ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Zvonurile despre iminentul deces al liderului de la Kremlin sunt vechi de 20 de ani, dar s-au intensificat în 2014, când conflictul Occidentului cu Rusia s-a acutizat.

Un comentariu de Mark Galeotti publicat de The Spectator, pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Din 2013, am tot auzit că Vladimir Putin e pe moarte. Încearcă acum Volodimir Zelenski să spună același lucru?

La o conferință de presă din această săptămână, președintele ucrainean a afirmat despre Putin:

„Va muri în curând – acesta este un fapt – și totul se va termina”,

adăugând:

„Sunt mai tânăr decât Putin, așa că pariați pe mine. Perspectivele mele sunt mai bune.”

Desigur, din punct de vedere statistic, Zelenski, în vârstă de 47 de ani, va trăi probabil mai mult decât liderul rus, în vârstă de 72 de ani.

Cu toate acestea, în timp ce speranța medie de viață a unei persoane născute în URSS, în 1952, ca Putin, este de doar 57 de ani, bunicul său, Spiridon, a trăit până la vârsta de 86 de ani, iar tatăl său, Vladimir Spiridonovici, până la 88 de ani.

Mai mult, Putin beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale pe care știința rusească și banii rusești o pot oferi (dar și de cea mai bună protecție personală pe care o pot oferi multiplele servicii de securitate rusești).

Este posibil ca afirmația să fie doar un amuzament al lui Zelenski într-un moment sumbru, subliniind contrastul dintre el și „bunicul din buncărul său” (cum îl numea Alexei Navalnîi, liderul opoziției, acum decedat).

Cu toate acestea, este puțin probabil ca fostul comediant, priceput în domeniul presei, să nu fi fost conștient de faptul că acest lucru va reamorsa din nou toate zvonurile.

Deloc surprinzător, până acum am avut parte de un val de povești despre faptul că Putin are Parkinson, cancer, accident vascular cerebral sau orice altceva și că moartea sa este iminentă.

Într-adevăr, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a afirmat în 2022 că suferă simultan de „mai multe boli grave, dintre care una este cancerul” și că va muri în curând.

Dar el a spus și că se află în desfășurare o lovitură de stat care va duce la înlocuirea sa.

În realitate, această industrie a poveștilor cu „Putin pe moarte” datează din 2005, când un articol din The Atlantic susținea – pe baza unor imagini TV – că Putin a suferit un atac cerebral care urma să ducă la moartea sa iminentă.

Totuși, abia în 2013 lucrurile au luat amploare. Îmi amintesc că mă aflam la Moscova la sfârșitul acelui an și un academician rus demis mi-a declarat foarte încrezător că Putin are cancer și va muri în șase luni.

Anexarea Crimeei, în februarie 2014, a fost prezentată apoi ca o „dovadă” că Putin face o ultimă încercare de a-și îmbunătăți moștenirea istorică înainte de sfârșitul său.

În ultimii unsprezece ani, am avut parte de afirmații despre un cancer tiroidian și un cancer de sânge, despre accidente vasculare cerebrale majore sau minore, ba chiar și despre lepră, despre care s-a spus că îl va ucide într-un interval mistic de șase luni.

Cel mai dramatic a fost când, pe canalul Telegram „General SVR”, care se pretinde a prezenta informațiile confidențiale ale unui general din cadrul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, s-a afirmat că Putin a murit în urma unui atac de cord, în octombrie 2023 și că țara este condusă de sosii, în timp ce cadavrul său se află într-un congelator, într-unul din palatele sale.

Dintr-un punct de vedere, toate acestea pot fi considerate nimic altceva decât o drojdie jurnalistică marginală sau aberațiile unor personaje dubioase, care încearcă să atragă atenția pretinzând că dețin informații de culise.

Totuși, ele vorbesc și despre un sentiment de neputință existent în Occident. Lingușiri și amenințări, propuneri și sancțiuni, nimic nu pare să fi funcționat pentru a-l influența pe Putin.

Prin urmare, perspectiva morții sale dă apă la moară viselor cu ochii deschiși privind o rezolvare de tip deus ex machina.

Presupun că nu este o coincidență că aceste zvonuri au început să apară în mod serios în 2014, anul în care, cum ar spune Occidentul, Putin a devenit cu adevărat de necontrolat.

Așadar, aceste zvonuri sunt alimentate de un amestec de neputință și speranță. Sau – ceea ce nu poate fi pe placul lui Zelenski – pentru a justifica lipsa de acțiune.

Dacă Putin va muri curând, atunci de ce să nu așteptăm să vedem dacă cel care îl va înlocui nu va fi mai îngăduitor?

Având în vedere că nu există un succesor desemnat și că majoritatea celorlalți adepți ai liniei dure provin din aceeași generație homo sovieticus cu Putin, acest lucru ar fi, totuși, o loterie.

S-ar putea de asemenea ca el să fie înlocuit de cineva la fel de agresiv, dar mai tânăr, mai energic și mai inteligent.

Sau – și cred că acest lucru este mai probabil – va apărea un lider animat mai degrabă de lăcomie cleptocratică decât de paranoia imperială.

Acesta (căci va trebui să fie un el!) ar putea dori să pună capăt războiului, dar e puțin probabil să fie dispus sau capabil să cedeze teritoriile pe care Rusia le-a cucerit.

Mai exact, confruntat cu un lider nou, care oferă un restart, poate chiar dispus să abandoneze Iranul sau Coreea de Nord, să oprească dezinformarea și să se retragă din Africa, Occidentul ar putea fi mai tentat să încheie un acord care să arunce Kievul sub tren.

Zelenski ar trebui să fie atent la ce își dorește.