ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inca un "derapaj", cum ar spune deontologii, al politiei gandirii. Un ziarist - chiar preot -, care i-a luat interviu arhiepiscopului Teodosie, a fost amendat drastic de CNA cu 10.000 de lei, nu pentru ceva ce a spus, ci pentru ceva ce nu a spus. Toata povestea e halucinanta.

Recent, am vazut in doua publicatii doua stiri care spuneau in titlu ca Teodosie a facut afirmatii "revoltatoare" in aceeasi zi. Bizar era ca, daca le deschideai, declaratiile erau diferite. Digi spunea ca grozavia era ca i-a spus unei ascultatoare, care sunase la radio sa mai faca si voia sotului, nu doar pe a ei. "Sunt casatorita de doi ani si nu simt nevoia relatiilor cu sotul, iar pe el il deranjeaza. Ce putem face ca sa mentinem casnicia." Dupa parerea mea, raspunsul ierarhului pentru frigida era de bun simt. De ce s-ar casatori cineva care vrea sa fie abstinent si sa n-aiba legatura cu partenerul!? Nu puteam pricepe unde-i abuzul, ca abuzat parea sotul ignorat de dragostea conjugala.

La Antena 3, crima de vorbire era relatata cu totul altfel. Era vorba de o femeie care se plangea ca e abuzata. Dar, lucru absolut  mizerabil, pe site-ul lui Gadea cuvantul "abuzata" era facut link si ducea la o stire fara absolut nicio legatura - despre un viol comis intr-o comuna. Un cititor neglijent, care dadea click sa afle detalii ar fi dedus ca Teodosie comentase (ingaduitor) acel viol. Total neadevarat.

Intrebarea ascultatoarei, asa cum era relatata de Antena 3 suna asa: "Dupa multi ani de casnicie, s-a intarit convingerea in mine ca sotul nu are empatie, as putea spune ca am fost abuzata psihologic. Din cauza lipsei de empatie, el mi-a adus suparare in momentele de bucurie. Cand aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a sustinut." Acestei intrebatoare, Teodosie i-a recomandat sa isi duca crucea, iar celeilalte i-a spus ca si o casnicie e metaforic o cruce.

Dupa aceste declaratii, a fost iures. Elena Lasconi de la USR, Alina Gorghiu de la PNL, ministrul Muncii de la PSD, Familiei, Justitiei, au sarit la gatul preotului. A fost reclamat si la CNCD, amenintat cu o amenda de 100.000 de lei. I s-au amintit numarul violurilor si nenorocirilor din tara, ca si cum le-ar fi savarsit pe toate sau incurajat cu sfaturile matrimoniale.

Azi, reporterul de la radio, care doar statea intre ierarh si enoriasele de la telefon, a primit acea amenda de la CNA. Dar nu pentru ceva ce a zis el, nici ca a auzit ce-a zis invitatul fara sa-si astupe urechile. Ci pentru ca nu a dat pe post numarul Telverde pentru persoane abuzate.

Deci cumva trebuie sa stii pe de rost telefoane utile si sa le inserezi in discutie ca un spot publicitar, daca esti moderator. Si trebuie sa ai fix aceasta idee de raspuns cand auzi un preot vorbind, altfel esti in culpa ca realizator de radio. Daca unul zice ca-si da foc la telefon, sa ai memorat numarul de la pompieri ca o patesti!

Pe langa absurdul amenzii pentru omisiune de comunicare a unui numar telefonic, chiar lapidarea publica a prelatului e dovada unei lumi care a luat-o razna cu persectiile impotriva crestinilor. Sfaturile preotului pot sa iti displaca, sa le consideri ridicole, medievale, ineficiente. Dar sunt acoperite de dreptul la constiinta religioasa. Pentru ca nu iti impune nimic, daca nu esti credincios ortodox, si nici macar daca esti. E dreptul lui sa interpreteze etica asa cum crede si dreptul tau sa nu crezi in credinta lui.

Daca un muftiu iti spune: supune-te sotului ca asa scrie in Coran si fii cuviincioasa cu celelalte sotii ale lui, el nu e abuziv cu femeile. E religia lui, interpretata dupa credinta lui. Tii cont de ea doar daca esti musulman si daca ai chef. 

Daca guru Bivolaru iti spune sa pui canuta la al doilea jet (cica primul e de evitat) nu poti sa-l reclami la Sanepid sau la OPC. Daca vrei il crezi si ii urmezi sfaturile, daca nu, nu. Pe vremea cand Tuca il invita pe Guru, lumea nu se sonase atat sa il amendeze ca n-a avertizat telespectatorii sa nu bea sau sa nu mediteze stand in cap.

Iar intrebarea formulata de ascultatoare e foarte discutabila. Habar n-avem daca povestea cuiva care da telefon la radio e reala. Ce se deduce de acolo nu e neaparat un abuz, in tot cazul, nu fizic. Si cum apreciaza fiecare abuzul psihologic e foarte diferit. De exemplu, eu ma simt abuzat psihologic cand nu radeti la glumele mele si cand radeti la postari serioase. Dar asta e doar aprecierea mea subiectiva. Nu poti pune semnul egal intre supararea mea si abuzul cuiva tinut captiv intr-o pivnita. Daca il sunam pe Teodosie la linia fierbinte, probabil m-ar fi sfatuit sa am rabdare cu voi. Ceea ce nu inseamna ca a incurajat abuzul.
 

Vedeți și Evadare.ro