ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am ajuns timpuri în care trebuie să nu ne mai amăgim că există cineva căruia să-i pese de necazul nostru; și nici că nouă ne-ar păsa cu adevărat de necazul altuia. E o grozăvie aproape ca în iad, unde nimănui nu-i e cu putință să vadă chipul cuiva. Iar calea este să ne recunoaștem starea în care ne aflăm, să nu deznădăjduim nicicum și să strigăm la Dumnezeu. De fapt aceasta înseamnă, și nu altceva, ce i-a spus Mântuitorul față către față și Sfântului Siluan Atonitul în culmea deznădejdii lui: "Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui".

Pe 12 octombrie curent, Adunarea Generală a ONU a condamnat cu o majoritate covârșitoare - 143 de țări din totalul de 193 - anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
 
E a doua condamnare de acest fel, după cea din martie, la puțin timp după ce Putin a declanșat războiul sângeros împotriva țării vecine. Deja această mare problemă începe să nu mai fie doar a unui Putin demult incalificabil, ci și a Rusiei.

Anul trecut, ca și anul acesta - borne ale unor vremuri de încercare - la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași au fost prezenți în jur de 250.000 de pelerini. Faptul mi-a adus aminte de o remarcă de prin 2010 a fostului șef al Delegației Comisiei Europene în România - d-l Jonathan Scheele: „România e o țară pe care cu cât o cunoști mai bine cu atât o întelegi mai puțin". Nu mi-am dat seama nici atunci și nici după cât și ce anume a fost de bine și cât și ce anume a fost de rău în enunțul respectatului diplomat britanic, dar sunt de părere că, luând aminte la cele petrecute la Iași, s-ar cuveni ca așa ceva să exclame în orice caz oricine n-a plonjat măcar pentru o clipă în străfundul sufletului poporului român.

Mai e o săptămână până la alegerile din Statele Unite pentru Congres - deosebit de importante nu doar pentru America, dar și pentru Europa și războiul sângeros de aici. Posibil victorioși detașați, să sperăm că Donal Trump și camarazii republicani vor consolida solidaritatea euro-atlantică.

Redau un pasaj dintr-o scriere a Părintelui Arsenie Papacioc ("Ne vorbește Părintele Arsenie Papacioc", Volumul 2), ca să înțelegem încă o dată, și încă o dată, ce Dumnezeu avem noi ortodocșii: „Spunea Sfântul Siluan Atonitul că plângea odată un călugăr, foarte tare plângea. Plângea sincer, nu teatral. Și a venit Mântuitorul la el și l-a întrebat: <De ce plângi așa?> Zice: <Plâng, pentru că noi, călugării, mai avem o șansă de mântuire; dar ce face poporul, neamul omenesc?> Adică îl durea de neamul omenesc. <Nouă ne stă foarte bine>, Îi spune el Mântuitorului, <am săvârșit un act de iubire totală, de lepădare totală de lume, și ne-am eliberat, fără să ne temem de ce se va întâmpla - ne poartă Dumnezeu de grijă>. Iar Hristos îi zice: <De ce plângi? Aia este treaba Mea. Este treaba Mea ce se întâmplă cu cei din lume. De ce plângi tu pentru ei?> Și atunci i-a spus un lucru - pentru care nu vreau să vă smintesc că vi-l spun - pe care l-am găsit în traducerea franceză a scrierii Sfântului Siluan. Zice Mântuitorul: <Unul, chiar dacă o dată s-a rugat într-o zi, nu sunt neatent cu el!> Da! Categoric! Și numai un <Doamne, miluiește!> este primit sus!”.

Fostul prim-ministru italian Berlusconi a găsit soluția războiului din Ucraina: Occidentul să nu mai furnizeze arme Ucrainei (măcelărită de Putin - nota mea) dar să continue sprijinul financiar pentru regimul de la Kiev. Sprijin financiar care bineînțeles că s-ar pierde instant - nota mea - într-o uriașă gaură neagră care ar deveni această țară lăsată fără apărare în fața pshihopatului criminal de la Kremlin. Despre care putem să bănuim că i-a furnizat însuși lui Berlusconi această ideea deopotrivă dementă și otrăvită.

Frunza dorului din vară

Mi-a căzut din ram aseară

Frunza dorului din vară.

Plumburie și haină,

Toamnă, numele să-ți vină! (26 octombrie 2022)
 
Pe stradă azi am văzut în două rânduri fetițe cam de zece ani venind de la școală unde „serbaseră” Halloween-ul. Serbare care de când cu ofensiva tot mai agresivă a ideologiilor sataniste din Vest nu mai e decât contrariul funest a ceea ce a fost la origenea celtică și mult după ea. Așa se face că fetițele de azi purtau cornițe și alte accesorii, reprezentări diavolești. Se vede că în unele școli „dascălii noștri” - vai ce vremuri! - nu mai au nimic în comun cu crezul pe care Majestatea Sa Margareta s-a văzut nevoită să-l repete răspicat, în anii din urmă, de la tribune din chiar inima Occidentului: "Noi, românii, suntem mai religioși, și avem perspective diferite asupra vieții sociale și obiceiurilor noastre"; absolut nimeni altcineva din „elita noastră națională - spre dezonoarea ei - n-a mai făcut așa ceva. Așadar, îmi vine să zic, la Răsărit Putin iar în Apus ideologiile anticreștine..

Prin orice și oricâte încercări trecem, în fiecare clipă să fim încredințați deplin că Dumnezeu nu ne părăsește, ci poartă de grijă până și pentru fiecare fir din perii capului fiecăruia: "La voi și perii capului, toți sunt numărați" (Domnul nostru Iisus Hristos).