ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ei bine, din punctul meu de vedere, cultura reală nu e, categoric, constrângerea ca răspuns la un bilet de partid! Din nefericire, formula se practică, la 33 de ani de la Revoluție.

Ați replica, poate, „ce-i așa rău în asta?”. Fiindcă, în fond, cel chemat, urcă pe scena culturii... Care cultură? (și o serbare e un act, poate, generator de cultură, fără a fi cultură reală).

În provincie (cel puțin), urcă pe „scenă”: actor-dirijor-circar-profesor-bibliotecar etc. - doar cei care convin. Cui? În primul rând, puterii locale și acelor sfertodocți culturnici pe care puterea i-a ales pentru că răspund „politically correct”, asigurându-i difuzia în masă; ceilalți devin „oi negre”, fie și pentru că sunt de altă părere.

Trepădușii puterii sunt, de fapt, pegra - cei aparent victorioși, care cred a vorbi în numele puterii. Acești vechili sunt mai incompetenți și mai periculoși - pentru putere, dar și pentru societate.

Incapabili de a înțelege filosofia (atât cât e) conducătorilor, ei umilesc și partidul - vorbind aberant și incult în numele său -, dar și masa, folosind precepte primitive reminiscente, incompatibile cu domeniul culturii și chiar cu statutul de intelectual (am exemple de manageri care modereaza reuniuni ale scriitorilor fără să fi citit o carte în ultimii ani sau care se tem de organizarea de acțiuni fără gir politic).

Așadar, ce înseamnă, până la urmă, cultura reală? Liberă de politic? Nu obligatoriu! Pentru că un lider politic real și iubitor de cultură va da libertate culturii, ca si cum maădatul sau n-ar fi pus în joc. Pentru că el, liderul, nu e mai veșnic decât cultura. (Ah! De-ar putea înțelege asta!)...

Atunci, cultura va fi izbăvită de restrângeri, de temeri, de trădări, de murdării. Atunci, cultura va fi liberă și reală, numaidecât.

Bineînțeles, aceasta este cultura liberă, nefardată, de care politicul nu trebuie sa se atingă, respectându-i ingenuitatea și valoarea.