ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


IPS Acad. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este membru plin în mai multe academii internaționale, academii din Paris, Salzburg, Ulaanbaatar, Bari, Milano etc. Eminentul teolog profesor universitar doctor și Înalt Ierarh al Sfântului Sinod al BOR a primit și foarte multe premii internaționale ca recunoaștere a operei sale științifice. Aceasta nu poate să nu deranjeze anticreștinii de ocazie care clevetesc pe marginea faptului că IPS Teodosie nu este și în Academia de la București în care e posibil să fie primit în curând și celebrul cantautor Dani Mocanu, mai ales după susținerea de care a beneficiat din partea colegului său, autorul Humanitas Mircea Cărtărescu.

De exemplu, IPS Teodosie este membru plin al Academiei Scientiarum et Artium Europaea din Salzburg - Academia Europeană de Științe și Arte din Salzburg cât și al Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres din Paris, alături chiar de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, la rândul lui membru al acestor academii de prestigiu, conform CV-ului său de pe site-ul Academiei Române.

În Academia Europeană de la Salzburg mai este membru, de asemenea, și președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. IPS Teodosie nu este singurul Înalt Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care face parte din acest for internațional. Alături de el se mai află și IPS Andrei Andreicuț,  Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Academia numără aproximativ 1.500 de personalități ale vieții universitare mondiale, acoperind șapte secțiuni: Științe umaniste, Medicină, Artă, Științe ale naturii, Științe sociale, economice și juridice, Științele tehnice și ale dezvoltării, precum și Religiile lumii, fiind fondată, între alții, de cardinalul Franz König, la vremea aceea Arhiepiscopul Vienei.

38 este numărul membrilor de onoare ai Academiei de la Salzburg distinși cu Premiul Nobel, informează Basilica. Mircea Cărtărescu și Dani Mocanu nu se numără printre ei. În schimb, alături de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se află în aceeași Academie de Științe Ferenc Krausz, deținătorul Premiului Nobel pentru Fizică 2023 sau Anton Zeilinger, care a primit același premiu Nobel în 2022. Sau Joseph E. Stiglitz, posesorul premiului Nobel pentru economie. Chiar și Mihail Gorbaciov, care a primit premiul Nobel pentru pace, a fost membru de onoare al Academiei de la Salzburg.

În imagine, profesorul Constantin Barbu, IPS Teodosie și filosoful Klaus Mainzer, președintele Academiei Europene, susținută de guvernul Austriei și Comisia Europeană și membră a InterAcademy Partnership (IAP), o rețea globală formată din peste 140 de academii naționale și regionale:

De asemenea, ca să mai oferim un singur exemplu, IPS Teodosie este și membru al Academiei Europeane de Științe, Arte și Litere de la Paris, înființată în 1979 și afiliată la UNESCO, unde este membru corespondent și academicianul Ioan Aurel Pop. Reputata Academie de la Paris își selectează membrii din academiile naționale și internaționale și din rândul câștigătorilor premiilor internaționale majore. Ea are 200 de membri titulari și 200 de membri corespondenți, inclusiv 60 de laureați ai Premiului Nobel și 300 de membri ai academiilor naționale din 54 de țări, conform Wikipedia. Din România, au fost primiți în Academia de la Paris, în 2018, și regretata soprană Mariana Nicolesco, membră de onoare a Academiei Române, și soțul său, istoricul de artă Radu Varia, doctor în Istoria Artei și Civilizației al Universității din Paris și membru de onoare al Academiei Regale a Scoției.

După cum se vede, sunt și alți români care își găsesc cuvenita recunoaștere academică în străinătate, departe de coteriile de pe Dâmbovița.

Adevărul Bisericii are cuvântul în continuare, în devoalarea încă unui fake-news marca g4media.ro a cărui țintă a minciunilor ordinare este ÎPS Teodosie:

Publicația anti-ortodoxă G4Media.ro, recunoscută deja pentru derapajele sale ideologice, a lansat un nou atac, de această dată în direcția uneia dintre cele mai respectate figuri ale Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Articolul publicat sub titlul tendențios „Teodosie semnează cu titlul de »academician« deși nu e membru al Academiei Române” face ceea ce G4Media a învățat să facă relativ bine: amestecă fapte parțiale, denaturează realitatea și propune o narațiune ideologică, menită să discrediteze nu doar un om, ci o întreagă instituție spirituală. Adică minte, după cum vom demonstra în continuare.

Ce spune cu adevărat legea și ce omite intenționat G4Media

G4Media citează aberant Legea nr. 752/2001 privind organizarea și funcționarea Academiei Române, potrivit căreia doar membrii titulari ai acestei instituții pot folosi titlul de „academician”. Corect. Dar ceea ce ascunde cu bună știință este că Înaltpreasfințitul Teodosie nu a pretins niciodată că este membru al Academiei Române. Titlul invocat este acordat de o altă instituție academică, din afara ariei reglementate de legea menționată. A sugera că orice folosire a acestui titlu în afara Academiei Române este ilegală reprezintă o mistificare grosolană.

Este un fapt cunoscut că există și alte academii de ramură, academii internaționale sau instituții de înaltă expertiză cultural-științifică ce acordă, simbolic sau onorific, titluri academice. IPS Teodosie este membru al unei astfel de academii, fapt afirmat clar în toate comunicările oficiale. Să ignori voit aceste nuanțe și să construiești o acuzație pe o omisiune voită echivalează cu manipulare.

Când disprețul devine standard jurnalistic

Până și tonul articolului trădează o poziție de dispreț, nu de investigație onestă. I se spune pur și simplu „Teodosie”, nu „Înaltpreasfințitul Teodosie”, așa cum este corect din punct de vedere jurnalistic, instituțional și moral. Această familiaritate forțată este, de fapt, un semn clar al lipsei de respect, dar mai ales o strategie deliberată de discreditare.

Articolul publică ironii despre evenimentele religioase din Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, insinuând că titlurile academice prezentate acolo ar fi „însemnări de curte” fără nicio valoare. Ceea ce se ignoră voit este faptul că acele volume dedicate Sinodului I Ecumenic sunt lucrări de real interes teologic și istoric, iar Constantin Barbu, numit de G4Media „uns academician de Teodosie”, este un reputat cercetător și editor de manuscrise, la rândul lui membru al mai multor academii de stat, naționale și internaționale de pe trei continente, de la Kiev și Chișinău până la Paris și Salzburg, din Asia sau chiar și dincolo de Ocean, în America.

Cine sunt de fapt țintele? Ortodoxia și credincioșii români

În realitate, nu doar IPS Teodosie este ținta. Ținta este Ortodoxia. Ținta sunt românii care cred încă în valorile Bisericii, care se adună în jurul unor ierarhi demni și neîndoielnic dăruiți slujirii. A-l ataca pe Arhiepiscopul Tomisului, ierarhul care slujește în fiecare dimineață, de la 6.30, Sfânta Liturghie și seară de seară până dincolo de miezul nopții acatistele zilei, doar pentru că este vocal, iubit, prezent în spațiul public, implicat în problemele societății, nu este jurnalism. Este o vendetă ideologică.

IPS Teodosie nu și-a arogat niciodată merite necuvenite. A afirmat de fiecare dată transparent că este membru al unei academii academice internaționale, nu al Academiei Române - după cum stă înscris pe coperțile lucrărilor sale de referință (foto mai jos). Să ignori această distincție este dovada clară că nu adevărul contează, ci crearea unei percepții toxice.

Este pentru a treia oară în ultima lună când controversatul site atacă Biserica Ortodoxă Română, ierarhii și slujitorii săi, precum și credincioșii, fie că sunt din țară, fie că sunt din străinătate.

Vedeți și ADEVARULBISERICII.RO arată minciunile propagate de controversatul site anti-ortodox G4media.ro