ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Articol publicat de ActiveNews în urmă cu 2 ani și reluat azi în seria Remember Plandemia. Autorul, regretatul jurnalist Valentin Boeru de la ziarul Național, colaborator-partener ActiveNews, s-a stins din această viață pe 21 octombrie 2021. A fost o victimă a sistemului medical pandemist din România. Dumnezeu să-l odihnească în pace! ⚊ www.national.ro/author/valentin-boeru
 
Pe 1 iunie ar fi trebuit să avem 5.000.000 de persoane vaccinate. Era planul premierului în campania pe care s-a bătut atâta monedă. Am mai așteptat o zi, gândindu-mă că poate nu au ajuns toate datele. Dar nici la 3 iunie nu s-a atins ținta propusă, lipsesc câteva sute de mii. Este de presupus, în condițiile acestea, că nu vor fi 8.000.000 în august sau 10.000.000 în septembrie. Planul lui Cîțu de a da bine în statisticile europene s-a prăbușit.

Apetitul românilor pentru vaccinare scade pe zi ce trece. O recunoaște și Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății. Din suta de mii de cetățeni despre care se spunea că se vor vaccina zilnic, abia de se strâng 20.000.

Punctul unu. Nici noua campanie publicitară nu îl ajută cu ceva pe premier. Și-a pus subordonații să interpreteze niște roluri în clipurile cu care a umplut televiziunile. Ministrul Culturii vorbește despre vaccin într-o sală de spectacole. Sala e goală, dar ministrul își ține monologul. Problema nu este că bate câmpii, ci cine îl cunoaște?

Ce efect are clipul într-un sat în care, caz real, mulți încă nu aflaseră că Ion Iliescu nu mai este președinte? Într-un alt sat, Ioana Mihăilă se plimbă pe ulițe, vorbind și ea despre vaccin. Vorbește cu pomii și cu gardurile, satul arată ca pustiu. Nici la montaj nu și-au dat seama că nu se aud  câinii lătrând sau orătăniile cotcodăcind. Este precum o secvență dintr-un celebru film istoric, unde doi soldați care sângerau stăteau într-o rână, cu mâna sub cap, și vorbeau între ei. Pe cine ar putea convinge făcăturile astea? Astea sunt planurile lui Cîțu pentru a termina mai repede cu pandemia?

Punctul doi. Dacă nu a ieșit la socoteală cu adulții, premierul vrea vaccinarea copiilor începând cu vârsta de 12 ani. Nu ține cont de opiniile specialiștilor. Este de ajuns să aruncați o privire peste articolul „Vaccinarea anticovid la copii – O crimă în desfășurare”, publicat pe site-ul ActiveNews.ro, pentru a înțelege pericolul imens la care îi expunem. Pe Cîțu însă nu îl interesează, are alte socoteli.

Stabilește peste capul părinților de ce trebuie vaccinați copiii. Și o face șerpește, cu ajutorul televiziunilor care prezintă tot felul de ciudățenii care, cu mândrie patriotică, se declară fericite că și-au înțepat odraslele. Ba chiar apar și medici care laudă inițiativa guvernului. Culmea este că unii dintre ei chiar sunt medici. La nivel internațional, încă nu s-a stabilit ce efecte ar putea avea vaccinurile pe termen lung. Premierul însă se grăbește, fără a spune de ce. Nu se cunosc obligațiile asumate de Cîțu la Înalta Poartă, de ce atâta zor și obligație, dar raportarea vaccinărilor pare la fel cu raportarea recoltei la hectar.

Pasul trei. Planul de Redresare și Reziliență a ajuns la Comisia Europeană. Evident, fără a mai fi prezentat și dezbătut în Parlament, fără ca societatea civilă, patronatele sau sindicatele să știe ce ar putea conține. Ce, cum și cât va aproba Comisia Europeană rămâne de văzut. Dacă vom avea șansa să treacă, premierul îl va prezenta ca pe o victorie personală, uitând că i s-a dat două ori peste ochi cu el și a fost trimis să-l refacă. Dacă nu va trece, Iohannis va sări în ajutorul lui și va declara că nu ne grăbim.

PSD deja a anunțat că, din câte își dă seama, planul este unul de austeritate, necum de redresare. Iar în final, social democrații vor fi de vină că răspândesc informații false. Premierul a făcut cunoscut că din banii obținuți prin PNRR se vor construi 450 de kilometri de autostradă. Mi se pare un calcul greșit. La cât e de furat rămân cam 300 și ceva.

Pasul patru. Florin Cîțu a declarat că România este o țară sigură. Din ce punct de vedere? Atentatul cu bombă de la Arad nu e de natură să sperie. Nici numărul mare de infracțiuni comise prin violență? Nici răzbunările dintre clanurile de romi sau grupările infracționale? E sigură și când violurile se comit ziua în amiaza mare? Era sigură și când la Onești s-a comis un dublu asasinat sub ochii poliției? Despre ce vorbește Cîțu?
 

Parteneriat: Național.ro