ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Privim la samavolnicia d-lui Putin și ne aducem aminte de declarația, din urmă cu ceva mai bine de doi ani, a succesoarei Regelui Mihai, citez: „În urmă cu câteva luni, România și-a unit mâinile cu Polonia și Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre. Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014” (anexarea Crimeii)  „și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obișnuia să fie numit <flancul sudic> al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare și vom continua în acest sens. Dar, cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut”. Citat închis. Ce-a făcut atunci diplomația Kremlinului, prin d-l ambasador Kuzim? A luat foc, cum altfel - citez și aici: „Doamna Margareta” (sic!) „a dat dovadă de o îngrijorare ce era demnă de o întrebuințare mai bună. În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în Vechiul Regat” (sic! - cel strivit cu șenilele tancurilor aceleași Armate roșii) „și cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, știri false, Custodele Coroanei a decis să probeze mantaua de strateg politic. Toate acestea se bazează pe propaganda pe care NATO o infiltrează zilnic în mintea oamenilor de rând”. Deci, d-le Kuzim, fake news-uri sunt și ororile pe care tocmai le comiteți și în Ucraina? - o rușine greu de imaginat pentru secolul XXI. Vă doare că, vârsând iarăși sânge nevinovat, tocmai i-ați pus pe umeri „Doamnei Margareta” o mantie de excelent strateg geopolitic? În sfârșit, poate că e bine să nu uităm că și printre noi au fost oameni - extrem de puțini, adevărat - care au incriminat la acea dată declarația aproape profetică a Custodelui Coroanei; între ei istoricul Armand Goșu, combatant al revistei unui GDS cam cu aceleași orientări și el.

*Felurite amintiri

Din amintirea zilei, cum de se poate oare
Să se fi stins și zâmbet, să se fi stins și soare,
Iar amintiri mai vechi, demult pierdute-n zare,
Sunt rană vie, ce-atât de rău mă doare?

*Rătăciți de la adevărul credinței, evreii L-au socotit pe Mesia drept împărat al lor, care, credeau ei, avea să-i scape de sub stăpânirea romană. Iar când au văzut că nu face aceasta, L-au crezut un înșelător și L-au răstignit. Tot astfel și astăzi, nefiind un împărat lumesc ("Împărăția mea nu e din lumea aceasta”), Mântuitorul n-ar interveni în războiul ce tocmai produce tragedii sub ochii noștri. De ce n-o face, deși războiul este nedrept și produce tragedii? Pentru că nu El l-a pornit, și nu El îl conduce, și nu El omoară oameni nevinovați - ci Putin, susținut de Ierarhia Bisericii ruse. Atunci de ce îngăduie așa ceva? Pentru că Dumnezeu l-a făcut pe om cu voință liberă, ca omul însuși să aleagă binele sau răul și, astfel alegând, în veșnicie să aibă parte de bine sau de rău. Dumnezeu nu forțează pe nimeni să devină dumnezeu asemeni Lui, astfel cum ne-a făgăduit că putem deveni încă de când ne-a adus la ființă ca pe creația Sa supremă. Ce face El, însă? Ascultă rugăciunile noastre din asemenea vremuri și le împlinește după dreapta Lui judecată. Deci asta putem și se cuvine să facem, să ne rugăm. Cu credință, cu nădejde și alungând frica.

*Vă spusesem cum așa-zisa Autoritate națională pentru protecția consumatorilor s-a apucat să amendeze masiv Gazprom și Lukoil ca să pedepsească Rusia, cică, din cauză că Putin a atacat Ucraina. Știți ce mi-a scăpat să vă mai zic? Că maimuțoiul prezident al ANPC a fost făcut om de o altă slugă - tuta de Dăncilă, om al austriecilor rivali de la OMV Petrom.