ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Într-o tentativă disperată de a împiedica pacea (care ar însemna moartea sa, cel puțin din punct de vedere politic), liderul de la Kiev încearcă să lege Războiul din Ucraina de războiul comercial SUA-China.

Un editorial de Ted Snider publicat de The Libertarian Institute pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Dacă soldați chinezi luptă în cadrul forțelor armate ruse din Ucraina nu ar fi o mare tărășenie. Dar este o enormă problemă efectul pe care această afirmație l-ar putea avea asupra perspectivelor păcii.

Ucraina nu a dovedit până acum nici măcar afirmația sa, veche de câteva luni, privind prezența soldaților nord-coreeni care ar lupta pentru Rusia pe teritoriul rus [în Kursk].

Acum, face afirmația – mult mai provocatoare – că soldați chinezi ar lupta pentru Rusia pe teritoriul ucrainean.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 9 aprilie că forțele armate ucrainene au capturat doi soldați chinezi care luptau în regiunea Donețk din Ucraina.

El a afirmat apoi că serviciile secrete ucrainene au descoperit 155 de cetățeni chinezi care „luptă împotriva ucrainenilor pe teritoriul Ucrainei” și că „cred că sunt mult mai mulți”.

Jurnaliștii și organizațiile independente nu au avut acces la cei doi prizonieri pentru a verifica autenticitatea afirmației.

Ucraina a furnizat o înregistrare video și documente cu liste de nume și pașapoarte.

Presa le-a văzut, însă CNN și The Independent afirmă amândouă că acestea nu au fost verificate în mod independent.

Sunt zeci, poate chiar sute de mii de etnici chinezi care trăiesc în Rusia.

Și chiar dacă soldații capturați ar fi din China, aceasta nu înseamnă că au fost trimiși de China. Ei ar fi putut să se înroleze pe cont propriu, ca mercenari, o posibilitate despre care doi foști ofițeri ai serviciilor secrete americane „care cunosc chestiunea” spun acum că serviciile secrete ale SUA o consideră a fi varianta reală.

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a calificat drept „total nefondată”afirmația conform căreia mulți cetățeni chinezi ar lupta în armata rusă și a declarat că „guvernul chinez le cere întotdeauna cetățenilor chinezi să stea deoparte de zonele de conflict, să evite implicarea în orice formă de conflict armat și, în special, să se abțină de la participarea la operațiunile militare ale oricărei părți”.

Cu toate acestea, Zelenski a făcut afirmația provocatoare că guvernul chinez le permite cetățenilor săi să lupte în Ucraina.

Întrebat dacă China are o decizie politică de a trimite soldați în Ucraina, Zelenski a răspuns:

„Nu am încă un răspuns la această întrebare. Serviciul de Securitate al Ucrainei va cerceta. Nu spunem că cineva a dat vreo comandă, nu avem asemenea afirmații.”

Totuși, el a adăugat „la nivel oficial, la Beijing se știe despre acest lucru” dar că nu a făcut nimic pentru a-l împiedica.

Zelenski a escaladat apoi declarația, spunând: „China are o problemă serioasă” și a făcut apel „la SUA și la restul lumii pentru un răspuns”.

Aceasta constituie cu adevărat o amenințare gravă la adresa procesului de pace, nu posibila prezența soldaților chinezi.

Mercenari din multe țări au fost bine primiți atât de Ucraina, cât și de Rusia, de la începutul războiului.

Al Jazeera relatează că nu doar chinezi, ci și nepalezi și indieni au luptat pentru Rusia. Al Jazeera mai relatează și despre columbieni, sri-lankezi, indieni sau americani care au luptat pentru Ucraina.

Cel puțin nouă canadieni au fost uciși în Ucraina,

și despre mulți alții se cunoaște că au luptat acolo.

Ministerul rus al Apărării a susținut în martie 2024 că 1.005 mercenari canadieni au luptat în Ucraina.

El afirmă de asemenea că 2.960 au venit din Polonia, 1.113 din Statele Unite, 356 din Franța, iar alții din Marea Britanie și România.

Ucraina spune că legiunea lor străină este alcătuită din circa 20.000 de luptători din cincizeci de țări.

Mai grav, însă, nu doar mercenari străini au ajuns în Ucraina. Un document din martie 2023 al Departamentului de Apărare al SUA ajuns la presă dezvăluie prezența a 97 de membri ai forțelor speciale ale NATO în Ucraina.

Un articol recent din New York Times relatează că peste trei duzini de consilieri militari [americani] au fost trimiși la Kiev și că ofițeri CIA se găsesc la Harkov și dețin „posturi de comandă în apropierea zonei de luptă”.

Oficiul premierului britanic a confirmat că Marea Britanie are trupe la sol în Ucraina.

De asemenea, a fost dezvăluită și prezența trupelor franceze, iar ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, a confirmat „soldați NATO sunt deja prezenți în Ucraina”.

Cu excepția cazului în care guvernul chinez a dat o decizie de a trimite trupe să lupte alături de Rusia în Ucraina - ceea ce ar fi grav, deoarece ar putea atrage China în război – nu presupusa prezență a soldaților chinezi este periculoasă.

Într-un moment în care negocierile de pace se află la un început fragil, iar președintele american Donald Trump insistă ca ambele părți să demonstreze că sunt serioase în ceea ce privește pacea, declarațiile provocatoare venite de la Kiev sunt cele care sunt potențial grave.

„Implicarea Chinei alături de Rusia, împreună cu alte țări, direct sau indirect, în acest război din Europa este un semnal clar că Putin intenționează să facă orice, mai puțin să pună capăt războiului”, a declarat Zelenski.

„Acest lucru necesită în mod categoric un răspuns. Un răspuns din partea Statelor Unite, a Europei și a tuturor celor din întreaga lume care doresc pacea.”

Sugestia că Putin nu este serios în privința negocierilor de pace subminează negocierile conduse de SUA.

Declarațiile lui Zelenski sunt de asemenea inoportune și periculoase. Statele Unite și China sunt angajate într-un război comercial. Este un moment propice pentru a oferi Washingtonului un motiv de a-și intensifica furia împotriva Chinei.

Zelenski dorește ca prezența soldaților chinezi să provoace o reacție americană.

Purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a declarat că SUA sunt „la curent cu aceste rapoarte” și că „este deranjant că soldați chinezi au fost capturați”, deși Casa Albă nu a confirmat afirmația.

Purtătorul de cuvânt pentru probleme de Securitate Națională, Brian Hughes, a declarat „dacă guvernul chinez le permite cetățenilor săi să lupte în numele guvernului rus, aceasta ar constitui o escaladare îngrijorătoare, iar SUA vor lua în considerare opțiunile pe care le are în continuare”.

Dincolo de contestarea procesului de pace, comentariile de la Kiev sunt provocatoare pentru China, punând la îndoială credibilitatea acesteia și lipsa sa de implicare în război.

La fel de important, ele pun în discuție orice potențial rol al Chinei, atât în negocierile de dinainte de încheierea războiului, cât și în acordurile de securitate de după încheierea războiului: ambele, roluri potențial importante pentru China.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha, a spus„cetățenii chinezi care luptă ca parte a armatei de invazie a Rusiei în Ucraina pun sub semnul întrebării” nu numai „poziția declarată a Chinei în favoarea păcii”, dar chiar că „subminează credibilitatea Beijingului ca membru permanent responsabil al Consiliului de Securitate al ONU”.

Dacă cei doi soldați capturați se dovedesc a fi din China și dacă se dovedesc a fi mercenari care luptă fără aprobarea Chinei, atunci prezența lor în Ucraina nu reprezintă o mare poveste.

Dacă însă afirmațiile făcute despre ei și despre China își găsesc ecou la Casa Albă, atunci efectul afirmațiilor ar putea să facă și mai dificile negocierile de pace.

Și abia aceasta s-ar putea dovedi o mare poveste.