ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima vreme , asistăm la o campanie furibundă a televiziunilor comerciale contra legumelor provenite din solariile și grădinile românilor. Indivizi care n-au crescut la viața lor un bostan vin la televizor cu „teste și analize”, făcute numai ei știu unde, din care rezultă cum ne otrăvesc horticultorii profesioniști sau amatori din țara noastră. Fără să ne spună și nouă că e vorba de ferme din Matca sau din Olt. Nu dau niciun nume de fermă, nimic. Mormânt! 

În primul rând, România nu are laboratoare acreditate pentru depistarea pesticidelor. Dacă există asemenea laboratoare, să ne arate și nouă un buletin de analize, cu adrese, cu ștampilă cu tot. Și OTV ne arăta cum ne otrăvesc fabricile de mezeluri, fără buletine de analize, fără adrese, fără nimic. Fetele de pe sticlă, care se prezintă simplu și asexuat „jurnalistul Elena”, „jurnalistul Cătălina”, „jurnalistul Alexandra” etc, ne-au convins definitiv că desicanții ar fi tot pesticide. Și dă-i!...
Din start voi afirma și eu că există fermieri mari sau mici în România, care aruncă otrăvuri pe plante fără să gândească, folosesc desicanți pentru coacere forțată, la fel ca italienii și grecii. De ce? Fiindcă în comunele noastre nu mai există „doctori de plante” și Cormoranu nici nu se sinchisește de asemenea nevoi reale din economia noastră agrară. Însă nu trebuie generalizat fiindcă e păcat de munca oamenilor. Apoi, nu toți fermierii cultivă hibrizi de roșii, cu care poți să-i pui la pământ pe toți turiștii de la Pamplona, dornici să se bată cu pătlăgele. 
Însă pe mine altceva mă intrigă: de ce se face campanie numai împotriva legumelor produse cu greu în solariile românilor? De ce nu vedem campanii similare contra legumelor venite din Turcia, din Grecia sau Italia, unde este paradisul pesticidelor de tot felul? Nu cumva importatorii au dat comanda la televiziunile comerciale și, pentru o șpagă, distrugem toate grădinile românilor? 
Tristă misiune pot să aibă unii gazetari din țara noastră, care habar nu au de agriculutră, dar ne asigură toată ziua că „este vreme frumoasă” când nu plouă trei luni la rând și temperatura urcă la 40 de grade Celsius. Îi auzi frecvent glăsuind ca niște biete păsări: „În sfârșit, am scăpat de ploi!”... 
Mâna pe carte și de strajă la realitățile românești, copii! (Viorel Patrichi)