ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierul american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a anunțat vineri, 7 iulie 2023, că administrația Biden a luat decizia finală: va trimite în Ucraina muniție cu fragmentație.

Muniția cu fragmentație este interzisă în peste o sută de țări din întreaga lume.

Ea constă într-o multitudine de „bombe mici” care se introduc în obuze, rachete și bombe. Proiectilele se desfac în aer și pulverizează mini-bombele din interior pe o suprafață întinsă, cu efecte devastatoare în special pentru oameni, fie ei militari sau civili.

După cum arăta recent publicația ucraineană Strana, între 10% și 40% din aceste mini-bombe nu explodează când ajung la sol.

Dar tocmai asta le face atât de periculoase.

„Regiuni întregi sunt împânzite de mii, uneori de milioane de mini-bombe ne-explodate, dar care pot exploda în orice moment.”

Și Strana continuă:

„Aceasta constituie o amenințare directă pentru civilii care se întorc la casele lor după sfârșitul ostilităților. În teritoriile presărate cu bombe cu fragmentație este uneori imposibil să trăiești și să practici agricultura timp de decenii.”

Măsura trimiterii acestui tip de muniție a stârnit nemulțumire inclusiv în tabăra aliaților Statelor Unite. Germania și Austria au anunțat că se opun transferului unor astfel de arme.

BBC scrie că nu este exclus ca aliații să ia Statele Unite la întrebări pe această temă la summit-ul NATO de la Vilnius, de peste câteva zile.

Dar, mai ales, nu trebuie neglijată percepția opiniei publicului asupra Războiului din Ucraina. De la invazia din 24 februarie 2022, Occidentul și-a turat la maximum motoarele mașinii de propagandă pentru a convinge opinia publică de cât de malefică este Rusia.

Or, măsura trimiterii unui astfel de tip de arme devastatoare pentru civili riscă să pună serios sub semnul întrebării povestea  că „băieții buni” sunt în Occident.

Mai ales că ea vine după ce britanicii au trimis deja în Ucraina obuze cu uraniu sărăcit, un alt tip de muniție care face ravagii în rândurile populației civile, așa cum s-a dovedit în Irak.

Washingtonul însuși recunoaște cât de periculoasă pentru civili este muniția cu fragmentație, pe care totuși o trimite regimului Zelenski:

Jake Sullivan a declarat în anunțul său de vineri:

„Recunoaștem că muniția cu fragmentație creează riscul vătămării populației civile din cauza pieselor neexplodate... De aceea, am amânat decizia atât de mult timp.”

Sullivan a spus însă că Ucraina a dat asigurări că va folosi această muniție exclusiv în teritoriile care îi aparțin.

Această asigurare nu este însă deloc liniștitoare: rusofoni sau ucrainofoni, că trăiesc în Donbas, în Crimeea, în Zaporojie sau Herson, tot de civili e vorba.

Între timp, New York Times a venit cu o variantă de-a dreptul aiuritoare: Statele Unite au epuizat toate stocurile de muniție convențională și – pentru a nu lăsa Ucraina fără apărare – trimit muniție cu fragmentație.

Ipoteza este confirmată și de un articol din Wall Street Journal, datând încă de la sfârșitul lunii martie.

Așadar, Statele Unite trimit în Ucraina arme interzise și devastatoare pentru populația civilă pentru că au rămas fără arme convenționale.

Toate stocurile au fost epuizate de livrările uriașe de arme trimise în Ucraina.

O situație asemănătoare se înregistrează în aproape toate țările NATO.

Marea Britanie, care a trimis în Ucraina obuze cu uraniu sărăcit, dar și tancuri Challenger și alte tipuri de blindate, a rămas în acest moment doar cu 40 de tancuri și cu vreo 10 nave de luptă funcționale. Se învârte Thatcher în mormânt ca ventilatorul.

În acest ritm, dacă Războiul din Ucraina mai continuă mult, NATO va rămâne complet dezarmat.

În urmă cu câteva zile, Zelenski a repetat că, până nu se va elibera ultimul metru pătrat de teritoriu ucrainean ocupat de ruși (inclusiv Crimeea), războiul nu se va încheia.

Iar Occidentul a declarat la rândul său, în repetate rânduri, că va sprijini cu toate resursele disponibile și necondiționat Ucraina, până când Zelenski va declara că dorește Pacea.

Această evoluție a lucrurilor are un singur deznodământ posibil. Unul terifiant.

Dacă armele interzise au început deja să înlocuiască armele convenționale – din cauza epuizării arsenalelor – nu este departe clipa când Occidentul va trimite în Ucraina arme nucleare.

Este Visul de Aur al lui Zelenski.