ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Urmare a apariției articolului Profesorului Tiberiu Tudor despre Politica educațională xenofobă a Ucrainei, Doamna Viorica Moisuc, reputat istoric al României, a avut câteva considerații, pe care ne-a permis să le publicăm pentru toți cititorii ActiveNews. Ne exprimăm speranța continuării acestei colaborării care ne onorează nespus. Doamna Viorica Moisuc:

Despre situația românilor din Ucraina am a spune câteva lucruri:

1. Situația dramatică a românilor din Ucraina privitor la regimul educației școlare, intolerabilă, este privită cu mare „îngăduință” de autoritățile din  București. Răspunsul la întreberea „de ce ?” nu îl am. Pot să fac doar supoziții.

2. Dacă aici se folosește limba ucraineană în trei mari Universități, Românii din Ucraina nu beneficiază nici măcar de folosirea limbii lor într-una singură!

3. Dacă s-ar recunoaște oficial  Românilor din Ucraina statutul de „băștinași”, ar decurge de aici o altă abordare a chestiunii „frontierelor”, de unde ar rezulta  multe alte abordări  diferite de natură politică, socială, culturală, administrativă.

Mai mult, relațiile cu țara acestora (România) ar fi cu totul alta. În ce-i privește pe Tătari, după câte știu, nu există o „Tataria”, așa că statutul de „băștinași” în Ucraina nu înseamnă nimic. 

4. Ministrul Cîmpeanu sigur n-a făcut-o de capul lui. Banii folosiți pentru „nevoile” refugiaților în materie de învățământ ca și pentru alte multe „nevoi” despre care opinia publică de la noi nu este deloc informată, se pot „vedea” în situația deplorabilă a unui mare număr de pensionari, în criza medicamentelor, în facturile la utilități, în sărăcia ce ia proporții etc. 

5. Pe bună dreptate omologul lui „Bogdan” (Aurescu - nota red.) îl gratulează pe acesta cu drăgălășenii! Unde s-a mai văzut așa o clemență, dărnicie, așa o bunăvoință nemărginită pe spinarea propriului popor? Mai mult, de nimic justificată? Cu siguranță, domnul acesta darnic și slugarnic nu l-a citit nici pe Titulescu, nici pe Litvinov! Nu are habar de istoria relațiilor dintre Moldova bătrânilor voievozi cu Ucraina, nici a celor dintre România lui Ferdinand I și Ucraina lui Racovski! 

În rest, să le dea Dumnezeu acestora atâta bine și fericire cât au dat ei românilor - singurii adevărați băștinași din Ucraina!