ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu mai bine de patru ani românii au aflat din presă de protocoalele securiste dintre SRI și justiție, protocoale care le-a dat mână liberă procurorilor lui Kovesi și unor judecători să se poarte exact ca niște torționari. Din partea justiției capul răutăților au fost Kovesi, satrapul de la DNA, și Alina Ghica, președinta Consiliul Superior al Magistraturii (aceasta a semnat cu SRI, pe ascuns, fără știrea colegilor din Consiliu). Despre protocoalele încheiate în mandatul securistului Petrov s-a aflat, cum spun, mulțumită mai ales presei - Iohannis, prezidentul de atunci și de azi, făcându-se că e mic și nu știe nimic. Însă când scandalul a luat amploare, ipocritul urmaș al lui Băsescu a scrâșnit și el două fraze de ochii lumii: "Acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult și voi veghea să nu se mai întoarcă. Și acea intrare cu bocancii a unor partide în justiție de asemenea s-a terminat" (decembrie 2019). Dar și asta numai după ce acest servitor al intereselor străine de aici (ca și precedentul) a colaborat cu Parisul, Berlinul și Washingtonul pentru ca Kovesi să fie promovată nimic altceva decât procuror-șef al UE. Iar mai pe urmă s-a îngrijit ca și Alina Ghica (în imagine) să ajungă judecătoare nicăieri altundeva decât la instanța supremă, și încă la cea mai importantă Secție, de contencios administrativ și fiscal; unde prestează cum știe ea mai bine - și, perfect de înțeles, aproape sub pseudonim - Alina Nicoleta Ghica Velescu. Dacă mai punem la socoteală și că președintă a acestei secții e Angelica Stănișor, și ea o piesă grea a infamului regim Băsescu, avem dovada peremptorie a continuității răului între decada băsistă și cea a deplorabilului fățarnic Iohannis.

*Când trec prin necazuri și suferințe, mă rog lui Dumnezeu să mă ajute să le rabd, și să-mi socotească răbdarea și necârtirea și în folosul celor cărora le e și mai greu decât mie. Și procedez astfel nu pentru că aș fi nu știu ce trăitor și iubitor de aproapele, ci pur și simplu pentru că - om viclean și păcătos - știu că, vreau sau nu, prin suferințe și necazuri oricum trebuie să trec.

*În urmă cu circa trei ani am scris: "Castelul Peleș, o perlă arhitectonică și istorică a Europei, a fost construit din banii personali ai regelui Carol I; în acest scop regele a vândut o moșie din Germania și a refuzat să folosească bani din lista civilă (drept care castelul n-a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei, care erau proprietăți ale statului doar puse la dispoziția suveranului). După moartea lui Carol, castelul a trecut în proprietatea lui Ferdinand și, apoi, al succesorului său dinastic, regele Mihai. În 1948 castelul este confiscat de regimul comunist, din 1953 devenind muzeu (castelul putuse să fie vizitat încă de pe vremea regelui Carol I). În februarie 2007, post-comuniștii (puneți dvs ghilimelele unde credeți că trebuie) au retrocedat castelul proprietarilor de drept, firește, după un lung proces șicanator. Din dorința expresă a regelui Mihai, castelul a continuat să adăpostească Muzeul Național Peleș - muzeu de stat (!). Când i-a fost restituit regelui Mihai, castelul se afla într-o avansată stare de degradare, deși când i-a fost confiscat era o bijuterie. În 2010 s-a încheiat un contract între Casa Regală și statul român prin care Casa Regală urma să primească o chirie simbolică pentru Domeniul Peleș (aproximativ 2 lei pe metru pătrat, impozabili) iar statul se obliga să renoveze castelul. Personal am documentat, cu acte de la Ministerul Culturii, că din biletele vândute pentru vizitarea Peleșului, numitul Minister a încasat din 2007 și până în 2019 13,5 milioane de euro. Deși prin Contractul de închiriere cu Casa Regală avea obligația să execute, cum spun, lucrări de restaurare, statul s-a șters undeva cu propriile obligații sale. Drept pentru care Leagănul Dinastiei Române (și cea mai căutată destinație turistică din țară) a continuat să se degradeze; și numai Familia Regală poate povesti (și bine ar fi s-o facă odată) prin câte a trecut ca să nu se ajungă la degradări ireversibile.” Timpul a trecut, iar zilele din urmă Ministerul Culturii a anunțat că a alocat 460.000 de lei pentru refacerea și consolidarea teraselor castelului. Numai că presa, mai exact Cotidianul marelui Nistorescu, a prezentat informația în așa fel încât cititorul să afle (vechi metehne securiste) că banii sunt de fapt o pomană de la buget pentru "Familia Regală a României, reprezentată prin Custodele Coroanei, Principesa Margareta, proprietara castelului” (Mihai Soare, „Terasele de la Peleș, reabilitate pe banii statului”, 7 iulie curent). Trist destin pentru ziarul regretatului lui Ion Rațiu – ziar trecut (mulțumită nepăsării postume a familiei) prin portofoliul penal al lui Vântu iar azi prin deriva lipsei de profesionalism și a relelor intenții...