ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 -Nu. Niciodată! Nu e de găsit aici pe pământ! Poate când oi pleca. De mă miluiește Domnul. Cum o vrea!

-Da' cum nu? Îi aici, lângă noi. Sau de cele mai multe ori în noi! 

Un copil întreba un bătrân! În fața bisericii de lemn. Copilul doar ce ieșise din curtea bisericii, veche de ani. 
Bătrânul îl mângăie ușor pe cap, cu palma brazdată de muncă. 

-Într-o zi o să înțelegi și tu. E departe. Cale lungă! Și grea.

  -Nu cred, bade. Eu de acolo vin. Și Omul din icoană mi-a zis că e aici. Minte Omul?! Omul acela care cară cu El o Cruce? L-am auzit eu prin ușile altarului. Bade, tu nu? Că El mi-a zis să-ți zic și ție. 

Bătrânul se întoarse cu fața spre biserică și făcu o cruce mare. 

-Doamne, iartă-mă! Da' nu știu Raiul! 

Nici nu îndrăznise să-l viseze! 

Copilul se uită la el cu ochii cerului albastru. Nu înțelegea cum bunicul nu văzuse Raiul. Era acolo. Dintotdeauna. Mare mirare.

  -Bunicule, Raiul e când cineva întinde mâna spre tine să ceară ajutorul. Când palma ta a șters lacrima de durere, când ai plecat la coasă și ai ridicat ochii spre Cer să te ajute. Când inima ta tresaltă de bucurie, când faci cruce pe pită înainte sa o rupi. E atunci când în necaz ai zis mereu:"Să se facă voia Lui!" 

O lacrimă alunecă pe obrazul brazdat de ani al omului. Se uita la copil și nu-i venea să creadă! Cum? Așa de ușor se capătă Raiul?!

-Copile, asta-i rânduială, nu Rai! Așa stim noi de la bătrânii noștri. Da' cum altfel să facem? Îi ascultarea de bătrâni! 

Copilul se scărpină pe cap, încurcat de vorbele bătrânului. Nu prea înțelegea el ce-i rânduiala sau ascultarea. 
  -Auzi bade, nu știu eu ce zici acolo. Da' știu că de câte ori ai zis Adevărat a Înviat, ai fost în Rai. Așa mi-a Omul de pe Cruce. 

Pentru că ai crezut.

Și El te aude în fiecare sară, bade, când tu îi mulțumești. De asta M-a trimis la tine ca să-ți zic. Nu ceri nimic, doar mulțumești. 

Bătrânul se cutremură! Da' cum să ceară el ceva. Că toate le-a primit! Așa ușor o fi? E cu putiință? 

-De ce tocmai la mine Te-a trimis, copile? 

  -Mi-a zis să-ți zic ce scrie în Carte. Că o ții la piept, da' nu știi să citești. Să știi că Raiul e acolo. Și tu-l trăiești!