ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Puțină lume știa de unde a apărut Vlad Voiculescu titular la Sănătate, în Guvernul Dacian Cioloș. Nu a durat mult până să se afle, era nepotul unui mogul din penumbră, care dirija comori fără fund, din visteria CNAS, către giganții Pharma, Nicolae Voiculescu, zis „Don Nic-Novartis” (*). „Don Nic”? Nu veți auzi ca o asemenea poreclă să fie dată vreunui Nicolae care predă geografie la vreo biată școală generală, sau vreunui Kolea, pescar din Deltă. Ce dacă tânărul Vlad Voiculescu era doar un economist de grădiniță, fără nici cea mai vagă idee despre domeniu? Important era să știe ce are de făcut. Iar un an, cât a rezistat Dacian Cioloș în Palatul Victoria, a știut.
 
Cea mai importantă realizare a mandatului de ministru al Sănătății al lui Vlad Voiculescu a fost împiedicarea realizării de transplanturi pulmonare în România. Războiul dintre doctorul Narcis Copcă și contabilul Vlad Voiculescu a fost unul crâncen. Cu toate astea, primul transplant pulmonar nu s-a putut face decât după plecarea contabilului Vlad Voiculescu din fruntea Sănătății. La auzul reușitei, acesta nu și-a putut ascunde otrava și a postat pe Facebook: „Operația nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni. Reușita operației înseamnă doar foarte puțin, marile provocări încep după intervenție, iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient.” În ciuda dorinței morbide prost disimulate, pacientului transplantat i-a mers foarte bine, la fel și următorilor. Explicația poziției de rozătoare de cabluri electrice de centrală nucleară a contabilului Vlad Voiculescu, în privința oricăror năzuințe de performanță a medicilor români, în general, a dat-o chiar doctorul Narcis Copcă în publicația Qmagazine:

„Statul român a plătit 250 de milioane de euro către țările din Uniunea Europeană, iar comisionul societăților care-i trimit pe acești pacienți în străinătate pentru diferite tratamente și operații, variază între 10 și 20%. Este verificabil acest fapt. Domeniul transplantului este o vacă foarte bună de muls. Fac precizarea că am fost sprijiniți de toți miniștrii Sănătății, cu o singură excepție: Vlad Voiculescu”.

În mandatul aceluiași Vlad Voiculescu, de profesie contabil, pentru cine nu a reținut, o serie de ași ai medicinei românești au fost nenorociți, rând pe rând: Prof. Dr. Monica Pop, de la Spitalul de Oftalmologie, Prof. Dr. Mihai Lucan, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, Prof. Dr. Irinel Popescu, șef program de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, Prof. Dr. Gheorghe Burnei, șef Secție de Ortopedie de la „Marie Curie” și Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, primul centru de transplant pulmonar, au suferit acuzații grave, materializate în dosare penale, dintre care câteva mai trenează și în ziua de astăzi. De ce? A explicat pentru EvZ, la vremea respectivă, tot un medic, doctorul Lucian Duță, fostul șef al CNAS, cu privire la înscenarea căreia i-a căzut victimă Prof. Dr. Gheorghe Burnei:

„Știam și eu că tot ce i s-a întâmplat a fost o înscenare pusă la cale de niște nevolnici cu mari ambiții politice, dar mai ales foarte iubitori de bani! Adică foarte corupți! Pentru că aveau interesul ca pacienții români sa fie tratați la Viena pe banii CNAS, la prețuri de cinci ori mai mari decât în România! Iar ei să beneficieze de comisioanele aferente! Așa cum au făcut și cu transplantul, pe care practic l-au pus pe butuci!”

Despre ceea a pătimit Prof. Dr. Monica Pop am povestit în editorialul meu „Doctorița Pop a învins doua cancere: pe cel de colon și pe Voiculescu-Tolontan”. Titlul spunea cam totul! La un an și ceva după ce Cătălin Tolontan anunța triumfător în Gazeta Sporturilor că „DNA a început urmărirea penală împotriva Monicăi Pop pe cazul expus de Gazeta anul trecut!”  celebrul medic oftalmolog era înștiințat de DNA cu privire la hotărârea de clasare a dosarului, pe motiv că „fapta nu există”.

Au trecut de atunci câțiva ani. Am putut afla către sfârșitul anului 2019, că Vlad Voiculescu intenționa să candideze pentru funcția de Primar al Capitalei. Spuneam pe atunci că „dacă cineva își imaginează că Vlad Voiculescu vizează bunăstarea bucureștenilor, curățenia străzilor și ridicarea gunoiului la vreme, la fel cum a vizat ministerul sănătății de grija bolnavilor, înseamnă că nu prea are ce face pe lumea asta și nici nu știe cum a fost cu distrugerea unei mari personalități a lumii medicale, prof. dr. Gheorghe Burnei, și cu tentativa de compromitere a prof. dr. Monica Pop.”

Arătam cât se poate de clar că nu grija față de căldura din casele bucureștenilor, sau față de integritatea conductelor de canalizare îl mâna, ci intenția de a dispune în folosul Grupării de cele 19 spitale din rețeaua Primăriei. Toate, unul și unul:

 1. Spitalul Clinic „Sfânta Maria”
 2. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Dr. Victor Babeș”
 3. Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”
 4. Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino”
 5. Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila”
 6. Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependentelor pentru Tineri „Sf. Stelian”
 7. Spitalul Clinic „Colentina”
 8. Spitalul Clinic „Colțea”
 9. Spitalul Clinic „Filantropia”
 10. Spitalul Clinic de Ortopedie și TBC Osteoarticular „Foișor”
 11. Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu”
 12. Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”
 13. Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”
 14. Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia Bucuresti”
 15. Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”
 16. Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu”
 17. Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Stefan”
 18. Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”
 19. Centrului Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”

De unde știu că asta dorea? Păi, bănuiala mi-a devenit certitudine din momentul în care candidat al combinației PNL-USR-PLUS a devenit Nicușor Dan. Prețul a fost stabilit printr-un Protocol între PNL și Alianța USR-PLUS de participare la alegerile locale din București, în care s-a stabilit că Vlad Voiculescu are garantată funcția de viceprimar și că va primi în administrare Sănătatea, adică va gestiona cele 19 spitale din București și bugetele care le deservesc. Clar?

EVZ

__

(*) Nota red: Conform Rise Project, Nicolae Voiculescu a fost implicat în scandalul internațional de corupție și spălare de bani denumit "Panama Papers". Nicolae Voiculescu, prezentat de presă drept „expert în sănătate” a fost timp de șapte ani directorul companiei de farmaceutice Novartis. El este membru fondator al Institutului Aspen - România, condus de Mircea Geoană, iar în 2008 a fondat compania Link Resources alături de avocatul Ion Nestor de la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen, casă de avocatură deținută și de mama fostului ministru PSD Dan Șova. În aceeași Link Resources a mai intrat ca asociat și Dinu Dragoș Lucian, fost CEO al DOMO, A&D Pharma, în prezent director executiv al Tiriac Holding. [https://www.linkedin.com/in/dinu-dragos-lucian-819261b]