ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe marginea recentei declarații a Președintei Maia Sandu prin care aceasta a cerut, absolut corect și argumentat, ca Rusia să-și retragă din Transnistria munițiile și trupele staționate acolo ilegal, șeful de la Kremlin răspunde în bătaie de joc: „Federația Rusă este gata să-și retragă trupele din regiunea transnistreană, inclusiv misiunea sa de pacificare, însă doar după ce va fi găsită o soluție pașnică pentru conflictul înghețat de pe Nistru”!
 
Nimic nou! Ocupantul rămâne ocupant: după ce că se află, fără vrerea noastră, contrar legilor noastre, pe teritoriul nostru constituțional, el ne mai pune și condiții!
 
Acesta este tratamentul pe care Rusia ni l-a aplicat de peste 200 de ani: unde calcă, acolo stăpânește!
 
În această situație, Maia Sandu, dacă-și are consilieri cu demnitate, ar trebui să-i amintească lui Putin că „soluția pașnică” pentru „conflictul transnistrean” moldovenii, fiind oameni pașnici și iubitori de libertate, au propus-o la 22 iulie 2005 prin Legea Nr. 173 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului (Transnistria)!
 
Atunci, Parlamentul de la Chișinău a prevăzut (cu vot unanim!) că, statutul special pentru localitățile din zona transnistreană va fi acordat doar după retragerea necondiționată (!) și ordonată a trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova!
 
Ar fi bine să i se amintească lui Putin încă un lucru, unul esențial: Legea Republicii Moldova din 22 iulie 2005 exprimă voința tuturor moldovenilor și ea trebuie respectată!
 
Nu Putin trebuie să ne pună condiții, ci noi, moldovenii, îi punem condiția: să ne respecte voința și să-și retragă armata!
 
Pe urmă, discutăm și despre statut!
 
„Soluția pașnică” pe care ne-o tot flutură Putin de ani de zile este „Planul Kozak” de federalizare a Republicii Moldova, adică este „soluția războinică”!
 
Așa ceva nu se acceptă!
 
Chiar dacă și madam Merkel de la Berlin vine, la braț cu Putin, să ne ceară asta (După 2005, madam ne-a trimis agenții ei „creștin-democrați” să ne convingă pe noi aici, la Chișinău, să abrogăm Legea din 22 iulie! Câtă impertinență trebuie să manifești, ca să ceri așa ceva!)!
 
Teritoriul Republicii Moldova controlat de separatiștii proruși de la Tiraspol este „teritoriu ocupat”! Această definiție se găsește în Hotărârea CEDO cu privire la cazul grupului Ilașcu!
 
Iată de ce „condiția” pe care ne-o pune Putin în problema spinoasă legată de zona transnistreană nu este „pașnică”!
 
Este soluția ocupantului pentru a ne ocupa în continuare.
 
Un popor cu demnitate nu acceptă așa ceva!