ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 1941, în fața ofensivei germane căreia demoralizata și prost echipata Armată Roșie nu-i făcea față, Iosif Visarionovici Stalin a cerut Bisericii Ortodoxe Ruse să se implice activ în efortul de apărare a URSS-ului. Legenda spune chiar că, la ordinul lui, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Tihvin a fost urcată într-un avion care a survolat Moscova, salvând astfel capitala.

Stalin nu era evlavios în mod secret, ci un lider bolșevic ateu, cinic și crud. Schimbarea lui de atitudine, de la prigoana cea mai cruntă din anii ’20-’30, la reconcilierea cu Biserica în fața amenințării germane, era o mișcare tactică dictată de considerente pragmatice, menită să stimuleze patriotismul și vitejia ostașilor care, în mare parte, nu-și pierduseră credința.

Bolșevic, vicepremierul Dan Barna nu poate fi, întrucât este neomarxist, iar diferențele dintre bolșevism și neomarxism sunt considerabile (chit că nu multă lume le înțelege). Și nici anvergura genocidară a dictatorului sovietic nu o are domnul Barna (de fapt n-are nicio anvergură). În comun cu Stalin, Barna-baci nu are decât ateismul și anticlericalismul agresiv.

Apelul politic al liderului USR de a implica Biserica Ortodoxă Română în campania de convingere (a se citi manipulare) a cetățenilor români să se vaccineze anti-Covid evidențiază nu doar totala sa incultură teologică și ignoranță privind menirea Bisericii (instituție divino-umană care-i păstorește pe românii credincioși și-i călăuzește pe drumul mântuirii – mântuire în care domnul Barna nu crede, numind-o „himeră medievală”), ci și o lamentabilă ipocrizie și revoltătoare aroganță.

În fața marelui fiasco al campaniei de vaccinare anti-Covid, respectiv confruntat cu imposibilitatea de a face planul la vaccinare, adică de a administra cele 120 de milioane de doze comandate, domnul Barna ar vrea să mobilizeze cea mai credibilă instituție din România pentru a suplini grava lipsă de credibilitate a Guvernului. Cu alte cuvinte, vrea să transfere marele plus de credibilitate al Bisericii către un Guvern ce suferă de un deficit cronic de încredere din partea românilor.

Din acest punct de vedere, parteneriatul visat de vicepremier – între instituții cu menire complet diferită și despărțite printr-un imens decalaj de încredere publică, nemaivorbind de faptul că actualul Guvern are o orientare net anticreștină – ar fi un oximoron, o mezalianță, ca să nu spun un pact contra naturam.

Ce-ar dori președintele USR? Ca Biserica să lanseze o cruciadă vaccinatorie, un „război sfânt” al imunizării? Ca Biserica noastră să încheie o bizară, nefirească alianță cu coaliția „progresistă” aflată la putere? Ați vrea ca Biserica să vă ajute să recuceriți „Ierusalimul” pandemiei din mâna „ghiaurilor” antivaxxeri-Covid, în beneficiul corporațiilor Big Pharma și al globaliștilor, în detrimentul veșnicului perdant, poporul român?

Nu vi se pare că doriți cam mult, domnule Barna?

Teologic vorbind, liberul arbitru este un atribut inalienabil al omului, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Această libertate de alegere este constitutivă ființei umane și nu-i poate fi răpită. Această voință liberă nu-i poate fi călcată în picioare mai ales în legătură cu un act medical pentru care opinia medicului curant este indispensabilă, în funcție de profilul medical al fiecărei persoane – așa cum arată și comunicatele Patriarhiei Române.

Dacă un parteneriat presupune bună-credință și reciprocitate, evidenta asimetrie între cele două părți ar trebui să dispară. Pentru aceasta, Vicepremierul Barna și formațiunea pe care o conduce ar trebui mai întâi să renunțe la campania împotriva Bisericii, la educația sexualizantă și ideologia de gen / LGBT în școală, la legiferarea parteneriatului civil și a căsătoriei între persoane de același sex și alte teme de pe agresiva agendă neomarxistă. Abia după aceste dovezi de bună-credință, USR poate pretinde că este un partener de încredere pentru B.O.R.

Dacă ar avea măcar un dram de decență, domnul Barna și-ar cere scuze public Bisericii pentru sugestia ineptă, care transgresează nu doar limitele vremelnicei sale funcții executive și politice, ci și ale cuviinței și bunului simț.

Că domnul Vicepremier a abuzat de poziția sa guvernamentală pentru a comite public o mojicie nu mai miră pe nimeni, într-o țară în care abuzul de putere este endemic și orice demnitar este un mahăr (din germ. Macherei – sforărie, cârpăceală), pentru care politica nu este cariera slujirii națiunii, cum ar trebui să fie, ci a puterii personale. Dar atacul mascat la adresa Bisericii este deja o impietate.

Domnule Barna, ați dat suficiente semne că vă vine, când auziți de Biserică, să puneți mâna pe revolver (metaforic vorbind, sper că recunoașteți citatul). Dar acum, când sunteți în impas cu politica pandemiei corecte, aveți îndrăzneala să vă adresați Bisericii lui Hristos, singura instituție de suflet care le-a rămas românilor, și să-i cereți să gireze, cu imensul ei prestigiu spiritual și sacramental, malversațiunile și măsurile abuziv-represive cu care ne-ați chinuit de mai bine de un an? Oare nu vă este rușine? Oare nu vă este jenă să cereți Bisericii să binecuvânteze modul mizerabil în care ați gestionat – servil față de puterile acestui veac, veros-profitabil pentru interesele proprii și de grup ale guvernanților, manipulativ și dezastruos pentru poporul român – nenorocitul război biologic care a fost (este încă) pandemia Covid?

Nu uitați cine sunteți, domnule Barna, în raport cu Sfânta Biserică: o formă fără fond, un păcătos chemat la pocăință, dar care, în absența unei minuni, la pocăință nu se va întoarce probabil niciodată. Lăsați Biserica în seama harului și a proniei lui Dumnezeu și vedeți-vă mai bine de guvernare, al cărei bilanț este catastrofal: o țară îndatorată pe multe decenii de acum înainte, cu 50% din populație la limita sărăciei sau sub ea, cu sumedenie de absolvenți de liceu analfabeți funcțional și o imensă criză demografică. O țară care exportă lemn brut, animale vii și licențe de vânat urși și importă gunoaie. Una în care care micii producători agricoli, aduși la sapă de lemn, sunt nevoiți să culeagă sparanghel în străinătate, dar una care importă trei sferturi din alimentele necesare pentru că producția internă este boicotată de Ministerul Agriculturii. O țară unde nu se mai produce aproape nimic și se importă aproape totul.

Un ultim gând, domnule Barna: nu cumva, după ce ați fost certat de Comisarul European pentru sănătate, Stella Kyriakeli, membră a celei mai corecte politic Comisii Europene din istoria Uniunii, pentru că n-ați îndeplinit norma de vaccinare stabilită de UE pe cap de cetățean, căutați acum în Biserică nu un sprijin, ci un țap ispășitor?

Oare nu cumva previzibilul eșec final al campaniei Pfizer-AstraZeneca-Moderna de vaccinare anti-Covid va trebui pus în cârca cuiva, iar USR-PLUS vrea să facă din B.O.R. un vinovat de serviciu? Oare nu cumva refuzul legitim, deplin îndreptățit, al B.O.R. de a gira și a se implica activ într-o campanie dusă cu mijloace totalitar-manipulatoare, prin dezinformare și restricții aberante, într-un scop niciodată realmente dovedit științific, dar impus cu obstinație propagandistică, va fi invocat de USR ca alibi pentru neexecutarea ordinului globalist?

Sună oare neplauzibil acest scenariu? Mie mi se pare foarte probabil.

Numai că acest fals alibi se va întoarce împotriva dumneavoastră, domnule Barna Dan. Căci Biserica este dintr-o altă „Ligă”.

Una la care, domnule Barna, spiritual vorbind, nu aveți acces.



Andrei Dîrlău este scriitor, doctor în teologie (Istoria și Filosofia Religiilor, teza Religiile Chinei și creștinismul), licențiat în anglistică, relații internaționale, teologie. Cărți publicate: China harului: studiu intercultural, istoric și hermeneutic (autor), Cartea Lucrurilor Tainice. Variațiune pe o temă de Borges (autor), Vocația pascală a Creației: înviere și transfigurare de Părintele Galeriu (îngrijire volum); Corectitudinea politică – o ideologie neomarxistă (îngrijire volum); Părintele Adrian Făgețeanu și crucea Rugului Aprins (îngrijire volum); Oașa 2013. Părintele Galeriu–Astăzi (îngrijire volum); După Dumnezeu de H. Engelhardt (traducere, în curs de apariție).