ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Halucinantul scandal pe care l-a provocat în Biroul Oval, în fața presei, l-a plasat pe Zelenski într-o poziție catastrofală, din care nu mai poate ieși.

Un editorial aparținând publicației ucrainene Strana, pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Au început să se confirme astăzi zvonurile conform cărora noua versiune a acordului [Ucraina-SUA] privind resursele ucrainene va fi mult mai dură decât cea pe care Volodimir Zelenski și Donald Trump urmau inițial să o semneze înainte de conflictul lor epic de la Casa Albă.

Potrivit parlamentarului ucrainean Iaroslav Jelezniak, varianta trimisă Kievului le dă americanilor dreptul de a dispune de toate resursele subsolului Ucrainei și de a exporta în străinătate veniturile obținute din acestea.

Kievul nu are practic dreptul de a decide nimic.

Potrivit informațiilor lui Jelezniak, acordul nu conține nici o garanție privind livrările de arme sau angajamente de investiții [americane].

Desigur, președinția de la Kiev va încerca să negocieze. Dar însăși apariția unui astfel de document – dacă este confirmat oficial – generează o avalanșă de consecințe pentru Ucraina și pentru Zelenski personal.

În primul rând, trebuie remarcat că înăsprirea acordului a fost pentru Zelenski al doilea rezultat negativ al faimoasei sale altercații cu Trump la Casa Albă.

Prima consecință a fost încetarea livrărilor de arme [americane], pentru reluarea cărora Kievul a fost forțat să accepte o încetare a focului, deși anterior fusese reticent în această privință.

În ceea ce privește acordul privind resursele subsolului, trebuie reamintit că, în timpul vizitei lui Zelenski la Washington, era planificată semnarea unui memorandum-cadru, care nu spunea nimic și nu obliga Ucraina la nimic.

Iar Trump era oarecum pregătit de acest lucru, pentru a-și etala prima sa „victorie” cu privire la Ucraina.

Un acord mai detaliat era programat să fie semnat mai târziu. Nu se știa exact când.

Așadar, a fost un plan viclean al Kievului de a-l liniști pe Trump și de a încerca să îl convingă să continue furnizarea de arme, chiar și după epuizarea pachetelor aprobate de Biden.

Dar scandalul de la Casa Albă, care a început cu cuvintele dure ale lui Zelenski la adresa vicepreședintelui J.D. Vance, a distrus complet acel plan.

Și chiar de atunci presa a scris că Washingtonul a decis să înăsprească drastic termenii acordului. Ceea ce, dacă e să credem informațiile lui Jelezniak, s-a și întâmplat.

Acum, atât acceptarea cât și refuzul de a semna tratatul înrobitor pregătit de Statele Unite constituie deopotrivă o amenințare cu probleme serioase pentru președintele ucrainean.

1. În caz de refuz sau de încercări de a tergiversa procesul cât mai mult posibil, americanii pot opri din nou furnizarea de arme și informații Ucrainei și pot începe să negocieze mai activ cu Rusia, separând acordurile cu Moscova (de exemplu, privind sancțiunile) de cursul negocierilor privind Ucraina.

Toate acestea vor duce la slăbirea poziției lui Zelenski în eventualele acorduri privind condițiile de încheiere a războiului.

2. Dacă acceptă să semneze acest tratat privind resursele, Zelenski riscă o criză majoră în Ucraina, începând cu Marea Radă, care ar putea refuza să ratifice documentul (după cum a scris și Jelezniak).

Dar chiar și dacă președinția de la Kiev și americanii sting această „revoltă” prin acorduri informale cu diferitele facțiuni din parlament, consimțământul lui Zelenski la transferul resurselor subsolului ucrainean către SUA va afecta în mod clar credibilitatea sa în țară, complicându-i șansele – și așa dificile – de a rămâne la putere.

Mai ales că opoziția deja a început să spună că toate aceste consecințe au fost cauzate de comportamentul lui Zelenski la Casa Albă – începând cu oprirea ajutorului militar și continuând cu „teribilul” acord privind subsolul.