulai să ponegrească Nașterea lui Hristos fără a-i bate măcar obrazul. Barna știe că Biserica nu se va implica în campania de vaccinare mai mult decât a făcut-o până acum. Preoții nu-i pot obliga pe credincioși să se vaccineze, ci, în cel mai fericit caz, îi pot îndrepta spre a face ceea ce cred de cuviință, fiecare după propria conștiință.

Rezultatul este, deci, previzibil. Numărul de vaccinați nu va crește după cum își fac socoteala el și Cîțu. Dar asta îi va da USR apă la moară pentru alte atacuri, mai desfrânate sau mai cinice. Nu este exclus ca în curând să aflăm că eșecul campaniei de vaccinare se datorează refuzului preoților de a-i mobiliza pe credincioși. Atacul asupra Bisericii trebuie să continue. Începe să semene cu „Colectiv”, când preoții au fost huliți pentru că nu s-au dus imediat la locul incendiului să aducă alinare victimelor sau că nu au ajuns în spitale, să împărtășească muribunzii.

Nu reiau povestea înființării USR și a apariției pe scena politică. Se cunosc bine autorii. Dar, la șase ani de la nașterea ei, încă nu este limpede ce linie politică are. Din toate cele de până acum nu a rezultat că ar avea legătură cu bunăstarea cetățenilor. Uniunea a vrut politică fără penali, dar tocmai în gașca lor penalii se simt bine. Scandalurile provocate de #reziștii din USR se țin lanț, singura politică fiind cea a contrelor, a obstrucționării oricărei inițiative și a refuzului de a construi ceva. Lipsit de fler, Dan Barna se amestecă unde-i rahatul mai mare. Dă mesaje lipsite de echivoc pentru susținerea Clotildei Armand, în condițiile în care Sectorul 1, administrat de aceasta, se sufocă sub gunoaie. Liderul USR nu s-a dezis vreodată de inițiativele acesteia de a tăia subvențiile la licee, de a tăia bursele elevilor sau de stopa finanțarea celor mai mari spitale din sector. Apetitul pentru politică este de nestăvilit, numai că politica USR nu se pupă cu nimic de pe aici. Se ceartă cu PSD, se ceartă și cu PNL, vrea numai putere. Iar când nu i se dă, face scandal și nu sfiește să amenințe cu ruperea coaliției din care face parte. Ce știe, de fapt, să facă USR? Până să fie demis pentru puturoșenie în exces, printre altele, ministrul Vlad Voiculescu s-a ocupat numai cu selfie și pagina lui de Facebook. Cea care l-a înlocuit, debitează banalități și pozează pe ulițele satului. Cât îi duce mintea pe useriști? Exact cât să-i creeze condiții lui Bulai să scoată Legea alăptatului în public. Doamnelor, nu-i așa că vă simțiți mai bine? Mai ales că alăptatul în public nu a fost niciodată interzis.