ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monumentul a fost ridicat în perioada interbelică la inițiativa Căminului Cultural „Vasile Conta” din localitate, fiind sculptat de Lazăr Dubinovschi, sculptor basarabean de origine evreiască, cel care va lucra peste ani bustul lui Mihail Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chișinău.

 
În 1940 monumentul a fost partial distrus, iar în 1943  fost refăcut de localnici la inițiativa prreotului paroh. În 1944 monumentul a fost din nou parțial distrus, iar în 1962 ultimele rămășite ale monumentului au dispărut și ele.

Eforturile de refacere ale monumentului au început în primăvara anului 2021 prin identificarea martorilor oculari de către Ana Verdesh și reproducerea în desen a imaginii interbelice. Ulterior, aceste mărturii au fost exploatate de arhitectul Mihail Andries care a elaborat proiectul de restaurare.

Datorită primarului  Anatolie Gnatiuc, în vara anului 2022 a fost turnat în beton scheletul monumentului, iar piatra s-a lucrat în atelierele de la Cosăuți. 

Prin efortul și donația sculptorului Veaceslav Jiglițchi, monumentul a fost îmbogățit cu acvila romană și doi soldați turnați în basorelief. Casca unui soldat poartă asupra sa monograma Regelui Ferdinand I al României. Sculptura reprezintă doi soldați români, unul rănit care cade în brațele camaradului său având arma în mînă și tricolorul românesc.

De asemenea, la baza monumentului au fost inscripționatele unmele eroilor fundureneni căzuți în Primul Război Mondial pe frontul împotriva austro-ungariei.

Inițiativa restabilirii acestui monument aparține avocatului Iulian Rusanovschi și este închinat buneilor săi (Ana și Ilie Nagavciuc) născuți în com. Fundurii Vechi.

La evenimentul de sfințire a monumentului au fost prezenți oaspeți de onoare printre care amintim pe Consulul General al României la Bălți - domnul Petrișor Ionel Dumitrescu, doamna Ambasador Iuliana Gorea Costin, deputații Florin Pușcașu, Boris Volosatîi,  Vasile Gaviuc, preotul profesor Mircea Bejenaru din Suceava, prof. Ion Mărgineanu - deputat în Primul Parlament al R. Moldova, preotul Zicu Ovidiu Augustin, Lîsenco Sergiu, avocatul Igor Ciuru, Andrei și Semenciuc, președintele r. Glodeni Ion Cojocari, primarul or. Glodeni, alături de oamenii din sat, invitați din România, autoritățile publice locale și centrale. Cântece patriotice au fost interpretate de Ansamblul de Muzică populară al Casei de Cultură Fundurii Vechi - „Muguri de Speranță”.

La eveniment au fost intonate Imnurile României și al R. Moldova de către Fanfara Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, iar spre final, echipa cu salve a tras 3 rafale de focuri de armă în memoria eroilor reîntregitori. Pentru acest fapt îi mulțumim șefului IGPF - domnului Rosian Vasiloi
 
FOTO:
  Ar putea fi o imagine cu 14 persoane, persoane în picioare și în aer liber
 
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare, monument și în aer liber
 
Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare și în aer liber
 
VIDEO: