ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 7 iulie curent "Televiziunea română” (vorba vine) a difuzat "documentarul” (vorba vine) "Adevăruri despre trecut: Femei în Securitate”. Încă un episod, la TVR, din seria de tentative de reabilitare josnică a Securității criminale (ceva ce n-am mai văzut din anii negri ai lui Iliescu și ai FSN). Trei foști ofițeri femei au avut la dispoziție aproape o oră să pledeze manipulator nevinovăția - și "patriotismul”, atenție! - Poliției politice comuniste și al agenților ei. Argumente? Mai ales acesta, că Securitatea a fost o instituție a statului care a funcționat după niște legi, pe care securiștii le-au respectat. Nici un cuvânt despre faptul că numitul stat era o dictatură și că legile (mai ales cele pe care le-au servit securiștii) erau și ele, cum altfel, totalitare - adică esențial abuzive și nu o dată criminale. Și că de fapt Securitatea, dimpreună cu aparatul central al Partidului, constituia mașinăria groazei "regimului comunist criminal” (conducerea TVR ignoră batjocoritor faptul că statul post-comunist a condamnat în exact acești termeni dictatura prăbușită în Decembrie 1989). Din perorații precum că ele au servit în Securitate, și că au "funcționat după niște legi”, cele trei securiste au tras la unison concluzia că "n-au făcut niciun rău”. Ceea ce e o manipulare cât casa. Și că e așa o arată și faptul că cele trei securiste gureșe și viclene "au dorit” să nu fie filmate; îl citez pe reporterul care pretinde că a stat de vorbă cu ele: "Le-am respectat dorința de a-și păstra anonimatul”. Așadar, întrebarea este: Dacă "ați funcționat legal și n-ați făcut niciun rău”, de ce vă e rușine, securiste guriste, să vă vadă lumea? Să afle și vecinii, și foștii colegi din liceu, și oamenii din sat, și foștii profesori că ați fost securiste? Dar problema cu anonimatul celor trei manipulatoare ce au pledat fără rișine timp de aproape o oră la Televiziunea publică în beneficiul Securității nici nu e în primul rând a lor, ci a realizatoarelor emisiunii, două nume de ocară ce se cer ținute minte: Raluca Bibiri și Raluca Rogojină. O deontologie minimală spune și oricărui neinițiat că este inacceptabil ca o instituție a ororii comuniste să fie reabilitată la Televiziunea publică sub un anonimat pe care regret că nu-l mai pot cataloga din cauză că pe ziua de azi mi-am epuizat deja epitetele.

*Tocmai am dat peste aceste rânduri, scrise în noiembrie 2011, și pe care nu știu cum s-a făcut de nu le-am publicat. O fac în ideea că istoria o scriu oricum învingătorii: "Țărăniștii Ciorbea și Vasile Lupu s-au dus la prezidentul securist Băsescu să-i reconcilieze și să le reunifice Partidul. Asta e ca și cum martirii PNȚCD s-ar fi dus la torționarii lor să le refacă viața. La despărțire nu mai am să le spun celor doi decât atât: Hai sictir!"

*Ați observat că cei care-l tot pupă în fund pe Putin rămân fără nicio replică atunci când le aduci aminte că majoritatea copleșitoare a statelor lumii a condamnat atacul său banditesc împotriva Ucrainei? E adevărat și că măgarii de americani i-au corupt pe conducătorii lumii cu gagici de la Hollywood, dar măcar asta nu constituie o crimă împotriva umanității. Și încă ceva, aceiași pupători îți explică savant-inept cum Rusia a fost provocată de ucraineni prin aceea că și-au dorit să intre în NATO și UE; adică ar fi trebuit să intre nu acolo, ci în Rusia, ca și Crimeea, răpită de tâlharul Putin în urmă cu opt ani.

*Probabil că de fiecare dată când omul spune că "Situația e sub control" Dumnezeu Se duce și Se culcă liniștit.

*Viktor Orban pare deja sigur că e providențial. În UE și NATO îi place să fie, cum se zice, singur împotriva tuturor. În plus, pare că-și închipuie că dacă Trump și republicanii vor reveni îl vor lua de suflet cu toată această atitudine a sa (ceea ce ar putea să nu se întâmple întocmai). Este adevărat, da - chiar dacă Orban nu vorbește despre asta - reabilitarea  valorilor care au consacrat Occidentul este necesară. Iar pentru asta pledează cel mai convingător și mai legitim republicanii înșiși și Trump; iar la noi, fără stridențe, pentru cine a fost atent, urmașa marilor noștri regi. Însă totul trebuie făcut încercând să prezervi cât mai mult solidaritatea euro-atlantică, și nu s-o sabotezi. Și să încurajezi astfel fără voie și alte aventuri revizionist-criminale ca aceea a lui Putin  de la granițele Europei.