ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Pe măsură ce negocierile de pace avansează, Statele Unite preiau bucată cu bucată ce a mai rămas din economia Ucrainei.

 

Probabil cel mai interesant aspect discutat miercuri la telefon de Trump cu Zelenski este oferta ca Statele Unite să preia controlul asupra instalațiilor energetice și a centralelor nucleare ucrainene.

Subiectul a fost abordat ca urmare a propunerii făcute cu o zi înainte de Trump lui Putin, privind un acord de încetare a focului ruso-ucrainean asupra infrastructurilor energetice din cele două țări, propunere acceptată de liderul rus.

Într-un comunicat comun emis de secretarul de stat american, Marco Rubio, și de consilierul pentru securitate națională, Mark Waltz, se arată:

„Președintele Trump a discutat [cu Zelenski], de asemenea, despre aprovizionarea cu energie electrică a Ucrainei și despre centralele nucleare.

„El a spus că Statele Unite ar putea fi de mare ajutor în exploatarea acestor centrale, cu expertiza lor în materie de energie electrică și utilități.

„Proprietatea americană asupra acestor centrale ar fi cea mai bună protecție pentru această infrastructură și sprijin pentru infrastructura energetică ucraineană.”

Ultima frază, care a fostrepetată aproape identic și de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, pare un răspuns la cererile repetate ale lui Zelenski de a i se oferi garanții de securitate pentru Ucraina, înainte de a se așeza la masa negocierilor cu Rusia.

Și în legătură cu acordul privind mineralele rare, Trump a afirmat că implicarea SUA în exploatarea acestora ar fi cea mai sigură garanție de securitate pentru Ucraina.

Ca un semn că asistăm la o ofensivă concertată a administrației Trump pe acest subiect, un mesaj similar l-a transmis și secretarul american pentru Energie, Chris Wright, într-o intervenție la Fox News:

„În Statele Unite, avem o uriaș expertiză tehnică în gestionarea acestor stații. Nu cred că e nevoie de militari la sol.”

Și Wright a adăugat:

„Cum aducem pacea în Ucraina? Cum facem ca aceste lupte să înceteze? De ce este nevoie ca ambele părți să depună armele? Dacă este de ajutor ca SUA să administreze centralele nucleare din Ucraina, nici o problemă, putem face asta.”

Cum s-a ajuns ca, după mineralele rare, Trump și Zelenski să discute despre sectorul energetic, inclusiv cel nuclear?

Un politolog ucrainean, pe nume Vladimir Fesenko, dezvăluie într-o postare pe Facebook, că toată tărășenia a început de la un șiretlic al anturajului lui Zelenski pentru a-l momi pe Trump:

„De unde i-a venit lui Trump ideea de a deține centrale electrice și nucleare ucrainene? În urmă cu circa o lună și jumătate, am auzit o poveste, unul dintre parlamentarii noștri «de la ochiul și timpanul», un mare negociator, aproape ca Trump, a inițiat discuții secrete cu [Rudy] Giuliani pentru a ajunge la Trump și la Elon Musk.

„Și, cum acest parlamentar știe multe despre afaceri, a venit cu o schemă ingenioasă. El a decis să le propună lui Trump și Elon Musk ideea de a deține în comun centrala nucleară Zaporojia, pentru a o returna Ucrainei, iar apoi să o folosească în interesul Ucrainei pentru mineritul de criptomonede sau ca centru energetic puternic pentru inteligența artificială. Se pare că Trump a înțeles ideea.”

Și Fesenko continuă, amintind că, deocamdată, centrala de la Zaporojie e controlată de ruși:

„Nu știu cum se va termina această poveste. Nu sunt sigur că Putin va returna Ucrainei centrala nucleară Zaporojie. Apropo, el i-ar putea oferi lui Trump [în legătură cu centrala], același lucru pe care i l-a oferit deja în legătură cu mineralele rare: să le exploateze împreună în teritoriile ocupate.”

Politologul de la Kiev încheie apoteotic:

„Dar marele meu sfat pentru diferitele figuri politice și de afaceri (atât pro-guvernamentale cât și din opoziție) este să nu-i mai ofere lui Trump idei creative în materie de afaceri sau politică.

„Le veți vedea mai târziu sub o asemenea formă încât nici nu veți mai ghici că au fost ideile voastre. Și, în loc de avantaje pentru voi și pentru țară, voi și noi vom avea o potențială problemă.”

Pentru cine nu își mai aduce aminte, ideea cu exploatarea mineralelor rare de către americani a fost a lui Zelenski.

Știind că Trump este, înainte de toate, negustor, a încercat să-l momească, pentru a-i oferi arme și garanții de securitate.

Ideea i-a explodat în față. De unde și criza de nervi a lui Zelenski din Biroul Oval.

După ce Putin și mai mulți experți americani i-au atras atenția lui Trump că marea majoritate a mineralelor rare se află în zona ocupată deja de ruși, acordul Washingtonului cu Kievul a fost amânat până la sfârșitul războiului.

Asta nu înseamnă că Trump a renunțat: așteaptă doar să vadă ce mai rămâne din Ucraina la încheierea păcii.

Zelenski a vrut să fie hoț. Cu Trump și-a găsit nașul.